Csaknem 25 ezer magyar hal meg ebben évente - Pedig tízszeresére növelhető a túlélési esély

Hiába tanultál elsősegélyt, nem tudod, hogy kell újraéleszteni?

Alapszintű újraélesztés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Már középiskolás kortól alaptudás kellene, hogy legyen a laikusok által végzett, szakszerű, alapszintű újraélesztés. A Magyar Kardiológusok Társasága most annak apropóján, hogy a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján civileknek hirdetett oktatást, hívja fel a figyelmet arra, hogy egyre több olyan helyzet van, ahol ez az egyszerű tudás igenis életet menthetne.

Évente mintegy 25 ezren szenvednek el Magyarországon hirtelen szívhalált, ám sajnos csak kevesebb mint 7%-uk éli túl ezt a katasztrófát.

Erre figyelmeztet a Magyar Kardiológusok Társasága

Miután a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján elkezdték az első 250 laikus jelentkező alapszintű újraélesztési képzését, a Magyar Kardiológusok Társasága is bekapcsolódott abba, hogy felhívja a figyelmet ennek az életmentő tudásnak a fontosságára. Nagy visszhangja volt pár hónapja annak az esetnek, amikor a 2018-as Budapest Maratonon egy futónak leállt a szíve, de a gyorsan megkezdett újraélesztésnek és az egyetemen elvégzett katéteres műtétnek, majd intenzív kezelésnek köszönhetően sikerült megmenteni az életét - ezért a Magyar Kardiológusok Társasága a bajra figyelmeztető jelekre és az azonnali ellátás megkezdésére hívja fel a figyelmet. 

- Az első fontos dolog, ami valóban sokak életét megmentheti, hogy egyáltalán képesek legyünk felismerni a keringés-összeomlást magát, és ennek fennállása esetén rutinszerű legyen mindenki számára, hogyan kell ilyen esetben az újraélesztést végezni. A hirtelen szívhalál túlélésére az egyetlen esély, ha van valaki a közelben, aki azonnal meg tudja kezdeni a keringés fenntartását mellkasnyomással. Az első 5 perc kritikusnak számít, a túlélési esélyt minimum a négyszeresére, de akár a tízszeresére is növelheti, ha azonnal elkezdik a szakszerű újraélesztést. A keringés-összeomlás esetén az esetek 90%-ában felkészületlenségük és félelmük miatt meg sem próbál sok ember segíteni, így, mire kiér a mentő, a keringés nélkül eltelt, hosszú idő miatt a betegnek igen rossz esélye marad az életben maradásra. Mindezek miatt lenne nagyon fontos, hogy már az alapképzés része legyen ez a tudás, hiszen megfelelő képzés után már egy középiskolás is képes a tökéletes újraélesztést kivitelezni - mondja dr. Zima Endre habilitált egyetemi docens, a Magyar Kardiológusok Társaságának vezetőségi tagja.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy milyen rosszulléttel állsz szemben. A sport közbeni keringésmegállás oka időseknél leggyakrabban koszorúér-betegség, akut infarktus lehet, fiataloknál általában veleszületett strukturális, szívizom- vagy nagyéreltérés. Az infarktusnak tipikus - bár nem mindenkinél jelentkező - tünete a szorító mellkasi fájdalom, ami kisugárzik a karokba is, és megpihenéskor sem akar múlni a panasz.

- Az infarktus hátterében elzáródott vagy közel elzáródott koszorúér áll, oxigénhiányos állapot alakul ki a szívizomnak az ér által ellátott részében. Ha a szívizomban oxigénhiányos állapot alakul ki, akkor az elektromos jelvezetés megváltozása miatt ritkán, potenciálisan halálos kamrai tachycardia vagy kamrafibrilláció jöhet létre. Ugyanez alakulhat ki strukturálisan nem ép szívben, úgynevezett elektromos inhomogenitás talaján, fiataloknál stresszhelyzetben, nagy fizikai megterhelés kapcsán. Kamrai ritmuszavar esetén a szív vagy nem húzódik össze, vagy nagyon gyenge pulzust tud biztosítani, megáll a keringés, az illető eszméletét veszti, hirtelen összeesik. Ilyenkor minden perc számít, azonnal mentőt kell hívni. Ha eszméletvesztést észlelünk valakinél, azonnal kérjünk segítséget.

A jelenlegi ajánlás szerint a vizsgálatoknak korlátozódnia kell a légzés megfigyelésére. Amennyiben a beteg 10 másodpercen keresztül önmagától nem vesz levegőt, úgy kell tekinteni, hogy nincsen keringése, azaz haladéktalanul meg kell kezdeni az újraélesztést. Gyakoroljunk ritmikus nyomást a mellkasra, körülbelül 100-120/perces frekvenciával, 5-6 cm mélységig lenyomva, majd felengedve a szegycsontot, a szegycsont közepére helyezett, összekulcsolt kézzel - folytatja a kardiológus. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A fenti eset kapcsán arra is felhívja a figyelmet, hogy a futást vagy bármilyen rendszeres, intenzív mozgást fokozatosan kell felépíteni. A dinamikus mozgás, mint a kerékpározás, a futás, az úszás, az intenzív, hosszan tartó séta vagy akár a nordic walking nagyon jó hatással van a szívre, keringésre, légzésre és az egész szervezetre. Fontos viszont közben figyelni a test jelzéseire, és mindenképp fokozatosan kell elkezdeni. Érdemes egyeztetni szakemberrel, edzővel, egészségügyi panasz esetén orvossal arról, hogyan indulj neki, hogyan építsd fel az edzéstervet. Ne akarj azonnal félmaratont futni. Ha lehet, sportolj pulzusmérővel, segítségével azonnal látod, ha a pulzusszám a szokásosnál vagy elvártnál jobban felugrik. A túlzott terhelés miatt is jelentkezhet szédülés, elgyengülés, akár ájulás is, mely lehet akár a szívinfarktus első tünete is.

Szíverősító ételek

A következő táplálékok rendszeres fogyasztása mindenkinek ajánlott. Ha volt már szívbetegség a családodban, akkor kifejezetten javasoljuk.

Csökkenti az infarktus esélyét, ha mindennap fogyasztod - 10 kötelező, szíverősítő étel

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük