Vértisztító, baktériumölő és C-vitamin-bomba! Így fogyaszd a medvehagymát
Így fogyaszd, illetve nevelj otthon medvehagymát!
A medvehagyma - Allium ursinum - népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a levesektől kezdve a pogácsákon át a fűszervajig egyre több ételben találkozhatsz vele.
Gyakori felhasználását indokolja számos egészségügyi szempontból pozitív tulajdonsága, melyekkel érdemes közelebbről is megismerkedned. Ha pedig szeretnél otthon medvehagymát nevelni, Szecsődy Gábor okleveles kertészmérnök az Aqua&Terrától nyújt segítséget.
Mire jó a medvehagyma?
Vértisztító és baktériumölő
Csakúgy, mint a hagymafélék többsége, a medvehagyma is csökkenti a magas vérnyomást azáltal, hogy lassítja a koleszterinlerakódások kialakulását az erek falában, tisztítja a vért. Mindezt elsősorban a benne lévő flavonoidoknak, valamint kénvegyületeknek - különösképp az ajoéneknek és a tioszulfátoknak - köszönheti.
Egy másik kénvegyület, az allicin a medvehagyma antibakteriális hatásáról gondoskodik. A növény rendszeres fogyasztásával a bélflóra és az emésztés kiegyensúlyozottabbá válik, megszűnik a puffadás és a székrekedés.
C-vitamin-bomba
A téli citrusféle- és savanyúkáposzta-szezon után ideje, hogy tavasszal más természetes C-vitamin-források után nézz. A medvehagyma kiváló erre a célra, ráadásul A-, B1- és B2-vitamint is tartalmaz. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül pedig magnéziumban, vasban és cinkben bővelkedik.
A medvehagymát avatatlan szem könnyen összetévesztheti a mérgező levelű gyöngyvirággal. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, milyen különbségek mentén tudod elkülöníteni egymástól a két növényt.
Hogyan fogyaszd a medvehagymát?
A neten számtalan medvehagymás receptet találhatsz, a péksüteményektől
kezdve a húsgombócig.
Azt azonban érdemes észben tartanod, hogy C-vitamin-tartalmát csak úgy őrzi meg a növény, ha nem teszed ki hőhatásnak, illetve ajánlott a még márciusban, virágzás előtt szedett leveleket fogyasztod, ugyanis ilyenkor a legmagasabb a tápanyagtartalmuk.
Így neveld a medvehagymádat!
- Ha szeretnél medvehagymát nevelni otthon, fontos tudnod, hogy eredeti termőhelyén üde erdők aljnövényzetében, árnyékos-félárnyékos környezetben él. Eredményes termesztéséhez hasonló viszonyok szükségesek, ezért tartsd árnyékos helyen, a talaja mindig legyen nedves, de vigyázz, hogy ne öntözd túl, mert kirohadhat - figyelmeztet Szecsődy Gábor.
A medvehagyma szereti a társaságot, ezért ha van lehetőséged kertben tartani, ültess egymáshoz közel több növényt. Balkonládába, illetve nagyobb cserépbe se egy-egy növényt telepíts, de vigyázz, hogy a gumók ne legyenek túl szorosan. Erre később is érdemes figyelni: a fejlődő új sarjakat ültesd külön, vagy ajándékozd el.
Márciustól virágzásig szedheted a friss leveleket, de mindig hagyj rajta hármat-négyet. Virágzáskor érdemes tápoldatozással pótolni az elhasznált tápanyagokat. Virágzás után hagyd leszáradni, ilyenkor a növény nem elpusztul, hanem visszahúzódik; a balkonládát vagy cserepet tedd száraz, sötét, nem túl meleg helyre tavaszig.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
- koleszterin
- vértisztító
- c-vitamin
- gyógyító táplálékok
- antibakteriális
- medvehagyma
- Szecsődy Gábor
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- puffadás
- medvehagyma
Megszünteti a puffadást, serkenti az anyagcserét és fogyaszt
- hagyma
- antibakteriális
Rákellenes, emésztésserkentő, antibakteriális
- leves
- krémleves