Reuma és táplálkozás

Mi az összefüggés?

Ritka, hogy valaki tudja, mi is pontosan a reuma. Arról pedig még kevesebben tudnak, hogy kialakulását okozhatja a helytelen táplálkozás is.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mi a reuma?

A "reuma" kifejezés legalább 100 különféle izületi és izomelváltozás összefoglaló neve. A köznyelvben elterjedt szó magában foglalja az összes kopásos, degeneratív elváltozást, az izületek gyulladását, a gerincbetegségeket, a köszvényt, a csontritkulást, de a más betegségekhez (psoriasis, kötőszöveti és anyagcseréjének betegsége, autoimmun kórképek) társuló ízületi panaszokat is.
 

Mik a reuma tünetei?

  • Étvágytalanság
  • Hőemelkedés
  • Duzzanat, bőrpír
  • Reggeli izületi merevség
  • Intenzív éjszakai izzadás
  • Indokolatlan izom-, és izületi fájdalmak
  • Súlyosabb esetben izületi deformálódás.

Kiváltó okai

A reuma kiváltó oka sajnos nem teljesen tisztázott kérdéskör. Az az egy azonban biztos, hogy sok egyéb tényező mellett (mint például a stressz és az életmód) a táplálkozás is befolyással van a reuma kialakulására.
Egy 140 beteget magában foglaló vizsgálat során különböző étrendeket próbáltak ki reumás betegeken.

Rosszabbodást észleltek:

  • Túlzott hús, cukor, zsír és felvágott fogyasztás
  • Valamint alkohol, kávé és tea fogyasztás esetében.

Javulást észleltek:

  • Nagy mennyiségű nyers növényi és kevés zsírt tartalmazó étrend esetében.

A gyulladásos izületi betegségek kialakulásában a szervezeted szövetei közt zajló többszörösen telítetlen zsírsavösszetevők anyagcseréjében történő változások játszhatnak szerepet. Ezért az étrend összeállításában a zsírsavak mennyiségének figyelembevétele döntő szerepet kell, hogy játszon.

Lehet, hogy az elmélet, miszerint a táplálkozás és a reuma összefügg, még orvosilag nem áll megingathatatlan lábakon, de a tapasztalat és az eddigi vizsgálatok mind pozitív eredménnyel szolgáltak e kérdésben. Úgy tűnik, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavakban dús, halolajban gazdag, növényi magvakat tartalmazó étrend befolyásolhatja a gyulladásos állapotok kimenetelét. A vitaminok közül az A-, E-, C-, és D-vitaminok, a nyomelemek közül a cink, a réz, a szelén és a vas folyamatos biztosítására kell törekedni.

Fontosabb szempontok az étrendhez

  • Húsok, felvágottak (telített zsírok) mennyiségének csökkentése
  • Lehetőségeid szerint tudatosan több tengeri hal fogyasztása, amennyiben ez megvalósíthatatlannak tűnik, akkor értékes növényi olajok mennyiségének növelése, különös tekintettel a saláták ízesítésénél (repceolaj, búzacsíraolaj, szójaolaj)
  • Sok zöldség- és salátaféleség fogyasztása, nyersen is, naponta többször
  • Főleg kalciumforrásként tej és tejtermékek fogyasztása

A gomba ellenes plusz

Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Szelénforrások

  • Teljes kiőrlésű gabonafélék, fekete retek, cékla
  • Rézforrások
  • Gabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak

Ha szeretnél többet olvasni a reumáról, akkor mindenképpen ajánljuk figyelmedbe az Informed és a Patika Magazin online oldalait.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük