Tünetmentes is lehet a pajzsmirigygyulladás - Ezek a legfontosabb vizsgálatok
A pajzsmirigybetegségek zöme gyógyszeresen kezelendő, gyakran életük végéig kell szedniük az adott készítményt.

pajzsmirigygyulladás, gyógyszer
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigygyulladás nem mindig jár hormonszinteltéréssel, és ha mégis, gyakran akár spontán is gyógyulhat. Milyen vizsgálatokkal deríthető ki, és mik a tünetei?

A választ dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistájától tudtuk meg. 

Több formája is van a pajzsmirigy gyulladásának

Hogy kell-e valamilyen kezelés a szerv gyulladása esetén, vagy sem, annak eldöntéséhez fontos tisztázni a gyulladás típusát, ugyanis többfajta is lehet. 

Talán a leggyakoribb, az a pajzsmirigy krónikus, autoimmun gyulladása, ami a Hashimoto-betegség. Ekkor a szerv antitesteket termel, melyek megtámadják a pajzsmirigyet, így az gyulladásos állapotba kerül. Az állapot - mivel hatással van a hormontermelésre is -, gyógyszeres úton kezelhető, melyet a betegnek sokszor élete végéig alkalmaznia kell. 

pajzsmirigy
Fotó: Shidlovski / Getty Images Hungary

Szintén gyakorinak számít a szubakut pajzsmirigygyulladás, amit csendes pajzsmirigygyulladásnak is neveznek, mivel nem feltétlen jár figyelemfelhívó tünetekkel, így van, hogy észre sem veszik. Bár okozhat túl- és alulműködést is, spontán gyógyulhat, így elegendő a megfigyelés, ám érdemes tudni, hogy krónikussá válhat - ez esetben tartós, gyógyszeres terápia indokolt. Ide tartozik a szülés után fellépő pajzsmirigygyulladás is.

Van a pajzsmirigygyulladásoknak fájdalommal járó típusa is, melyet vírusok, baktériumok okoznak, és gyakran felső légúti megbetegedés szövődménye. A mirigy fájdalmas megnagyobbodásával, lázzal, hidegrázással jár. Az állapot hirtelen lép fel, és bár hormonszinteltérésekkel járhat, antibiotikummal kell kezelni, melynek hatására rendeződik a probléma.  Szerencsére ritka, mivel a mirigy alapból ellenálló a fertőzésekkel szemben. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Legfontosabb vizsgálatok gyulladás gyanúja esetén

  • TSH
  • T3/T4
  • TPO
  • TG
  • UH

Kell gyógyszer pajzsmirigygyulladás esetén?

- Látható, hogy a pajzsmirigygyulladásnak több típusa is létezik, és mind más-más természetű. Általánosságban elmondható, hogy élete végéig csakis azoknak a betegeknek van szükségük gyógyszeres hormonterápiára, ha autoimmun eredetű a probléma (Hashimoto) - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigyspecialistája.

- A többi esetben gyakran elegendő a megfigyelés, esetleg csak meghatározott ideig kell a betegnek gyógyszert szednie (ez lehet hormon, gyulladáscsökkentő, antibiotikum is).

Pajzsmirigyeseknek nem ajánlottak: 10 étel, ami a gátolja a jód felszívódását

A jód felszívódását az A-vitamin- és szeléntartalmú ételek segítik, akad viszont néhány olyan alapanyag, ami gátolja a hasznosulást. Teljesen kizárni őket nem szabad az étrendből, de betegség esetén körültekintően kell bánni velük.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük