A D-vitamin újabb jótékony hatása derült ki: nem csak a csontokat és a szívet segíti
A D-vitaminnak számos jótékony hatása ismert, most pedig még több benne rejlő lehetőségre derült fény.

d-vitamin tartalmu etelek
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elégséges D-vitamin-bevitel elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez, sok pozitív hatására rámutattak már az orvostudományi kutatások: támogatja az érrendszert és a csontok egészségét, bizonyították rákmegelőző és immunerősítő tulajdonságát, de hatásosnak találták a gyulladások csökkentésében, sőt, a mozgásszervi fájdalom csillapításában is.

A napfényvitaminként is emlegetett D-vitamin újabb lehetőségére mutatott rá a European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány, ami a rendszeres sportot végzők számára lehet fontos. A tudósok arra jutottak, hogy a vitamin az edzés hatékonyságát növeli meg.

D-vitamin és oxigénfelvétel

A D-vitamin az úgynevezett VO2 max értéket befolyásolta. A VO2 max azt mutatja meg, hogy mennyi a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigénmennyiség. A tüdő és a szív munkája elsődleges a szám alakulásában. A vitamin a tanulmány szerint növeli a test számára felvehető oxigén mennyiségét, ami által növeli a teljesítményt, az állóképességet és az izomépülést is.

Azok az emberek, akiknél magasabb a VO2 max értéke, sokkal hosszabb és intenzívebb mozgásra is képesek, kardiorespirációs kitartásuk, tehát szív- és légzőszervi egészségi szintjük is magasabb.

A magasabb D-vitamin-szint tehát hatékonyabb testmozgással, jobb erőnléttel társul, miközben az ereket aktívan védi, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Magasabb teljesítmény

A kutatás során csaknem kétezer, 20 és 49 év közötti alanyt vizsgáltak meg, összehasonlítva a vérükből megállapított D-vitamin-szintjüket a felvehető oxigén mennyiségét jelző VO2 max értékkel, melyet futópad segítségével teszteltek. Ezt követően négy csoportra osztották őket a vitaminszintjük alapján, majd kiderült, hogy a teljesítmény a legmagasabb D-vitamin-szintű csoportban 4,3-szor magasabb volt a legalacsonyabb vitaminszintűekhez képest.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezután megvizsgálták a többi befolyásoló tényezőt is, így az életkort, a nemet, a testtömegindexet, a vérnyomást, a cukorbetegséget és a dohányzást, ám ezektől függetlenül is megmaradt a kapcsolat a D-vitamin és az oxigénkapacitás között, 2,9-szer még így is magasabb volt az első csoport teljesítménye.

Kiderült az is, hogy a vér D-vitamin-szintjének megemelésével a VO2 max érték mérhetően növekedett. A kutatók leszögezték, hogy eredményeik csupán megfigyelő vizsgálatokon alapulnak, de a két tényező összefüggése további kutatásokra lehet érdemes.

Mennyi D-vitamin kell?

A D-vitamin napi ajánlott beviteli értéke 1500-2000 Nemzetközi Egység, bár egyes tanulmányok szerint csak napi 50 ezer Nemzetközi Egység, illetve hiperkalcémia, vagyis a vér emelkedett kalciumszintje okozhat túladagolást. A vitamin elsődleges forrása a napfény, de egyes ételek is segíthetnek.

Táplálékkiegészítőként is bevihető a szervezetbe, különösen a téli időszakban ajánlott, mivel azonban a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, az étkezés után bevett kapszula tud a legjobban hasznosulni a szervezetben.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük