A fejed vagy a gerinced fáj? A reumatológus elmondja, mi áll a háttérben

Dr. Zsiska Beátát kérdeztük az izomműködést érintő problémáról.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

20-25 éves korodig úgy hiheted, sérthetetlen vagy. Harminc éves kor körül azonban a fokozott terhelés, a mozgásszegény életvitel, az ülő életmód következtében szép lassan kimerülnek a tartalékok, előjönnek a különféle fájdalmak, mozgásszervi panaszok.

Hogy bizonyos problémák, például a fejfájás és a gerincfájdalom hátterében ugyanaz a probléma, a megrövidült izmok állhatnak, arra kevesen gondolnak. Hogy mit tehetsz ez ellen, arról Dr. Zsiska Beáta reumatológust kérdeztük.

Rövidülésre hajlamos izmok

- Ezeknek az izmoknak a feladata a felegyenesedett test tartása. Nagyrészt lassú, vörös rostokból állnak, így hosszan tartó munkavégzésre képesek, és lassan fáradnak el. Nagyobb a nyugalmi tónusuk, lassabb a reakcióidejük, de gyors a regenerációjuk. Edzésük fontos, a hosszú távú egészséges működés és sérülések kivédése érdekében pedig elengedhetetlen alapos nyújtásuk sportolás végén. A test számos részén találhatóak ilyen izmok, többek között az alábbi területen.

A törzs és a gerinc területén

  • Fejbiccentő izom.
  • Kis- és nagy mellizom.
  • Négyszög alakú ágyéki izom - mélyen a derék területén.
  • Gerincmerevítő/feszítő izmok - a derék és a nyak területén.
  • Csuklyásizom - trapézizom felső része a nyak és a vállöv területén.

Mitől rövidülnek meg ezek az izmok?

A stressz, a mozgás hiánya, az életkor előrehaladása, a várandósság, a nem ergonomikusan kialakított irodai eszközök - például magasan vagy alacsonyan elhelyezett monitor, nem jól beállított asztal -, a helytelen testtartás ezeket a tüneteket tovább rontja, vagy kialakulásukat felgyorsítja. Dr. Zsiska Beáta korábbi cikkünkben elmondta, hogyan ülhetsz helyesen a monitor előtt.

8 mindennap használt irodai eszköz, ami megbetegít

Nézegess képeket!

Elolvasom

A megrövidült izmok következménye

Porckorongsérv, gerincfájdalom

A megrövidült izmok hatására a nyak és derék területén fokozódhat a görbület, minek eredményeképpen megnő a porckorongokat érő nyomás. Ezzel romlik az adott terület keringése, tápanyagellátása, így hosszútávon romlik a porckorongok rugalmassága, azok könnyebben sérülnek, előboltosulnak, idővel porckorongsérv alakulhat ki.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Becsípődések, csökkenő mozgástartomány

Gyakori lehet önmagában az adott terület időszakos, majd későbbiekben állandó fájdalma. Ilyenkor hallhatod a mozgásoknál a kisízületek apró ropogását is. Sűrűbbé válhatnak a becsípődések és az ebből fakadó fájdalmak. Csökken a gerinc mozgástartománya: például állásból nyújtott lábbal előrehajolva nem éred el kezeddel a talajt - bár ebben nemcsak a törzs, de a vádli és hátsó combizmok rövidült állapota is benne lehet.

Fejfájás, fülzúgás

Fontos információ lehet még, hogy a kötött nyakizmok nemcsak nyaki fájdalmat, nyaki sérvet vagy karba sugárzó fájdalmat okozhatnak, hanem igen erős fejfájást és tartósan fennálló fülzúgást is, ami csak ezeknek az izmoknak a kilazításával szüntethető meg.

Így javíts a helyzeten!

Mozgással

Elengedhetetlen a rendszeres mozgás - legalább heti egy-két alkalommal egy óra! Ha nincs sportmúltad, vagy valami miatt nem megfelelő a testtudatod, akkor a doktornő javaslata szerint javasolt az egyéni gyógytorna a test megismerésére.

- Ezzel kivédhető a rossz mozgásminták rögzülése, korrigálhatók a már jelenlévő rossz mozgásminták. Tudatosabb testismerettel elkerülhetőek a későbbi túlerőltetések, sérülések. Ha heti 1x1 órás gyógytorna - amit otthoni gyakorlás egészít ki - eredményeképpen pár hónap múlva kialakul a megfelelő testtudat, akkor érdemes csoportos órára menni, illetve egyéni mozgást végezni. Általánosságban nagyon jónak tartja a jóga egyes változatait, a Pilates-t, a core tornákat, a gerinctornákat, az úszást - főként a hát- és a gyorsúszást. Kevésbé jók az izoláltan csak egy-egy izmot mozgató súlyzós edzések. Fontos, hogy edzés végén időt szánj az izmok nyújtására!

Ügyelj a testtartásra sport közben is!

Nemcsak ülőmunka közben érdemes figyelni a testtartásra, de a sport közben is lényeges. Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg a személyi edző véleményét!

És masszázzsal

A masszázs hasznos segítség lehet váll- és hátpanaszok esetén, ám nem elég csak hason fekve a hátat és a vállövet masszírozni, mert azok kialakulásában és fenntartásában a mellizmok is fontos szerepet játszhatnak. Lényeges, hogy a szakember háton fekve is megfelelően átmasszírozza és kilazítsa ezeket az izmokat - a nyakizmokkal együtt.

- Mivel a kötött izmokat és izompólyákat fel kell törni, a masszázs normális velejárója az első pár alkalommal a fájdalom és a panaszok fokozódása. A megfelelő technika és rendszeresség az első pár hét után azonban meghozza az eredményét, és a masszázs egyre kellemesebb és valóban lazító jellegű lesz - magyarázza Dr. Zsiska Beáta.

Ezt is szeretjük