Így válassz ideális matracot hát- és derékfájás ellen

A reumatológus elmondja

Van, aki a keményet, van, aki a puhát szereti. Te hogyan válassz?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jó esetben a napod egyharmadát alvással töltheted. Az egy évben csaknem háromezer órát jelent. Tehát nagyon nem mindegy, milyen fekhelyen hajtod álomra a fejed.

Cikkünkben megkérdeztük dr. Zsiska Beáta reumatológust, hogyan választhatod ki a számodra legmegfelelőbb matracot.

Így válassz tökéletes matracot!

- A matrac kiválasztásánál hiába minden reklámhadjárat, azt gondolom, a legfontosabb, te melyiken érzed, hogy ez az, amin a tested az alváshoz a legkényelmesebb és legellazultabb helyzetben van. Vásárláskor érdemes erre akár több órát is rászánni, és a kiválasztott két-három legjobb matracon hosszabb időt is laza ruházatban eltölteni, hogy össze tudd hasonlítani a testérzeteidet, és ki tudd választani a számodra optimálist. Megfelelő üzletben ezzel a vásárlási hozzáállásoddal nem lehet probléma - magyarázza dr. Zsiska Beáta.

Fontos a kellő mennyiségű alvás

De hiába a szuper matrac, ha nincs időd aludni rajta. Ha nincs elegendő pihenőidő, akkor a szervezet nem regenerálódik megfelelően, ami előbb-utóbb biztosan betegség kialakulásához vezet. Ilyen lehet a mozgásszervi problémákon túl a cukorbetegség, az elhízás vagy akár a rák is. Korábbi cikkünkből megtudhatod, milyen változások mennek végbe a testedben, ha nem aludtad ki magad.

Hagyd regenerálódni a porckorongokat!

- Kevesen tudják, hogy a porckorongoknak nincs saját érhálózatuk, vérellátásuk. A tápanyagokat környezetükből diffúzióval veszik fel. Fekvéskor, laza izmok esetén a legkisebb a rájuk nehezedő nyomás. Így ilyenkor, mint a szivacs, a kialakuló nyomáskülönbség hatására elkezdik magukba szívni a vizet és a megfelelő tápanyagokat. Ha ez az időszak nem elegendő és nem kellőképpen pihentető, akkor a folyamat mindig csak részlegesen történik meg, ami a porckorongok idő előtti elhasználódásához, rugalmatlanságához vezet - részletezi dr. Zsiska Beáta.

Hány órát kell aludnod?

Szakemberek alapvetően nyolcórányi alvásidőt javasolnak a felnőtt szervezet számára, de természetesen akadhatnak egyéni különbségek. Ugyanakkor az aktuális élethelyzet is módosíthatja az alvásigényt: ha például beteg vagy, sokat dolgoztál, sportoltál, több alvásra lehet szükséged. Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogy életkoronként hány óra alvás ajánlott.

Ezt is szeretjük