A gerincsérv első tünetei: fájdalom, zsibbadás, érzészavar

Ha a te hétköznapjaidat is megkeserítik a panaszok, nem mindegy, mikor fordulsz orvoshoz!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy nemzetközi felmérés adatai szerint a fejlett országok lakosainak nagy része küzd élete során - különösen a mozgásszegény életmód miatt - hosszabb-rövidebb ideig gerincbántalmakkal. Ezek a panaszok legtöbbször nyak-, hát- vagy derékfájás formájában jelentkeznek.

Gerincsérv tünetei

Talán neked is ismerős az érzés: a fájdalom hirtelen tűnik elő a semmiből - egy rossz mozdulat vagy stresszes időszak nyomán. De az is előfordulhat, hogy régóta együtt élsz már a fájdalommal, és egyre határozottabban keseríti meg életedet.

Jellegzetes tünetek

 • Korlátozott mozgás.
 • Lokális gerincfájdalom.
 • Végtagzsibbadás, érzészavar.
 • Végtagokba kisugárzó fájdalom.
 • Nyaki vagy ágyéki gerincfájdalom.

Ha a tünetek túlontúl ismerősek, joggal gyanakodhatsz gerincsérvre. Ilyenkor a gerinccsigolyák közötti porckorongokkal van probléma. A porckorongok egy puhább belső és egy keményebb külső részből állnak. Belső részük biztosítja a gerinc rugalmasságát, külső, keményebb burkuk pedig terhelhetőségét. Gerincsérv esetén ez a puhább belső rész kiszakad a keményebb burokból, és nyomja az idegeket. A beteg ilyenkor a fájdalmat attól függően érzi nyak-, hát- vagy deréktájékon, hogy hol történt a porckorong sérülése. Ezenkívül a fájdalom - akár zsibbadás formájában is - kisugározhat a lábakba, a karokba, de akár az ülőidegre is. Utóbbi esetben a gerincsérv akadályozhatja akár a húgyhólyag vagy a belek működését is.

Képeken a legjobb hazai gyógyfürdők

Nézegess képeket!

Elolvasom

Gerincvédő tanácsok

 • Gerincfájdalom esetén felejtsd el a magas sarkú cipő viselését. Ha nagyon ragaszkodsz hozzá, akkor se hordd napi 1-2 óránál többet, mert nagyon megterheli a gerincet.
 • Bevásárláskor, cipekedéskor próbáld a két oldaladra jutó súlyt egyenletesen elosztani.
 • Ha teheted, ne állj sokáig egy helyben, mert ez a testhelyzet rendkívüli módon megterheli a gerincedet, valamint a medence izomzatát.
 • Óránként egyszer kelj fel, és nyújtózz kicsit, ha ülőmunkát végzel.
 • Otthon járj mezítláb!
 • Reggel, a felkelést követően óvatosan nyújtózz, tornázz kicsit. Fokozatosan járasd be izmaidat, ízületeidet.
 • Figyelj oda testsúlyodra, és ne feledkezz meg a testmozgásról!

Előzd meg az ülőmunka okozta betegségeket!

A gerincsérv kialakulása - köszönhetően az ülőmunkának - mind korábbi életkorokra tolódik. Nézd meg, mit kellene tenned ellene!

A műtét elkerülhető

A gerincsérv a kevésbé súlyos esetekben visszahúzódhat, így a fájdalom is megszűnik. Épp ezért az orvosok általában inkább a komplex, hosszadalmasabb kezelést ajánlják - mellyel jó esetben elkerülhető a műtét. Fontos a több napos ágynyugalom, a fájdalom- és gyulladáscsökkentő szerek alkalmazása.

Ez a mozgásszegény életmód azonban kizárólag az erős fájdalommal kísért időszakra korlátozódik. Amint a tünetek enyhülnek, fontos szerephez jut a napi rendszerességgel végzett, egyénre szabott gyógytorna. Ha a gerincsérv a nyaki szakaszra koncentrálódik, a betegnek támasztó gallért kell viselnie, mely nyújtja a csigolyák közti részt, csökkentve ezzel a terhelést.

Súlyosabb esetek

Ha azonban súlyosabb - érzékkiesésekkel, izomgyengeséggel, vizelési és székelési zavarokkal tarkított - gerincsérvről van szó, a türelmes kezelés nem hoz enyhülést. Ilyenkor műtéti eljárás során távolítják el a sérült porckorongot. Általában mikrosebészeti eljárással végzik a műtétet. Ebben az esetben az operáció során csupán egy kis vágást ejtenek, melyen keresztül eltávolítják a porckorongot.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A műtétet követően a betegség kiújulása megelőzhető rendszeresen végzett gyógytornával, masszázzsal, a megfelelő testsúly megőrzésével, valamint a gerincoszlop kímélésével.

OLVASD EL EZT IS!

no nyak
 • tünetek és betegségek
 • gerincbetegség

Ropogó nyak huszonévesen

no gepel
 • tünetek és betegségek
 • gerincbetegség

2 súlyos betegség az állandó zsibbadás hátterében

Ezt is szeretjük