Tünetmentes is lehet a pajzsmirigygyulladás - Ezek a legfontosabb vizsgálatok

A pajzsmirigybetegségek zöme gyógyszeresen kezelendő, gyakran életük végéig kell szedniük az adott készítményt.

pajzsmirigygyulladás, gyógyszer

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigygyulladás nem mindig jár hormonszinteltéréssel, és ha mégis, gyakran akár spontán is gyógyulhat. Milyen vizsgálatokkal deríthető ki, és mik a tünetei?

A választ dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistájától tudtuk meg. 

Több formája is van a pajzsmirigy gyulladásának

Hogy kell-e valamilyen kezelés a szerv gyulladása esetén, vagy sem, annak eldöntéséhez fontos tisztázni a gyulladás típusát, ugyanis többfajta is lehet. 

Talán a leggyakoribb, az a pajzsmirigy krónikus, autoimmun gyulladása, ami a Hashimoto-betegség. Ekkor a szerv antitesteket termel, melyek megtámadják a pajzsmirigyet, így az gyulladásos állapotba kerül. Az állapot - mivel hatással van a hormontermelésre is -, gyógyszeres úton kezelhető, melyet a betegnek sokszor élete végéig alkalmaznia kell. 

pajzsmirigy
Fotó: Shidlovski / Getty Images Hungary

Szintén gyakorinak számít a szubakut pajzsmirigygyulladás, amit csendes pajzsmirigygyulladásnak is neveznek, mivel nem feltétlen jár figyelemfelhívó tünetekkel, így van, hogy észre sem veszik. Bár okozhat túl- és alulműködést is, spontán gyógyulhat, így elegendő a megfigyelés, ám érdemes tudni, hogy krónikussá válhat - ez esetben tartós, gyógyszeres terápia indokolt. Ide tartozik a szülés után fellépő pajzsmirigygyulladás is.

Van a pajzsmirigygyulladásoknak fájdalommal járó típusa is, melyet vírusok, baktériumok okoznak, és gyakran felső légúti megbetegedés szövődménye. A mirigy fájdalmas megnagyobbodásával, lázzal, hidegrázással jár. Az állapot hirtelen lép fel, és bár hormonszinteltérésekkel járhat, antibiotikummal kell kezelni, melynek hatására rendeződik a probléma.  Szerencsére ritka, mivel a mirigy alapból ellenálló a fertőzésekkel szemben. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Legfontosabb vizsgálatok gyulladás gyanúja esetén

  • TSH
  • T3/T4
  • TPO
  • TG
  • UH

Kell gyógyszer pajzsmirigygyulladás esetén?

- Látható, hogy a pajzsmirigygyulladásnak több típusa is létezik, és mind más-más természetű. Általánosságban elmondható, hogy élete végéig csakis azoknak a betegeknek van szükségük gyógyszeres hormonterápiára, ha autoimmun eredetű a probléma (Hashimoto) - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigyspecialistája.

- A többi esetben gyakran elegendő a megfigyelés, esetleg csak meghatározott ideig kell a betegnek gyógyszert szednie (ez lehet hormon, gyulladáscsökkentő, antibiotikum is).

Pajzsmirigyeseknek nem ajánlottak: 10 étel, ami a gátolja a jód felszívódását

A jód felszívódását az A-vitamin- és szeléntartalmú ételek segítik, akad viszont néhány olyan alapanyag, ami gátolja a hasznosulást. Teljesen kizárni őket nem szabad az étrendből, de betegség esetén körültekintően kell bánni velük.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük