Miért áll meg a fogyás? Elmondjuk, mi lehet a hiba az étrendben és az edzésben

Fel kell derítened, hogy a többféle lehetséges ok közül rád melyik igaz.

farmer meroszalag
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogyókúra és az edzés elkezdését követően gyorsan leolvadt néhány kiló, de azóta nem mozdul semerre sem a mérleg nyelve? A diéta ellenére is stagnáló súlynak több oka is lehet.

Segítünk felderíteni, hogy a te esetedben mi okozhatja a fogyás leállását, hogy tudatosan tehess ellene, és ismét minden jól menjen.

Miért áll meg a fogyás?

Ha azt veszed észre, hogy minden erőfeszítésed ellenére sem fogysz, érdemes az étrendedet és az edzéstervedet is alaposan megvizsgálni, ugyanis mindkettő lehet hibás.

merleg labak

Először is a következő dolgokat gondold végig.

  • Tényleg helyesen számolod a kalóriákat? A legtöbben néhány hét elteltével lazítanak a diétán. Eleinte az is elegendő lehet a látványos változáshoz, hogy ha kevesebb szénhidrátot eszel, így sok feleslegesen visszatartott víztől szabadul meg a szervezeted. Ez az első hetekben durva változásként jelentkezik, később azonban korántsem várható ilyen ütemű fogyás folyamatosan. A zsírleadás ráadásul elképzelhetetlen kalóriadeficit nélkül. Ne feledd, hogy egy kiló leadásához 6500-7000 kalória hiányára van szükség. Ha még nem tetted meg, ideje utánaszámolni, hogy mennyi kalóriát igényel a tested, és mennyit viszel be valójában!
  • Csak egy-két kiló felesleged van? Nagy túlsúlyból jóval könnyebb fogyni, hiszen terhelő felesleget nem szívesen cipel az emberi szervezet. Amikor azonban valaki egészséges testsúllyal rendelkezik, vagy csak minimális a túlsúlya, nem ilyen egyszerű a helyzet. Különösen a női test a túlélés érdekében szívesen raktároz egy keveset. Nem lehetetlen azonban ezektől a kilóktól sem megszabadulni, csak sokkal több odafigyelést igényel. Itt megtudhatod, mik a jelei annak, ha egészséges a testsúlyod!
  • Régóta végzed ugyanazt az edzést? Amikor először futsz egy kilométert, még valószínűleg nehéznek tűnik, amikor 40. alkalommal érsz célba, akkor azonban már nem vagy annyira fáradt. Ez annak köszönhető, hogy az emberi test mindig törekszik arra, hogy a rendszeresen végzett feladatokat könnyen el tudja látni. Éppen ezért hamar megtörténhet, hogy alkalmazkodik egy edzéshez. Érdemes körülbelül három hónap elteltével kell sok mindent megváltoztatni a megszokott rendben, és kicserélni a gyakorlatok javát, így folyamatos fejlődésre, alkalmazkodásra kényszeríted az izomzatodat, és nem fog tudni stagnálni.

Ezek az okok a legtöbb esetben képesek megmagyarázni, miért áll le a fogyás, lelkiismeretesnek kell azonban lenned az önvizsgálat során, hogy tényleg fény derüljön mindenre. Jó módszer erre, ha naplózod vagy egy alkalmazás segítségével követed az edzéseid és az étrended alakulását.

Szintén fontos, hogy időnként újra ellenőrizd magadat. Ahogy csökken a súlyod, úgy csökken a kalóriaigénye is a szervezetednek, ami ahhoz vezethet, hogy az étrend veszít a hatékonyságából, sőt, leáll a fogyás, ugyanis a korábbi diétás étrend már csak a súly tartásához elegendő. Ha a fogyással együtt izomtömeget is veszítesz, azzal pedig még inkább lassul az anyagcsere, visszaesik a felhasználás. Ennek a jelenségnek a hatásairól itt olvashatsz többet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A jól megválasztott diéta és az edzés sem feltétlenül elég azonban, ha betegség áll a háttérben. Sokkal nehezebb fogyni például hormonális problémákkal. Ez lehet pajzsmirigybetegség, policisztás ovárium szindróma, inzulinrezisztencia és még sok más, melyek gyakran kezelést és orvosi figyelmet tesznek szükségessé. Ha ezekre gyanakszol, ne halogasd a kivizsgálást!

Tápanyagok a hízás génjei ellen

Mindkét szülőd túlsúlyos volt, és rád is könnyen felszaladnak a plusz kilók? Mutatunk egy sor olyan tápanyagot, melyek rendszeres fogyasztásukkal csökkentik az elhízás esélyét.

Ezt is szeretjük