Vértisztító, baktériumölő és C-vitamin-bomba! Így fogyaszd a medvehagymát

Így fogyaszd, illetve nevelj otthon medvehagymát!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A medvehagyma - Allium ursinum - népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a levesektől kezdve a pogácsákon át a fűszervajig egyre több ételben találkozhatsz vele.

Kora tavasszal kibújó medvehagyma levelek
Április-májusi medvehagyma virágzás

Gyakori felhasználását indokolja számos egészségügyi szempontból pozitív tulajdonsága, melyekkel érdemes közelebbről is megismerkedned. Ha pedig szeretnél otthon medvehagymát nevelni, Szecsődy Gábor okleveles kertészmérnök az Aqua&Terrától nyújt segítséget.

Mire jó a medvehagyma?

Vértisztító és baktériumölő

Csakúgy, mint a hagymafélék többsége, a medvehagyma is csökkenti a magas vérnyomást azáltal, hogy lassítja a koleszterinlerakódások kialakulását az erek falában, tisztítja a vért. Mindezt elsősorban a benne lévő flavonoidoknak, valamint kénvegyületeknek - különösképp az ajoéneknek és a tioszulfátoknak - köszönheti.

Egy másik kénvegyület, az allicin a medvehagyma antibakteriális hatásáról gondoskodik. A növény rendszeres fogyasztásával a bélflóra és az emésztés kiegyensúlyozottabbá válik, megszűnik a puffadás és a székrekedés.

C-vitamin-bomba

A téli citrusféle- és savanyúkáposzta-szezon után ideje, hogy tavasszal más természetes C-vitamin-források után nézz. A medvehagyma kiváló erre a célra, ráadásul A-, B1- és B2-vitamint is tartalmaz. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül pedig magnéziumban, vasban és cinkben bővelkedik.

Vigyázz!
A medvehagymát avatatlan szem könnyen összetévesztheti a mérgező levelű gyöngyvirággal. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, milyen különbségek mentén tudod elkülöníteni egymástól a két növényt.

Hogyan fogyaszd a medvehagymát?

A neten számtalan medvehagymás receptet találhatsz, a péksüteményektől
kezdve a húsgombócig.

Azt azonban érdemes észben tartanod, hogy C-vitamin-tartalmát csak úgy őrzi meg a növény, ha nem teszed ki hőhatásnak, illetve ajánlott a még márciusban, virágzás előtt szedett leveleket fogyasztod, ugyanis ilyenkor a legmagasabb a tápanyagtartalmuk.

Így neveld a medvehagymádat!

- Ha szeretnél medvehagymát nevelni otthon, fontos tudnod, hogy eredeti termőhelyén üde erdők aljnövényzetében, árnyékos-félárnyékos környezetben él. Eredményes termesztéséhez hasonló viszonyok szükségesek, ezért tartsd árnyékos helyen, a talaja mindig legyen nedves, de vigyázz, hogy ne öntözd túl, mert kirohadhat - figyelmeztet Szecsődy Gábor.

A medvehagyma szereti a társaságot, ezért ha van lehetőséged kertben tartani, ültess egymáshoz közel több növényt. Balkonládába, illetve nagyobb cserépbe se egy-egy növényt telepíts, de vigyázz, hogy a gumók ne legyenek túl szorosan. Erre később is érdemes figyelni: a fejlődő új sarjakat ültesd külön, vagy ajándékozd el.

Márciustól virágzásig szedheted a friss leveleket, de mindig hagyj rajta hármat-négyet. Virágzáskor érdemes tápoldatozással pótolni az elhasznált tápanyagokat. Virágzás után hagyd leszáradni, ilyenkor a növény nem elpusztul, hanem visszahúzódik; a balkonládát vagy cserepet tedd száraz, sötét, nem túl meleg helyre tavaszig.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük