Kigyomlálja a bélflórában rekedt káros anyagokat, ha így eszel: egyhetes étrendet mutatunk

Egyhetes mintaétrend mediterrán diétához.

kedd
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi bélrendszerben baktériumok milliárdjai élnek, amik aktív szerepet játszanak az ember emésztésében, de a zsírraktározásban és a fogyásban közrejátszó számos más folyamatban is. Újabb kutatások pedig afelé mutatnak, hogy a növényi alapú étrendek segíthetnek megőrizni a mikrobiom egészségét.

Az olyan alacsony szénhidráttartalmú, és főleg növényi eredetű élelmiszereket és fehérjét tartalmazó diéták, mint amilyen a mediterrán diéta vagy az okinawai diéta, számos kedvező hatással bírnak. Alacsony szénhidráttartalmuk miatt például ideálisak cukorbetegeknek is. Ugyanakkor egészséges szénhidrát- és gazdag rosttartalmuk miatt serkentik az emésztést.

Mediterrán étrenddel a mikrobiom egészségéért

Holland tudósok azt találták 1400 vizsgált alany mikrobiom-összetételét és étkezési szokásait elemezve, hogy a mediterrán stílusú étkezés összefüggésbe hozható a bélbaktériumok rendszerének egészségével, valamint a test alacsony gyulladásszintjével, ezért kifejezetten ajánlott nemcsak a fogyáshoz, de az egészség megőrzéséhez is.

A mediterrán diéta előnyben részesíti a fehér húsokat a vörösökkel szemben, valamint az összetett szénhidrátokat az egyszerűekkel szemben. Korábbi cikkünkben részletesen leírtuk, mely ételek megengedettek, és melyek tiltottak ebben az étrendben, most pedig összeállítottunk egy egyhetes mintaétrendet, amelyet követve ki lehet próbálni, hogyan működik a diéta a gyakorlatban.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük