5 jel, ami pánikbetegségre utal: a pajzsmirigy problémája is okozhatja
A pánikbetegség újabb okára világítottak rá.

cover-pánikbetegség-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közelmúltban megjelent kutatások abba az irányba mutatnak, hogy a Hashimoto-thyreoditiszben szenvedők körében magasabb a depresszió és a pánikbetegség előfordulása.

Prof. Dr. Balázs Csaba  endokrinológus, a  Budai Endokrinközpont  orvosa ezért arra figyelmeztet, hogy a pszichiátriai és az endokrinológiai betegek esetében különösen lényeges a kezelést komplex, holisztikus megközelítésben végezni.

A pszichiátriai betegségek lehetséges okai és tünetei

A pánikbetegség és a depresszió előfordulása világszerte nő, felnőttkorban mindkettő nők körében fordul elő gyakrabban. A depresszió hátterében biokémiai okok, örökletes és pszichológiai tényezők is ismertek, de a hormonális háttér szerepe is jelentős, a depressziós embereknek rendszerint igen magas a kortizol-, vagyis a stresszhormonszintjük.

ajanlo-pánikbetegség-ok-szoveg

A depresszió tünetei:

  •  az érdeklődés beszűkülése,
  • alvászavarok,
  • a beteg szomorúnak érzi, könnyen elsírja magát,
  • önképe negatív, érdeklődése beszűkül,
  • motiválatlan, fáradtnak, lassúnak érzi magát.

A pánikbetegség kialakulásában a biológiai elmélet szerint felmerül a noradrenalin szerepe, de a betegeknél jellemző a fokozott szorongásérzékenység és a rossz megküzdési technikák alkalmazása is.

A pánikbetegség tünetei:

  • fulladásérzés, légszomj,
  •  mellkasi nyomás, szívdobogás,
  • remegés, hidegrázás, verejtékezés,
  •  halálfélelem,
  • émelygés, zsibbadás.

Az ezerarcú Hashimoto

Az autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladás kialakulásának pontos okai nem ismertek. Megjelenésében szerepet játszhat a genetika, a környezeti ártalmak - szmog, dohányzás - is. Elsősorban szintén nőket érint, gyakran épp szülés után jelennek meg az első tünetei.

A szervezet egy rossz immunválasz miatt olyan anyagokat kezd el termelni, melyek ártanak a pajzsmirigynek, ami a szerv alul-, ritkábban túlműködéséhez vezet. A Hashimoto tünetei attól is függenek, hogy alul- vagy túlműködést okoz-e. Előbbi esetben jellemző a lassultság, fáradtság, hízás, az erősebb és hosszabb menstruáció és a székrekedés, míg utóbbi felpörgeti a beteget, álmatlanságot, fogyást, ritkuló havi vérzést és hasmenést okoz. Hajhullás és nyakfeszülés, rekedtség mindkét esetben előfordulhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Kapcsolat az endokrinológiai és a pszichiátriai kórképek között

A JAMA folyóirat korábbi számában jelent meg az a 19 174 résztvevővel végzett kutatás, mely az említett pszichiátriai betegségek eddig ismert kiváltó okai mellett egy új tényezőre hívta fel a figyelmet. Az adatok összegzése után ugyanis a kutatók megállapították, hogy az autoimmun pajzsmirigygyulladásban érintettek körében lényegesen nagyobb a valószínűsége a depresszió és a szorongás, illetve a pánikbetegség kialakulásának. Balázs professzor szerint ezért a pajzsmirigybetegekben szükség van a pszichiátriai tünetek szűrésére és kezelésére egyaránt. A depressziós és a szorongásos betegeknél pedig célszerű a Hashimoto irányába is vizsgálódni.

A laboratóriumi vizsgálatok előtt a beteg vizsgálata fontos, és a laboratóriumi tesztek ezt nem helyettesítik. A beteg alapos kikérdezését követő kivizsgálás során a TSH mellett az FT3 és az FT4 mérését is el kell végezni, és a pajzsmirigy-peroxidáz antitesteket is meg kell határozni. Az érintett pácienseknél minél előbb személyre szabott kezelést kell alkalmazni, melyben a szokásos levotiroxin mellett a szelénkiegészítés segíthet javítani a hangulatot. Az antidepresszánsok megválasztásánál is körültekintően kell eljárni, a klasszikus triciklusos készítmények helyett pajzsmirigybetegek részére a szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók a megfelelő gyógyszerek.

Egészséges italok kávé helyett

Nemcsak az ételekre, a folyadékfogyasztásra is érdemes ügyelni. A következő képeken olyan italokat mutatunk, melyeket fogyassz egészséged érdekében!

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük