Rád is ezek a betegségek várnak!

Időskorban a szervezet mindenre máshogyan reagál. Éppen ezért sokszor nem teljesen egyértelmű jelekre is figyelned kell.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Időskori tévedések

Az időskorral kapcsolatban rengeteg félreértés kering. Egyrészt azért, mert a gyerekek – akik sok esetben a szülők gondozóit is jelentik – még nem élték meg azokat a problémákat, melyekkel idős szüleik küzdenek minden nap. Másrészt pedig azért, mert az idős szülők nem kommunikálják tisztán félelmeiket, fájdalmaikat, és így nem segítenek megérteni helyzetüket. Ennek a két oknak köszönhetően az időskori léttel kapcsolatban a legtöbben csak feltételezésekre és találgatásokra támaszkodnak.

Sokan nem is gondolnak bele, hogy a szexualitással és a lelki élettel kapcsolatban még időskorban is tapasztalhatóak problémák, feszélyezettségek, vagy éppen frusztrációk. Mint ahogy az sem egészen biztos, hogy az időseknek elsősorban testsúlyukra és szívükre kell odafigyelni – egy két évvel ezelőtti svéd kutatás szerint a gondozó gyerekek leginkább erre a két dologra ügyelnek beteg szüleikkel kapcsolatban, és 65%-ukban fel sem merül az a feltételezés, hogy szüleiket érdekelné a szex, vagy esetleg depressziósak lehetnek.

Éppen ezek miatt a félreértések miatt fontos, hogy tisztázzuk azokat a problémákat is, melyek sokakban meglepetést okozhatnak, azonban nagyon fontos lenne rájuk odafigyelni azért, hogy idősebb szüleik mindennapjai őszinték és nyugalommal telik legyenek.

Időskori depresszió

Érdekes, hogy a megkérdezettek több mint fele nem gondol sokat szülei lelki jólétére. Sokkal fontosabbnak tartják a fizikai betegségeket, és azok kezelését. Pedig időskorban még fokozottabban oda kell figyelni a boldogságra és kiegyensúlyozottságra, hiszen a lelkiállapot még szorosabb kapcsolatban áll a testi és a mentális állapottal.

Az időskori depressziót egyértelműen külön kell kezelni a fiatalkoritól, bár a korosztályon belüli kiváltó okok azonosak.

Tünetei

 • Egész napos levertség.
 • Érdektelenség mindenkivel és mindennel kapcsolatban – függetlenül attól, hogy korábban az adott személy vagy tevékenység hosszú időre is le tudta kötni a figyelmét.
 • Álmatlanság, vagy éppen aluszékonyság – nehezen megfigyelhető, hiszen időskorban az alvási zavarok egyébként is igen gyakoriak.
 • Haszontalanság érzése – gyakorlatilag szinte minden időskori depressziós betegnél megfigyelhető.
 • Furcsa, állandó, pszichés eredetű izgatottság, vagy éppen ellenkezőleg, teljes nyugalom és lassúság.
 • Súlyingadozás, hirtelen jött, jelentős súlyvesztés vagy súlygyarapodás.
 • Az öngyilkosság gondolatának megfogalmazódása.

Az időskori depressziót nagyon fontos időben észrevenni, hiszen sokkal nagyobb fizikai veszélyt jelent az idős szervezetnek, mint a fiatalnak. Az életben maradás hossza, illetve az időskori élet minősége is nagyban függ tőle.

Időskori álmatlanság

Az álmatlanság minden esetben elviselhetetlen, mindegy, milyen életkorban jelentkezik. Időskorban azonban – akárcsak a depresszió – azért sokkal fontosabb kezelése és észrevétele, mert a kimerültség sokkal veszélyesebb. Az idős szervezet gyengébb, könnyebben kap el betegségeket, hamarabb fárad el, merül ki. Az alvás így különösen nagy szerephez jut.

Az időskori álmatlanság a leggyakoribb rendellenesség, mely egyaránt érinti a nőket és a férfiakat. Olyannyira gyakorinak mondható, hogy szinte hozzátartozik az életkor előrehaladtához. Az álmatlanság az alvási képesség csökkenését jelenti, mely jelentkezhet önmagában is, vagy akár valamilyen – fizikai, lelki – betegség kísérő tüneteként. Több megjelenési formája is van. Jelenthet hosszú elalvási időt, gyakori felébredést vagy korai ébredést, ami után a beteg már nem képes visszaaludni.

Amennyiben tünetként jelentkezik, általában csak átmenetről van szó, amint a lelki tényező, az időjárás-változás, a stressz, vagy akár egy gyógyszer mellékhatása megszűnik, az álmatlanság problémája is elmúlik.

Ha azonban az alvásképtelenség nem tünetként, hanem önálló problémaként jelentkezik, akkor orvosi tényezők húzódnak meg a háttérben – migrén, szívritmuszavar, fájdalom.

Kezelése

Kétféleképpen lehet az alvási problémákat kezelni. Egyrészt meg kell próbálni megszüntetni a kiváltó okot, másrészt pedig figyelj, hogy a beteg az alábbi tényezőket figyelembe vegye:

 • forduljon orvoshoz, hogy meg lehessen állapítani a kiváltó okot
 • maradjon aktív a nap során, amennyire csak lehet, hogy este inkább fáradt legyen, mint éber
 • kerülje vagy korlátozza a napközbeni alvást
 • tegye állandóvá a lefekvés és a felkelés időpontját
 • ne fogyasszon élénkítőszert a lefekvéshez közeli időtartamban.

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
 • légkondicionáló
 • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso nagy
 • gyógynövény
 • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük