A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás kulcsfontosságú az általános egészségi állapot és jó közérzet fenntartásához. De számos kutatás bizonyította, hogy a testsúlykontrollban is nagy szerepet játszik, ezért rendkívül fontos, hogy odafigyelj a pihenésre.
Lefekvés előtt érdemes fogyasztani belőlük
A szakemberek véleménye szerint egy egészséges embernek legalább 7-9 óra megszakítás nélküli alvásra van szüksége éjszakánként ahhoz, hogy kipihenje magát. A minőségi alvást számos dologgal támogathatod: érdemes lefekvés előtt kikapcsolnod a számítógéped és a telefonod, és egy elalvást segítő rutin is hozzásegíthet a lazításhoz, de néhány étel lefekvés előtti fogyasztása is hozzájárul a pihentető éjszakai órákhoz. Ebben a cikkben nyolc olyan finomságot mutatunk be, amik segítenek álomra hajtani a fejed.

A fehér rizs számos országban számít alapvető élelmiszernek. Azt viszont kevesen tudják, hogy már 80 gramm nyers rizs tartalmazza a napi folsavszükséglet 19 százalékát és a nők tiaminszükségletének 22 százalékát, és magas a szénhidráttartalma is, amiről úgy tartják, segíti a pihentető alvást. A legjobb, ha lefekvés előtt egy órával fogyasztasz belőle.

A golgotavirág teáját már régóta alkalmazza különböző egészségügyi problémák kezelésére a népi gyógyászat. Nem véletlenül vált népszerű gyógynövénnyé, ugyanis gazdag antioxidánsokban, amelyek amellett, hogy gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, szorongáscsökkentők, és enyhe nyugtatóként is alkalmazhatók.
Fotó: Yummy pic / Getty Images Hungary

A dió 19 vitamint és ásványanyi agot tartalmaz, és magas a rosttartalma is. Gazdag magnézium-, foszfor-, mangán- és rézforrás, amik hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez. Emellett javítja az alvás minőségét, ugyanis megháromszorozza az alvást irányító hormon mennyiségét a szervezetben.

Az olyan zsíros halak, mint a lazac, tonhal, pisztráng vagy makréla kivételes mennyiségű D-vitamint és omega-3 zsírsavat tartalmaznak. Fogyasztásukkal növelheted a szervezetedben a szerotonin hormon szintjét, amely hozzájárul a minőségi alváshoz, a jó kedélyállapot fenntartásához, és csökkenti stresszt.

A cseresznyelé olyan fontos tápanyagok forrása, mint a magnézium, foszfor és kálium. Egy pohár (2,5 dl) cseresznyelé a nők napi káliumszükségletének 17 százalékát fedezi, emellett antioxidáns-tartalma is magas, és lefekvés előtti fogyasztása segít az álmatlanság enyhítésében.

A kivi alacsony kalóriatartalma ellenére rendkívül tápláló gyümölcs. Nagyon magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, és gazdag K-vitamin-forrás is. Található még benne folsav, kálium és számos nyomelem, amelyek javítják az alvás minőségét, és csökkentik az alvás közbeni felébredés kockázatát.
Fotó: nata_vkusidey / Getty Images Hungary

A kamillatea erős gyulladáscsökkentő hatása miatt az egyik legnépszerűbb gyógytea. Gyakran alkalmazzák olyan krónikus betegségek ellen, mint a szívbetegség és a rák, ugyanakkor bizonyítottan csökkenti a depresszió és szorongás tüneteit, amelyek között előkelő helyen szerepel az alvászavar.
Fotó: Francesco Carta fotografo / Getty Images Hungary

A mandula jó forrása a foszfornak és a mangánnak, rendszeres fogyasztása pedig olyan krónikus betegségek kockázatát csökkentheti, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség. Antioxidáns-tartalma miatt védi a sejteket a káros gyulladástól, és melatonint is tartalmaz, amely hozzájárul az alvás megfelelő minőségéhez.
Olvass tovább! 4 rossz szokás elalvás előtt, amitől makacs zsírpárnák alakulnak ki
Elalvás előtt bizonyos szokások ronthatják az alvás minőségét, ezzel pedig az anyagcserét is lassítják, ami idővel makacs zsírpárnákat eredményezhet.
4 rossz szokás elalvás előtt, amitől makacs zsírpárnák alakulnak ki: ezeket érdemes kerülni
Sokat számítanak az elalvás előtti, esti szokások, mert ha rosszak rögzültek be, azok makacs zsírpárnákat is okozhatnak.
Elolvasom
(A képek forrása: Getty Images Hungary)