Baj, ha ropogtatod az ízületeid? A szakértő válasza

Dr. Zsiska Beáta reumatológust kérdeztük arról, mikor káros az ujjak, a nyak ropogtatása.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan nem tudnak leszokni ízületeik ropogtatásáról: a leggyakoribb talán az ujjak pattogtatása, de az emberi találékonyság nem áll meg itt.

Az ízületekben a csontok felszíne közötti teret ízületi folyadék tölti ki, amelyben oxigén, nitrogén, szén-dioxid van oldott formában.

Ha az ízületi tok megfeszül, az ízületi üregre ható nyomás lecsökken, és az oldott gázok kilépnek a folyadékból - ez lehet az egyik oka az ízületek ropogtatásánál hallható hangnak. Cikkünkben dr. Zsiska Beáta reumatológust kérdeztük arról, veszélyes-e az ízületekre ez a tevékenység.

Káros az ízületek ropogtatása?

Nincs rá tudományos bizonyíték, hogy az ujjak ropogtatására káros lenne. Ugyanakkor tény, hogy a rossz szokás mögött meghúzódhat olyan rejtett belső feszültség, amitől az adott személy ezen a rituálén keresztül szabadul meg.

- Nemcsak az ujjak ropogtatása jellemző, gyakran látok pácienseket, akik a nyakukkal vagy derekukkal teszik ugyanezt. Az ízületek nyomásával és túlfeszítésével ilyenkor egy mesterséges feszültséget teremtenek az adott ízületekben, amit a kiropogtatással megszüntetnek, ezért jólesik - magyarázza dr. Zsiska Beáta.

Mit tud a kiropraktika?

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, hogyan segíthet az ízületi fájdalmakon a kiropraktika!

Így csináld, hogy ne ártson!

Ha nem tudsz szabadulni az ujjak ropogtatásától, akkor érdemes legalább arra figyelned, hogy soha nem kívülről, felülnyomással - például az asztal lapjának vagy élének nyomva,  vagy a másik kézzel az hátrahajtva - tedd.

- Ilyenkor ugyanis túlmegy a mozdulat az anatómiai mozgáshatáron, és feleslegesen nyújtja az ízületi tokot, szalagokat. Ha fizikai terhelés miatt érzel feszülést, akkor inkább hosszirányban, az ujjakat megnyújtva-meghúzva, az erőhatást lassan növelve enyhítsd az ízületekben felhalmozódott feszültséget és ropogtasd ki a kezeket - tanácsolja dr. Zsiska Beáta.

Az ízületi ropogás okai

Amennyiben az ízületek mozgás közben maguktól is ropognak, a háttérben egyfelől állhatnak veleszületett, öröklött okok, amelyek laza ízületeteket eredményeznek. Másfelől az is előfordulhat, hogy tünetmentes állapot mellett egyszer csak megjelenik a ropogás. Ebben az esetben érdemes egy alapos reumatológai kivizsgálást kérned, melynek során kiderülhet, mi áll a háttérben: például egyenetlen izomtónus, ízületi tok vagy az azt stabilizáló izmok, szalagok lazasága, esetleg porcsérülés.

Ezt is szeretjük