Hizlalónak tartják, pedig nem feltétlenül az: 9 finom étel, amiről nem kötelező lemondanod

Csak egy kevés megkötést kell betartanod, hogy ne hizlaljanak.

Nem hizlaló ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Széles körben elterjedt tévhit, hogy a fogyókúra alatt keveset kell enni, és, amikor mégis kerül valami a tányérra, akkor is csak a száraz csirkemell és a saláta jöhet szóba. A fogyás valóban csak akkor fog beindulni, ha kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit a szervezeted felhasznál, mégsem kell átesni a ló másik oldalára. 

A túlzottan drasztikus diéták nem vezetnek jó eredményhez, csak visszahízáshoz. Egy olyan étrend, melyet három-hat hónapon keresztül már csakis nagy nehézségek árán tudnál tartani, vagy akár az egészségedre is veszélyes lenne, egyértelműen a túlzás kategóriába esik. Ahhoz, hogy egy étrend jól tartható legyen, szükséges, hogy rendszeres, legalább napi háromszori étkezésre legyen lehetőséged, és ne zárj ki túlzottan sokféle ételt, mert, ha mégis, akkor a táplálkozásod nem lesz elég változatos.

Nem hizlaló ételek

A következő táplálékokat sok fogyni vágyó zárja ki az étrendjéből, pedig ez nem feltétlenül indokolt. Megfelelő fogyasztásukkal ezek az ételek nem hizlalnak, sőt, egy részük kiválóan támogat a céljaid elérésében. Hiba lenne teljesen lemondani róluk! 

Az egyik leggyakoribb túlzás a szénhidrátok szélsőséges száműzése, amivel együtt a kenyér minden változata is tiltólistára kerül. Pedig a 100%-ig teljes kiőrlésű lisztből készült, rozsból, tönkölybúzából vagy kenyérsütéshez gyártott lisztkeverékekből előállított kenyerek jó minőségű szénhidrátforrásként a diétának is részei lehetnek.
Fotó: AnnaPustynnikova / Getty Images Hungary
A kenyérhez hasonló a helyzet a tészták esetében is, holott itt is vannak tönkölybúzából, hajdinából és más egészséges alapanyagokból készült termékek, melyek lassú felszívódású, jó szénhidrátnak számítanak. A gluténmentes változatot azonban felesleges annak keresni, aki nem érzékeny erre a fehérjére.
A burgonya kalória-, rost- és vitamintartalmát tekintve közelebb áll a zöldségekhez, mint a gabonafélékhez, ám szénhidrátokban gazdag, ezért elsősorban ezek forrásának minősül. Ha köretet készítesz, kis adag krumplit és nagy adag keményítőben szegény zöldséget - cukkini, spenót, zöld zöldségek - használva beilleszthető.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary
A sajtról sokan kalória- és tejcukortartalma miatt mondanak le. A zsírszegény - 10-15% alatti - sajt azonban jó fehérjeforrás, ami kalóriában is szegényebb a megszokott termékeknél. A benne lévő minimális mennyiségű laktóz csak az arra érzékenyek számára kizáró tényező.
Fotó: Azure-Dragon / Getty Images Hungary
Nem kell áttérni nagyon szigorúan csakis a csirkemellre. A csirke combja is fogyasztható nyúzva, valamint a pulykamell és -comb, sőt, az olyan zsírszegény vörös húsok is, mint a hártyázott szűzpecsenye, a bélszín, a karaj vagy a comb.
A tojás fehérjeforrás, de koleszterintartalma magas. Aki nem kifejezetten a koleszterinszintje miatt vág bele a diétába, az nyugodtan fogyaszthatja naponta. Koleszterinproblémák esetén heti két-három a maximum, vagy javasolt a sárgája eltávolítása, ez tartalmazza ugyanis a koleszterin túlnyomó többségét.
Az olajos magvak jó forrásai az egészséges zsíroknak, a bennük oldódó vitaminoknak és a fehérjéknek is. Kalóriatartalmuk mégis magas, ami miatt sokan nem szívesen fogyasztják őket. Kis mennyiségben, precízen mérve azonban nem kell lemondani róluk.
A földimogyoró hiába hüvelyes, a magvakhoz áll közel a tápanyagtartalma. Cukrozatlan, olajjal nem hígított mogyoróvajként vagy nyers mogyoróként belefér kis mennyiségben, kimérve az étrendbe. A sózott és pörkölt változat azonban nem, mert ez veszített az értékes tápanyagokból, és fokozza a vízvisszatartást.
A gyümölcsök a fruktóz és a szőlőcukor miatt kerülnek sokszor tiltólistára. Valóban étvágynövelő hatásúak a banán, a mangó és az édes déligyümölcsök, ám a citrusfélék és a piros bogyós gyümölcsök nyugodtan maradhatnak. Még jobb, ha a felszívódásukat lassító étellel együtt, közvetlenül fizikai megterhelés előtt fogyasztod őket - például epret mandulával edzés előtt.

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük