A magas emberek hajlamosabbak a rák egyes típusaira: ezért nagyobb a mutáció esélye
Kutatók megtalálták a testmagasság és a rákkockázat közötti összefüggést.

magas-ferfi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az átlagosnál magasabb embereknél fokozottabb a kockázata bizonyos ráktípusoknak, mivel a magasságukból adódó nagyobb sejtszámuk több veszélyes mutáció kialakulására ad lehetőséget.

Ezt állítja a Kaliforniai Egyetem evolúciós, ökológiai és szerves biológiai tanszékének egyik munkatársa, aki a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban publikálta tanulmányát.

Milyen magas vagy?

Leonard Nunney és kollégái a rákos megbetegedések ismert kockázati tényezőit vizsgáló norvég, dél-koreai, osztrák és svéd tanulmányokat vontak elemzés alá. A kutatók olyan modelleket hoztak létre, melyekben a már ismert rizikófaktorokat kiegészítették a szervezetben található sejtek számával - írja a medicalxpress.com.

A modellek révén kapott eredmények szerint a nők esetében az átlagos testmagassághoz - 162 centiméter - képest minden plusz 10 centiméternyi eltérés 13%-kal, a férfiaknál - náluk az átlagos testmagasság 175 centiméter - 11%-kal növeli a rák kockázatát.

23 ráktípust vizsgáltak

A kutatók a rák 23 típusát vizsgálták, és ezek közül 18-nál mutatták ki kockázati tényezőként az átlagosnál magasabb testmagasságot. Nunney szerint néhány ráktípus esetében azért nem találhattak összefüggést a testmagassággal, mert annak kockázatnövelő hatását elnyomhatta a többi rizikófaktor, mint például a méhnyakrák esetében a HPV-fertőzés. 

A legnagyobb kockázatnövekedést a bőrrák esetében figyelték meg. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a növekedési hormonok gyarapodása fokozhatja a sejtosztódást, ami a bőrráknál megfigyelhető nagyobb mutációkhoz vezethet.

A tanulmány szerint a férfiaknál a bőrrák, a pajzsmirigyrák, a vastagbélrák, a nyirokcsomó-daganat, az epeúti daganatok és a központi idegrendszer daganatainak, míg a nőknél a bőrrák, a pajzsmirigyrák, a vastagbélrák, a méhrák, a mellrák, a nyirokcsomó-daganat és a petefészekrák kockázatát fokozhatja leginkább az átlagosnál nagyobb testmagasság.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nagy számok törvénye

Nunney magyarázata szerint a magasabb embereknek nagyobb számú sejtjük van. A kutató szerint, amikor a sejtek osztódnak, mutációk alakulhatnak ki, és ezek a genetikai módosulások rákot eredményezhetnek. A több sejt több mutációt jelent, ami növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Gyanús bőrtünetek

A bőrön megjelenő apróbb elváltozások nem jelentenek feltétlenül bajt, de bizonyos jelek láttán jobb, ha mielőbb orvoshoz fordulsz. Mutatjuk, mire gondoltunk.

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük