Reuma és táplálkozás
Ritka, hogy valaki tudja, mi is pontosan a reuma. Arról pedig még kevesebben tudnak, hogy kialakulását okozhatja a helytelen táplálkozás is.
Mi a reuma?
A "reuma" kifejezés legalább 100 különféle izületi és izomelváltozás összefoglaló neve. A köznyelvben elterjedt szó magában foglalja az összes kopásos, degeneratív elváltozást, az izületek gyulladását, a gerincbetegségeket, a köszvényt, a csontritkulást, de a más betegségekhez (psoriasis, kötőszöveti és anyagcseréjének betegsége, autoimmun kórképek) társuló ízületi panaszokat is.
Mik a reuma tünetei?
- Étvágytalanság
- Hőemelkedés
- Duzzanat, bőrpír
- Reggeli izületi merevség
- Intenzív éjszakai izzadás
- Indokolatlan izom-, és izületi fájdalmak
- Súlyosabb esetben izületi deformálódás.
Kiváltó okai
A reuma kiváltó oka sajnos nem teljesen tisztázott kérdéskör. Az az egy azonban biztos, hogy sok egyéb tényező mellett (mint például a stressz és az életmód) a táplálkozás is befolyással van a reuma kialakulására.
Egy 140 beteget magában foglaló vizsgálat során különböző étrendeket próbáltak ki reumás betegeken.
Rosszabbodást észleltek:
- Túlzott hús, cukor, zsír és felvágott fogyasztás
- Valamint alkohol, kávé és tea fogyasztás esetében.
Javulást észleltek:
- Nagy mennyiségű nyers növényi és kevés zsírt tartalmazó étrend esetében.
A gyulladásos izületi betegségek kialakulásában a szervezeted szövetei közt zajló többszörösen telítetlen zsírsavösszetevők anyagcseréjében történő változások játszhatnak szerepet. Ezért az étrend összeállításában a zsírsavak mennyiségének figyelembevétele döntő szerepet kell, hogy játszon.
Lehet, hogy az elmélet, miszerint a táplálkozás és a reuma összefügg, még orvosilag nem áll megingathatatlan lábakon, de a tapasztalat és az eddigi vizsgálatok mind pozitív eredménnyel szolgáltak e kérdésben. Úgy tűnik, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavakban dús, halolajban gazdag, növényi magvakat tartalmazó étrend befolyásolhatja a gyulladásos állapotok kimenetelét. A vitaminok közül az A-, E-, C-, és D-vitaminok, a nyomelemek közül a cink, a réz, a szelén és a vas folyamatos biztosítására kell törekedni.
Fontosabb szempontok az étrendhez
- Húsok, felvágottak (telített zsírok) mennyiségének csökkentése
- Lehetőségeid szerint tudatosan több tengeri hal fogyasztása, amennyiben ez megvalósíthatatlannak tűnik, akkor értékes növényi olajok mennyiségének növelése, különös tekintettel a saláták ízesítésénél (repceolaj, búzacsíraolaj, szójaolaj)
- Sok zöldség- és salátaféleség fogyasztása, nyersen is, naponta többször
- Főleg kalciumforrásként tej és tejtermékek fogyasztása
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Szelénforrások
- Teljes kiőrlésű gabonafélék, fekete retek, cékla
- Rézforrások
- Gabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak
Ha szeretnél többet olvasni a reumáról, akkor mindenképpen ajánljuk figyelmedbe az Informed és a Patika Magazin online oldalait.
OLVASD EL EZT IS!
- gyógynövény
- grépfrút
A 4 legjobb természetes immunerősítő az influenzaszezonra
- tanulás
- táplálkozás