A fülzúgás egy fura oka: az orvosi cikkek sem nagyon említik
Dr. Zsiska Beáta reumatológus szakorvost kérdeztük a fülzúgás egy kevéssé ismert okáról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fülzúgás, -sípolás, -búgás, -csengés - orvosi néven: tinnitus - nem más, mint külső hanginger hiányában kialakuló hangérzet.

A fülzúgás a hazai lakosság 3-5%-át érinti. A hallott zaj erőssége nagyon egyéni, jellemzően csendes környezetben a legkellemetlenebb - tudjuk meg dr. Zsiska Beáta reumatológustól.

A fülzúgás okai

Az egyik van mindkét fület érintő fülzúgás olykor egészséges embereknél is jelentkezhet - ilyenkor általában néhány percig tart, és spontán meg is szűnik. A fülzúgás gyakran párosulhat szédüléses panaszokkal is, aminek a hátterében néha egyszerű, de gyakrabban összetett problémák is állhatnak.

Átmeneti panaszok esetén a háttérben olyan egyszerűbb problémák állhatnak, mint éhség, alacsony vérnyomás vagy alacsony vércukorszint. Ezek korrigálásával a panaszok is megszűnnek. Visszatérő tünetek esetén azonban nem érdemes kísérletezni, fontos, hogy mielőtt orvoshoz fordulj. A súlyos és sokáig tartó fülcsengés hosszú távon alvászavart, fáradtságot, fejfájást és csökkent koncentrálóképességet okozhat.

Milyen orvoshoz fordulj?

- Első a háziorvos, aki elvégzi az alapvizsgálatokat, és ha szükséges valamilyen más, speciális irány, akkor annak megfelelően a lépések a következőek: fül-orr-gégész, neurológus, kardiológus-belgyógyász - súlyosabb fülzúgásban szenvedő betegek 30%-ánál kimutatható egy vagy több szív-érrendszeri betegség -, pszichiáter - depresszióban gyakoribb a fülzúgás, illetve a panaszok lehetnek pszichoszomatikusak is - tudjuk meg dr. Zsiska Beátától.

A fülzúgás egy ritkán említett oka

Ha azonban a leletek negatívak, és a súlyos háttérokokat kizárták, gyakran áll tanácstalanul orvos és beteg is: mi más lehet a probléma? Ilyenkor tud segíteni a reumatológus. Kevesen gondolnak rá, és az orvosi cikkek is ritkán említik, hogy mozgásszervi eredet is meghúzódhat a panaszok hátterében. Különösen a nyaki gerincoszlop és a nyak-vállizmok kötöttsége, fokozott izomtónusa hozhat létre fülzúgást.

- Ezeknek az izmoknak egy része a fül mögötti csontnyúlványon tapad, ami légvezetéssel, felerősítve a fül felé továbbíthatja a feszes izmok apró remegését. Ez sok esetben hagyományos vizsgálómódszerekkel - röntgen, ultrahang, MR - nem diagnosztizálható, hanem csak fizikális vizsgálattal tapintható, érzékelhető. Az izmok fájdalma, illetve nyomásérzékenysége ezen a területen gyakran csak a fizikális vizsgálat során válik a páciens számára érzékelhetővé - magyarázza dr. Zsiska Beáta.

Milyen kezelés segít megszüntetni a fülzúgást?

Ha a váll, illetve nyakizmok kötöttsége, feszülése okozza a panaszt, nem érdemes a hagyományos reumatológiai gyógyszereket - acetilszalicilsav, a nonszteroid gyulladáscsökkentők közül az indomethacin, a ketoprofen, a naproxen - alkalmazni, ugyanis mellékhatásaik között szerepel a fülzúgás. A megoldás ilyenkor a kötött nyaki izmok lazítása, oldása fizikoterápiával, masszázzsal, majd a helyes izomegyensúly és testtartás korrekciója gyógytornával.

Így előzd meg a fülzúgást!

Mint a legtöbb egészségügyi panasz esetében, a fülzúgásnál is igaz, hogy - bármi is áll a hátterében - egyszerűbb megelőzni, mint kezelni. Ennek érdekében fontos a zajártalom csökkentése: munkahelyi védelemmel, illetve ha zenét hallgatsz, tekerd lejjebb a hangerőt. Tartós ülő- vagy állómunka esetén létfontosságú, hogy szünetek tarts, és átmozgasd a derék-, nyak- és vállövi izmokat.

A cigarettát és a koffeintartalmú italokat ugyancsak mellőzni kell. Mint ahogyan a savasító ételeket is jobb kerülnöd - ugyanis a szervezet folyadéktereinek savas irányba való eltolódása toxikus hatással lehet a belsőfül hangérzékelő sejtjeire, és ezek károsodását, érzékenységfokozódását okozhatja.

- Tehát röviden a megelőzéshez ez a használati utasítás: sok gyümölcs és zöldség mellett mérsékelt hús, tészta és pékáru fogyasztása. Egyenletesen elosztva napi 2-2,5 liter víz fogyasztása és rendszeres testmozgás - összegzi dr. Zsiska Beáta.

Ezt is szeretjük