Összesen 2 perc az étkezések után, de javítja a vércukorszintet: később éhezel meg

Az egyenletes vércukorszint elérése cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén nagyon fontos.

GettyImages-709135913
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az étkezés hatására a vércukorszint megemelkedik, nem mindegy azonban, hogy milyen mértékig.

Különösen a diabétesszel és inzulinrezisztenciával élőknek kell figyelniük arra, hogy minél egyenletesebb, nagy kiugrásoktól és leesésektől mentes legyen a vércukorszintjük. Éppen ezért különösen meg kell válogatniuk, hogy mit esznek - de nem csak ez lehet a segítségükre. 

Rövid séta az étkezések után

A szénhidrátanyagcsere-zavarral küzdők számára kulcsfontosságú a vércukorszintjük kordában tartása a nem kívánt szövődmények, látásromlás, szívbetegségek, vesekárosodás kivédése miatt. Amennyiben az értékeiket a kívánt tartományba tudják szorítani, az az energiaszintjükre és a hangulatukra is pozitívan hathat, illetve csökkenti a gyakori megéhezés valószínűségét. 

A kiadós, szénhidrátban, főleg gyors felszívódású, hozzáadott cukorban bővelkedő táplálékok jócskán megemelhetik a vércukorszintet, amit aztán az értékek rövid időn belül történő leesése és újra fellépő éhségérzet követ. A magas vércukorszint jele a fokozott szomjúságérzet, a gyakori vizelési inger és a homályos látás, az alacsony vércukorszintre egyebek mellett éhség, izzadás és remegés hívhatja fel a figyelmet. Az étkezést követő vércukorszint-emelkedés az inzulin nevű hormon felszabadulását váltja ki, ami lehetővé teszi, hogy a glükóz bejusson a sejtekbe, és energiaként felhasználásra kerüljön. A gondot az jelenti, ha a glükóz és az inzulin közötti érzékeny egyensúly felborul. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatások szerint a vércukorszint stabilizálásában segíthet az étkezések utáni testmozgás. Ami azt illeti, már egy kétperces, könnyű séta is sokat számít, különösen, ha az evés utáni ücsörgéssel, lefekvéssel hasonlítják össze. Utóbbiakhoz képest egyébként már az is előnyösebb a vércukorszint szempontjából, ha valaki feláll az étkezést követően, de a minimum kétperces sétával ez sem vetekszik. A gyaloglás közben történő vázizom-összehúzódások növelik a sejtek glükózfelvételét, tehát az izmok felhasználják a véráramban lévő extra glükózt, csökkentve az inzulin kiválasztásának szükségességét. 

Hosszas ülés megszakítása

A hosszas ülést, főleg ülőmunka esetén érdemes megszakítani rövidebb mozgásos epizódokkal, sétálással, lépcsőzéssel. Ezek ugyanis mind hozzájárulhatnak az inaktív életmód negatív következményeinek elkerülésében. A tartós ülés rontja a vérkeringést, fokozza az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi problémák és a diabétesz valószínűségét. 

Nem árt észben tartani, hogy sok kicsi sokra megy. Bár a rövid kis mozgások nem helyettesítik a sportolást, testedzést, összességében hozzájárulnak az egészségesebb életmódhoz. A nemzetközi ajánlások értelmében a felnőtteknek heti legalább 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc erőteljes intenzitású testmozgásra kell törekedniük. Mindezt 4-5 alkalomra elosztva. Közepes intenzitású tevékenységnek számít a gyaloglás, a biciklizés vagy a rollerezés, intenzívnek a futás, a tempós vagy emelkedőn történű biciklizés és az aerobic. 

Ismerd meg a kardiológusok tippjeit, hogy még hatékonyabb legyen a gyaloglás!

Hogy a gyaloglás ne legyen unalmas, és minél jobban megdolgozza a szív- és érrendszert, illetve az egész testet, javasolt időnként más és más variációit is kipróbálni. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük