Növeli a rák és a gyulladás kockázatát is: 6 tünet, ami a D-vitamin hiányára utal
A D-vitamin hiányát sok súlyos betegséggel kapcsolatba hozták már. Szerencsére több tünet még időben jelzi a bajt.

asit-faradt-no-kave
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A D-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet optimális működéséhez, hiányát a kutatók összefüggésbe hozták már többek közt az immunrendszer általános gyengülésével, továbbá a gyulladásos eredetű betegségek, a csontproblémák, a rák, sőt, újabban a skizofrénia kialakulásával is.

A D-vitamin legjobb forrása a napfény, téli időszakban azonban muszáj egyéb módon, akár étkezéssel vagy táplálékkiegészítő szedésével is pótolni. Bár a legbiztosabb eredményt a vérvizsgálatok adják, a vitamin hiánya hamar látványos jeleket ad.

Állandó fáradtság

A D-vitamin-hiány legjellemzőbb tünetei közé tartozik az állandó kimerültség, a szűnni nem akaró álmosság. Egy, a North American Journal of Medical Sciences című lapban publikált kutatásban azt tapasztalták, hogy a rendszeresen fáradtsággal küzdő embereknél gyakoribb volt a D-vitamin hiánya, a pótlás ugyanakkor segített a tünet kezelésében.

Alvászavarok

Az alvásprobléma, az éjszakai megébredés is lehet árulkodó tünet. A Journal of Sleep Research-ben megjelent kutatás szerint a D-vitamint rendszeresen szedők 16%-kal kisebb eséllyel küzdöttek álmatlansággal, egy másik tanulmány szerint pedig az alvászavarban szenvedő, neurológiai problémával diagnosztizált betegek alvásminőségét is javította a vitaminpótlás.

Gyakori betegeskedés

A D-vitamin hiánya egyenes úton vezet az immunrendszer legyengüléséhez, minek következtében gyakrabban kaphatja el az ember a betegségeket, így az influenzát vagy más vírusfertőzéseket, és azok erősebb tünetekkel is jelentkezhetnek. Az Archives of Internal Medicine című lapban megjelent tanulmány adatai szerint az alacsonyabb D-vitamin-szintűek gyakrabban számoltak be megfázásról, köhögésről és felső légúti fertőzésekről. A magas dózisú D-vitamin-pótlás éppen ezért sokat segít az influenza megelőzésében és kezelésében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szexuális problémák

Előfordulhat, hogy a D-vitamin-hiány áll a merevedési zavarok hátterében is. A Journal of Sexual Medicine-ben megjelent tanulmány szerint azon férfiak körében, akik erekciós problémával küzdöttek, gyakrabban volt kimutatható jóval alacsonyabb D-vitamin-szint, ezért ilyen esetben is fontos lehet a vitaminpótlás. Emellett a vizsgált férfiak körében a kardiovaszkuláris betegségek kockázata is nagyobb volt.

Fájó izmok és csontok

A D-vitamin-hiányban szenvedő felnőtteknél gyakrabban előfordul az izmokban, a csontokban és a megerőltetett ízületekben jelentkező fájdalomérzet, különösen a téli hidegben, illetve a reggeli időszakban. A probléma csontlágyulást és törékenyebb csontokat is jelezhet. A D-vitaminnak ugyanis a kalcium felszívódásában is fontos szerepe van.

Levertség, kedvetlenség

A gyakori lehangoltság is jelezheti azt, hogy a vitaminból kevés van a szervezetben. Noha egyértelmű ok-okozati viszonyt még nem mondtak ki a kutatók, valószínűleg súlyos esetben a depresszió kialakulásának kockázatát is megnöveli a hiány.

A D3-vitamin vagy más néven kolekalciferol egyfajta hormonszerű előanyag, melynek receptorai az agy több olyan pontján találhatók meg, melyek a depresszióval is kapcsolatba hozhatók. Az Endocrine Society kutatása szerint a közepesen súlyos vagy súlyos depresszióban szenvedő nők esetében a tünetek kezelésében segített a D-vitamin pótlása.

Ezt is szeretjük