Mekkora esélyed van a rákra? Alvási szokásaidon is múlik

A bélrendszeri daganatok, valamint a mellrák kialakulásának esélyét is növeli az alvászavar.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha betegségmegelőzésről van szó, legtöbben az egészséges táplálkozást és a rendszeres mozgást említik - melyek valóban nélkülözhetetlenek, amennyiben szeretnéd megelőzni a különböző egészségügyi problémákat.

Arról azonban már ritkábban esik szó, hogy a szervezet regenerálódásához, az immunrendszer megfelelő működéséhez elegendő mennyiségű és minőségű alvásra is szükséged van. Ennek hiányában nem csupán fáradt leszel, de a rák kialakulására is nagyobb eséllyel pályázol.

Éltető alvás

Életed mintegy egyharmadát alvással töltöd, melyre azonban nem érdemes úgy tekintened, mint Salvador Dalí, aki elvesztegetett időnek tartotta - és a hosszú éjszakai alvás helyett inkább a rövidebb sziesztázásokra szavazott.

Az éjszakai alvás közben ugyanis a szervezet regenerálódik: az agyhullámok a mélyalvás fázisában lassulnak, az izmok pihennek, szívritmus és a testhőmérséklet csökken.

Rákellenes anyagok termelődnek

Bizonyos, az immunrendszer működéséhez nélkülözhetetlen fehérjék termelődése is fokozódik alvás közben. Ezen kívül a szervezetben dolgoznak olyan TNF-nek - vagyis tumor nekrózis faktoroknak - nevezett rákellenes citotoxinok, amelyek termelődése az éjszaka folyamán intenzívebbé válik.

Kutatások szerint azoknak az embereknek a véréből, akik éjjel háromkor még ébren vannak, másnap egyharmaddal kevesebb TNF mutatható ki. Mindezek tükrében nem meglepő tehát, hogy az alvászavarok növelik a rák kialakulásának esélyét.

Kevés alvás - bélrák

A Case Western Reserve University School of Medicine tanulmánya megállapította, hogy azok esetében, akik rendszeresen hat óránál kevesebbet töltenek alvással éjszaka, 50%-kal nagyobb a bélrendszeri daganatok kialakulásának esélye. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az olyan tényezők is nagyban elősegítik a bélrák kialakulását, mint az elhízás, a mozgásszegény életmód, a rostszegény táplálkozás, a dohányzás, valamint az öröklött tényezők.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Éjszakai munka - mellrák

A koppenhágai Rákepidemiológiai Intézet szakemberei 18 500 éjszakai műszakban is dolgozó dán nő egészségügyi adatait elemezték. Arra voltak kíváncsiak, hogy a biológiai óra eltolódása milyen egészségügyi kockázatokkal jár.

Tanulmányuk során arra az eredményre jutottak, hogy azoknál a nőknél, akik legalább heti három éjszakai műszakot vállalnak, kétszer nagyobb a mellrák kialakulásának esélye. Ennek oka, hogy az emberi szervezet cirkadián ritmusa - vagyis a napi biológiai órája - alkalmazkodik a nappalok és éjszakák váltakozásához. Ha azonban az éjszakai műszak miatt ébren vagy, szervezetedben jóval kevesebb - többek között antioxidáns hatással is járó - melatonin hormon termelődik. Erről a vizsgálatban bővebben is olvashatsz korábbi cikkünkben.

Méhnyakrákszűrés - évente

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg, mit mond a nőgyógyász a méhnyakrák szűrés szerepéről!

Alvászavar - prosztatarák

Nemrégiben jelent meg egy, az Izlandi Egyetem által folytatott tanulmány eredménye a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című szakfolyóiratban.

A kutatók több mint 2100 férfi alvási szokásait - illetve azok egészségre gyakorolt hatását - vették szemügyre: a vizsgálati alanyok 8,7% súlyos, 5,7%-uk nagyon súlyos alvászavarban szenvedett. A vizsgált férfiak 6,4 %-ánál alakult ki prosztatarák öt éven belül.

A kutatást végző szakemberek arra az eredményre jutottak, hogy az alvászavarral küzdő férfiaknak kétszer akkora esélyük van a prosztatarák kialakulására, mint jó alvó társaiknak. Ez a fajta daganatos megbetegedés hazánkban férfiak esetében a rákos megbetegedések okozta halálesetek számát tekintve harmadik helyen áll.

Ezt is szeretjük