Elhízás, magas koleszterinszint: 6 jel, hogy kevés rostot fogyasztasz - Nem csak az emésztés romlik tőle
A rostok sokféleképpen segítenek az egészség megőrzésében, hiányuk változatos panaszok kialakulásához vezet.

rosthiányos étkezés
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyílt titok, hogy az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében és a betegségek kialakulásában is. Azok, akik valamilyen speciális diétát követnek, az átlagnál jobban figyelnek a táplálkozásukra, de egyébként az a jellemző, hogy a rohanó hétköznapok során kevés energia és idő jut a menü tudatos tervezésére, és többször kerül az asztalra készétel, feldolgozott élelmiszer. Ez többek között a rostbevitelre van negatív hatással. 

A gyakran figyelmen kívül hagyott rostok elengedhetetlenek a hatékony emésztéshez, de nem csak ahhoz: hiányukban egyebek mellett testsúlygyarapodás és szívproblémák jelentkezhetnek. 

Így jelezheti a szervezet a rosthiányt

Az élelmi rostok összetett, a szervezet számára emészthetetlen szénhidrátok. Vannak közöttük vízben oldódók és oldhatatlanok is, mindkét típus számos előnnyel jár a szervezet számára. Az oldékonyak felszívják a vizet, és megkötnek egyes tápanyagokat, lassítva azok felszívódását, valamint hígítják a székletet is. Az oldhatatlanok gondoskodnak a teltségérzetről, és hozzájárulnak a széklet mennyiségének növeléséhez.

A Mayo Clinic ajánlása értelmében a nőknek napi legalább 21-25 gramm, a férfiaknak pedig minimum 30-38 gramm rost fogyasztására kellene törekedniük. Nemzetközi vizsgálatok szerint az élelmi rostokban gazdag, egészséges étrend számos krónikus megbetegedés, köztük szívproblémák és daganatos elváltozások megelőzésében is segíthet, nem mindegy tehát, hogy eleget visz-e be az anyagból az ember. Ennek ellenére sajnos jellemző tendencia, hogy sokan az előírt mennyiség töredékét fogyasztják. A test változatos tünetekkel jelzi a rostok hiányát, például a következő jelekre érdemes odafigyelni.

Állandó éhség gyötör

A legtöbben ismerik az érzést, amikor egy tisztességes adag főtt étel elfogyasztása után nem sokkal ismét éhség tör rájuk. Arra viszont talán már kevesebben gondolnak ilyenkor, hogy mindez valószínűleg azért lehet, mert az étel nem volt kellőképpen gazdag rostokban. Az oldhatatlan rostok mintegy megtöltik az emésztőrendszert, így jócskán hozzájárulnak a jóllakottság kialakulásához. Ezenkívül a rostok segítenek a vércukorszint stabilizálásában is, ami nem csak a cukorbetegséggel élők számára lényeges: az ingadozó, leeső vércukorszint fokozza az éhségérzetet. 

Súlygyarapodást tapasztalsz

Az előzőekből következik, hogy a rostszegény táplálkozás hízásban nyilvánulhat meg, hiszen ha valaki az elfogyasztott adagtól függetlenül állandóan éhes, hajlamos lehet a túlevésre, a kalóriaszükségleténél jóval nagyobb mennyiségű táplálék fogyasztására. Nem véletlenül javasolják a diétázóknak, hogy a rostbevitelükre is figyeljenek oda. 

Magas a koleszterinszinted

A vizet felszívó, oldékony rostok megkötnek bizonyos tápanyagokat, például a glükózt és a koleszterint is, így csökkentik a koleszterinszintet, és ezáltal segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések kivédésében. A magas koleszterinszint felhívhatja a figyelmet arra is, hogy az érintett étrendjében nem szerepel elegendő rost. 

Inzulinrezisztenciával, cukorbetegséggel diagnosztizáltak

Kielégítő rostfogyasztás mellett kevésbé valószínű a vércukorszint és az inzulinszint hirtelen megemelkedése, mivel a rostok lassítják az élelmiszerekben található cukrok felszívódását. Emiatt az élelmi rostok szerepe a szénhidrátanyagcsere-zavarral élők diétájában kulcsfontosságú, de a betegség kialakulásának megelőzésében is lényeges. Közvetve azért is, mert a 2-es típusú diabétesz rizikótényezői között szerepel az elhízás is, a rostok pedig hozzájárulhatnak az optimális testsúly megőrzéséhez. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Állandóan fáradt vagy

A fáradtság az egyik legáltalánosabb tünet, ami számos betegség velejárója lehet amellett, hogy nyilvánvalóan a zsúfolt, túlhajszolt napirend is kiválthatja. A táplálkozás miatti tápanyaghiány is előidézheti. A rostokban gazdag élelmiszerek, például a zöldségek, jellemzően sok nélkülözhetetlen vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, rosthiányos étkezés mellett fennáll annak a veszélye, hogy az érintettek ezekből sem visznek be eleget. Emellett az ingadozó vércukorszint is jócskán hatással van az energiaszintre és a mentális teljesítményre egyaránt.

Emésztési problémák nehezítik a napjaidat

A nem elegendő rostfogyasztás egyik legismertebb következménye az emésztést érinti, ilyenkor székrekedés és puffadás jelentkezhet. Ezek a tünetek viszont a túlzottan magas rostbevitelre, illetve a rostfogyasztás melletti folyadékhiányra is jellemzőek. A dietetikus szakemberek általában óva intenek attól, hogy valaki egyik napról a másikra növelje meg a rostfogyasztását, mert így az emésztőrendszer kevésbé tud alkalmazkodni hozzá. Leginkább a mennyiség fokozatos emelésére hívják fel a figyelmet, ehhez ajánlott szaksegítséget is igénybe venni. 

Minden étkezés során érdemes zöldséget is fogyasztani, reggel pedig a zabkása, a kisétkezések során a gyümölcsök és a magvak segíthetnek a rostbevitelben. Hasonló célból a fehér pékárukat teljes kiőrlésűekre lehet cserélni. Apró, de okos módosításokkal sokkal egészségesebbé és táplálóbbá alakítható az étrend. 

Koleszterincsökkentő ételek

A koleszterin emelkedett szintje hosszú távon valóban komoly egészségügyi problémákhoz vezet, növeli az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek, az agyi érkatasztrófa, azaz a stroke kialakulásának kockázatát. A magas értékek mérséklésében az egészséges és finom ételek különböző módokon segíthetnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük