A fülzúgás egy fura oka: az orvosi cikkek sem nagyon említik

Dr. Zsiska Beáta reumatológus szakorvost kérdeztük a fülzúgás egy kevéssé ismert okáról.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fülzúgás, -sípolás, -búgás, -csengés - orvosi néven: tinnitus - nem más, mint külső hanginger hiányában kialakuló hangérzet.

A fülzúgás a hazai lakosság 3-5%-át érinti. A hallott zaj erőssége nagyon egyéni, jellemzően csendes környezetben a legkellemetlenebb - tudjuk meg dr. Zsiska Beáta reumatológustól.

A fülzúgás okai

Az egyik van mindkét fület érintő fülzúgás olykor egészséges embereknél is jelentkezhet - ilyenkor általában néhány percig tart, és spontán meg is szűnik. A fülzúgás gyakran párosulhat szédüléses panaszokkal is, aminek a hátterében néha egyszerű, de gyakrabban összetett problémák is állhatnak.

Átmeneti panaszok esetén a háttérben olyan egyszerűbb problémák állhatnak, mint éhség, alacsony vérnyomás vagy alacsony vércukorszint. Ezek korrigálásával a panaszok is megszűnnek. Visszatérő tünetek esetén azonban nem érdemes kísérletezni, fontos, hogy mielőtt orvoshoz fordulj. A súlyos és sokáig tartó fülcsengés hosszú távon alvászavart, fáradtságot, fejfájást és csökkent koncentrálóképességet okozhat.

Milyen orvoshoz fordulj?

- Első a háziorvos, aki elvégzi az alapvizsgálatokat, és ha szükséges valamilyen más, speciális irány, akkor annak megfelelően a lépések a következőek: fül-orr-gégész, neurológus, kardiológus-belgyógyász - súlyosabb fülzúgásban szenvedő betegek 30%-ánál kimutatható egy vagy több szív-érrendszeri betegség -, pszichiáter - depresszióban gyakoribb a fülzúgás, illetve a panaszok lehetnek pszichoszomatikusak is - tudjuk meg dr. Zsiska Beátától.

A fülzúgás egy ritkán említett oka

Ha azonban a leletek negatívak, és a súlyos háttérokokat kizárták, gyakran áll tanácstalanul orvos és beteg is: mi más lehet a probléma? Ilyenkor tud segíteni a reumatológus. Kevesen gondolnak rá, és az orvosi cikkek is ritkán említik, hogy mozgásszervi eredet is meghúzódhat a panaszok hátterében. Különösen a nyaki gerincoszlop és a nyak-vállizmok kötöttsége, fokozott izomtónusa hozhat létre fülzúgást.

- Ezeknek az izmoknak egy része a fül mögötti csontnyúlványon tapad, ami légvezetéssel, felerősítve a fül felé továbbíthatja a feszes izmok apró remegését. Ez sok esetben hagyományos vizsgálómódszerekkel - röntgen, ultrahang, MR - nem diagnosztizálható, hanem csak fizikális vizsgálattal tapintható, érzékelhető. Az izmok fájdalma, illetve nyomásérzékenysége ezen a területen gyakran csak a fizikális vizsgálat során válik a páciens számára érzékelhetővé - magyarázza dr. Zsiska Beáta.

A legjobb tippek szorongás és depresszió ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Milyen kezelés segít megszüntetni a fülzúgást?

Ha a váll, illetve nyakizmok kötöttsége, feszülése okozza a panaszt, nem érdemes a hagyományos reumatológiai gyógyszereket - acetilszalicilsav, a nonszteroid gyulladáscsökkentők közül az indomethacin, a ketoprofen, a naproxen - alkalmazni, ugyanis mellékhatásaik között szerepel a fülzúgás. A megoldás ilyenkor a kötött nyaki izmok lazítása, oldása fizikoterápiával, masszázzsal, majd a helyes izomegyensúly és testtartás korrekciója gyógytornával.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így előzd meg a fülzúgást!

Mint a legtöbb egészségügyi panasz esetében, a fülzúgásnál is igaz, hogy - bármi is áll a hátterében - egyszerűbb megelőzni, mint kezelni. Ennek érdekében fontos a zajártalom csökkentése: munkahelyi védelemmel, illetve ha zenét hallgatsz, tekerd lejjebb a hangerőt. Tartós ülő- vagy állómunka esetén létfontosságú, hogy szünetek tarts, és átmozgasd a derék-, nyak- és vállövi izmokat.

A cigarettát és a koffeintartalmú italokat ugyancsak mellőzni kell. Mint ahogyan a savasító ételeket is jobb kerülnöd - ugyanis a szervezet folyadéktereinek savas irányba való eltolódása toxikus hatással lehet a belsőfül hangérzékelő sejtjeire, és ezek károsodását, érzékenységfokozódását okozhatja.

- Tehát röviden a megelőzéshez ez a használati utasítás: sok gyümölcs és zöldség mellett mérsékelt hús, tészta és pékáru fogyasztása. Egyenletesen elosztva napi 2-2,5 liter víz fogyasztása és rendszeres testmozgás - összegzi dr. Zsiska Beáta.

Ezt is szeretjük