Az időjárástól is függ, hogyan szabad szedni a pajzsmirigygyógyszert: mire kell odafigyelni?

Nyáron plusz tünetek jelentkezhetnek a pajzsmirigyzavarosok esetében.

pajzsmirigy időjárás gyógyszer

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár a pajzsmirigygyógyszer adagolásáról vagy tárolásáról van szó, a kánikulában sokkal jobban oda kell figyelni, mint más időszakban. Nem mindegy, hogy nagyon meleg vagy nagyon hideg idővel állsz szemben.

Mivel az évszakváltás az egészséges szervezetre is hatással van, nem csoda, hogy jobban leterheli a forró nyári hónapok időszaka azt, aki valamilyen betegségében szenved.

A pajzsmirigy-túlműködés és -alulműködés tünetei

A hormonzavaroknak számos tünete van, biztos diagnózist azonban csak endokrinológus adhat. A pajzsmirigy-túlműködést a megnagyobbodott pajzsmirigy - strúma - mellett még megannyi tünet jelzi: vérnyomás-növekedés, nyugtalan alvás, alvászavar, nyirkos bőr, nehézlégzés, hajhullás, töredező haj, szapora szívverés, ingerlékenység, koncentrációs zavarok és előredülledő szemek.

Ezzel szemben az alulműködés esetén száraz bőr, fáradékonyság, állandó fáradtság, gyengeség, idegesség, ingerültség, alvászavar, rossz közérzet, koncentrációs zavar, hangulatingadozások, hajhullás, székrekedés, alacsony pulzusszám, testsúlynövekedés jelentkezhet egészséges életmód mellett is, továbbá hideg végtagok, libidó csökkenése, menstruációs zavarok és akár vetélés is jelezheti a bajt.
Így néz ki a pajzsmirigy.
Így néz ki a pajzsmirigy.

Jól látható tehát, hogy a  pajzsmirigyzavarkét típusa mennyire eltér egymástól. Éppen ezért kezelésük, és a gyógyszer adagolásának módja is teljesen eltér.

A meleg hatása a pajzsmirigyzavarra

A nagy melegben felgyorsul az anyagcsere, ilyenkor több pajzsmirigyhormon termelődik. Éppen ezért, aki pajzsmirigy-alulműködésben vagy pajzsmirigy-túlműködésben szenved, szükséges lehet a gyógyszer dózisának megváltoztatására.

A Budai Endokrinközpont orvosa, dr. Békési Gábor PhD szerint nyáron pajzsmirigy-alulműködés esetében a TSH-szint 9.37±5.53 μUI/ml közötti, télen pedig 18.68±2.31 μUI/ml közötti értéket ér el. Tehát a kánikulában képes átfordulni túlműködésbe, így nem csoda, hogy a gyógyszer adagolását szakorvosi felügyelet mellett is e szerint kell változtatni. Pajzsmirigy-túlműködés esetén ugyanez nyáron 0.148±0.76 μUI/ml közötti, télen pedig 0.23±0.021 μUI/ml.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A gyógyszerek tárolása

A pajzsmirigygyógyszerek többsége hőérzékeny, ez azt jelenti, hogy nagy meleg vagy tűző nap hatására a hatóanyag lebomlik. A maximum hőmérséklet 30 °C, ennél magasabb hőmérsékleten nem szabad tartani a gyógyszereket. Ha azt hinnéd, hogy gyógyszereidet nem is érhetné ennél nagyobb hőhatás, gondolj csak bele: egy autós kirándulás alatt a gépjármű belső hőmérséklete akár 60 °C fölé is emelkedhet.

Összességében pajzsmirigy-túlműködés esetén gyötrelmesebbek a kánikula időszakai. Dr. Békési Gábor szerint ez fokozott verejtékezést, álmatlanságot és csökkent melegtűrést eredményezhet. Mindenképpen keresd fel kezelőorvosodat, ha a pajzsmirigybetegségben bármi szokatlant tapasztalsz!

Pajzsmirigybeteg sztárok

Sokaknál jól kezelhető pajzsmirigy-alul- vagy -túlműködést diagnosztizáltak, másoknál Hashimoto-betegséget, Graves-szindrómát vagy pajzsmirigyrákot állapítottak meg - a probléma jellege, a tünetei és a súlyossága változó lehet, az érintett szerv rendellenes működéséről viszont a következő sztárok már beszéltek a nyilvánosság előtt.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük