Akár csökkent szexuális vágyat is eredményezhet: a pajzsmirigy-alulműködés kellemetlen tünetei

A pajzsmirigy-alulműködést csökkent libidó, hideg végtagok, súlygyarapodás és számos más tünet jelezheti.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigy megfelelő működése az egész test szempontjából fontos, hat az idegrendszerre és az agyi funkciókra is. A hormontermelés zavara kellemetlen tünetekkel ad hírt magáról, melyek oka sokszor mégsem egyértelműen beazonosítható.

Pajzsmirigy-alulműködés során a szerv nem termel elegendő thyroxin- (T4) és trijód-tironin hormont (T3). Ehhez az agyalapi mirigy által termelt, és a pajzsmirigyműködést stimuláló TSH-hormon alacsony szintje is hozzájárulhat. 

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

A pajzsmirigy-alulműködés tüneteit jó ismerni, hogy mielőbb sikerrel lehessen kezelni a betegséget. Gyakran teljesen általános jelei vannak, mint a szűnni nem akaró fáradtságérzet, a gyengeség, a rossz közérzet, a hangulatingadozás vagy a feszültség. Ezek oka nehezen beazonosítható, hiszen több betegség első jelei is lehetnek.

A hormontermelés betegségére utalhat a csökkent szexuális vágy is, de az állandóan hideg végtagok, az alvászavar, az emésztési panaszok, a hajhullás, a bőrszárazság, a menstruációs problémák és az anyagcserezavarok, így a hirtelen nagy súlygyarapodás is. A nyak felduzzadása már látványos jelnek számít. 

Több tünet együttes jelenléte megkönnyíti a diagnózist, mégis sajnos esetenként csak akkor derül fény a betegségre, amikor az meddőséggel vagy vetéléssel jár.

A pajzsmirigy vizsgálata

A pajzsmirigybetegségek a legbiztosabban laborvizsgálattal és képalkotó vizsgálatokkal, így ultrahang útján deríthetők ki, a TSH mellett a T3- és a T4-szint az, ami sokat elárul az állapotról.

Gyorsteszt a pajzsmirigy-alulműködés diagnózisához

A thyreoideastimuláló, vagyis a pajzsmirigyserkentő hormon szintje otthoni teszttel is kimutatható. Ez a diagnózist és a kezelés sikerességet hivatott ellenőrizni. A TSH-szint normál tartománya 0,3-4,2 mU/L, ennél magasabb érték pajzsmirigy-alulműködést, ennél alacsonyabb szám pedig túlműködést jelent.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A TSH-szint nem megfelelő értéke esetén további vizsgálatok szükségesek, ilyen tehát a trijód-tironin- és a tetrajód-tironin-, vagyis a T3- és T4-szint ellenőrzése, valamint további endokrinológiai vizsgálatok. Ez a mihamarabbi és sikeres kezelés érdekében kiemelten fontos.

A betegség okai és kezelése

A betegség oka leggyakrabban a jódhiány, de szervi gyulladás, autoimmun folyamatok is állhatnak a hátterében. Ritkán előfordul, hogy daganatos elváltozás, az agyalapi mirigy betegsége, gyógyszerek mellékhatása vagy veleszületett genetikai eltérés okozza. 

A kezelés leggyakrabban gyógyszeres úton történik, hormonpótlással, de az életmódváltás jelentőségére is felhívhatja az orvos a figyelmet. A megfelelő étrend, a rendszeres testmozgás mellett - kizárólag szakorvosi javaslatra - a jódpótlás is indokolt lehet.

Kezeletlen betegség esetén ráadásul nem csupán a kellemetlen tünetekkel kell számolni, de számos súlyos egészségügyi kockázattal is: a már említett meddőség mellett a szívbetegségek és a depresszió kialakulásának kockázata is megnő a pajzsmirigy nem megfelelő működésével.

A pajzsmirigybetegség látható tünetei

Vannak olyan tünetek, apró változások a testen, amelyek kívülről is egyértelműen jelzik a pajzsmirigy megbetegedését.

Megváltozik az arc a betegségtől: mi mutatja, hogy a pajzsmiriggyel komoly baj van?

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük