Könnyen elhízhatsz, ha így alszol: 4 fontos dolog, amire érdemes odafigyelni

A kevés alvás sok más hátránya mellett hízáshoz is vezethet.

Alváshiány és hízás kapcsolata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kialvatlanság, a nem megfelelő pihenés nemcsak dekoncentrálttá, fáradttá és ingerlékennyé tesz, de a súlygyarapodással is összefüggésben állhat.

A felnőttek körülbelül 30%-a kevesebb mint hat órát alszik éjszaka, ami a testtömegindexet és a súlygyarapodást is befolyásolja - írja a Healthline. Ha te is az éjjeli baglyok táborát erősíted, ne csodálkozz, hogy edzés és megfelelő étkezés mellett sem mennek le azok a fránya pluszkilók!

Nő a kalóriabevitel

Egy tanulmányban 60 ezer átlagos testalkatú egészségügyi ápoló éjszakai szokásait vizsgálták 16 éven keresztül. A vizsgálat során azok, akik éjszakánként öt vagy annál kevesebb órát aludtak, 15%-kal nagyobb valószínűséggel voltak elhízottak, mint azok, akik éjszakánként legalább hetet aludtak.

GettyImages-184347014

Az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent tanulmányban pedig 30 férfi és nő alvási, majd étkezési szokásait vizsgálták egy New York-i alvásklinikán. Megállapították, hogy azok az alanyok, akik öt óránál kevesebbet aludtak, másnap átlagosan 300 kalóriával többet fogyasztottak, és esténként többet nassoltak, mint azok, akik kipihenten ébredtek. Akik öt órát aludtak éjjelente, átlagosan 0,8 kilót híztak heti szinten.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nő az éhségérzet és a sóvárgás

Az alváshiány az étvágyat szabályozó hormonok működésére is hatással van. Az alvásmegvonás ugyanis megnöveli az éhségérzetért felelős grelin hormon szintjét, miközben a jóllakottság érzését jelző leptin hormoné csökken. Előbbit a zsírsejtek termelik, és azt jelzik az agynak, hogy több zsírból származó kalóriára van szüksége a szervezetnek, ezáltal összefüggésbe hozható a fokozott étvággyal és hízással. Ezenkívül a kutatások azt találták, hogy az alváshiány növelheti a sóvárgást az olyan élelmiszerek iránt, amelyek magas kalória-, szénhidrát- és zsírtartalommal bírnak - írja a lap.

Lassabb a zsírégetés

Kutatások azt is bizonyították, hogy a folyamatos alváshiány csökkentheti a részvevők energiafelhasználását. Egy tanulmányban 15 férfit kértek arra, hogy ne aludjanak 24 órán keresztül, ezután megmérték a résztvevők energiafelhasználását. Amikor a férfiak nem aludtak, általános energiafelhasználásuk 5%-kal, az étkezés utáni kalóriafelhasználásuk pedig 20%-kal alacsonyabb volt.

GettyImages-156215100

Mi a teendő?

A kevés alvás a hízás kockázata mellett egészségünkre is hatással van, az alváshiány többek között növelheti cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulását, de a szív- és érrendszeri megbetegedések is veszélyeztetik azokat, akik nem szánnak elegendő időt a pihenésre.

Egy felnőtt ember napi alvásszükséglete hét és nyolc óra között mozog, de persze nem csak a mennyiségre, a minőségre is érdemes odafigyelni.

Tippek a jobb alvásért:

  • Feküdj le minden este ugyanabban az időpontban, még a hétvégén is!
  • Kerüld a délutáni szunyókálást, ami az esti alvás rovására mehet!
  • Könyvolvasással, nyugtató zenével vagy egy meleg fürdővel hangolódj rá az alvásra!
  • Alvás előtt 3 órával már ne végezz testmozgást!
  • Alvás előtt 3 órával már ne étkezz!

Amennyiben gyakran ébredsz fel éjszaka, és nem tudod magad kipihenni, érdemes alvásvizsgálatot végeztetned, hogy kiderüljön, milyen ok állhat a zavar hátterében.

Mélyen alszol, és kipihenten kelsz, ha megfogadod a kutatók tanácsait

Mivel a probléma - akár átmenetileg, akár rendszeresen - nagyon sokakat érint, a kutatókat is foglalkoztatja a kérdés, hogy mely alvássegítő tippek bizonyulnak hatásosnak.

Mélyen alszol, és kipihenten kelsz, ha megfogadod a kutatók tanácsait - Minden a lefekvésnél kezdődik

El tudnád képzelni a reggelt „csak még öt perc” szundi nélkül?

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük