Mi köze a margarinnak a műanyaghoz? 4 dolog, amit sokan rosszul tudnak

Rengeteg tévhit terjeng a margarinról, sokan hiszik, hogy műanyagból van. Mi az igazság?

margarin nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Miért választják a hangyák a vajat a margarin helyett? Érdemes a zsírokat száműzni a táplálkozásból az elhízás elkerülése ellen? Tényleg csak egy hajszál különbözteti meg a margarint a műanyagtól?

Rengeteg mítosz terjeng a gyakran démonnak kikiáltott margarin kapcsán, de most segítünk megfejteni a városi legendák hátterében álló magyarázatokat. 

A zsír egészségtelen

A zsírok és olajok elengedhetetlen részei a táplálkozásnak, a napi kalóriabevitel 20%-át ajánlott zsiradékok formájában elfogyasztani. Az azonban tényleg nem mindegy, mit választasz: az egészség érdekében csökkentsd a telített zsírok bevitelét, mert megemelhetik a vér koleszterinszintjét. Helyettük részesítsd előnyben a többszörösen telítetlen zsírokat, ezeket az emberi szervezet nem tudja előállítani, így fogyasztásuk elengedhetetlen.

A jó minőségű margarinok a vitaminok mellett tartalmaznak esszenciális zsírsavakat, hiszen olyan értékes alapanyagokból készülnek, mint a repce-, lenmag- vagy napraforgóolaj. Ha csökkentenéd az elfogyasztott zsír mennyiségét, válogass az alacsonyabb kalóriatartalmú termékek között.  

Miért választják a hangyák a vajat a margarin helyett?

Biztosan mindenki látta már azt a videót, amelyben azt tesztelik le, hogy a hangyák a vaj és margarin közül melyiket választják. Míg az előbbit elfogyasztják, a növényi alapú margarint elkerülik. Ez a közismert magyarázattal szemben azonban nem azért történik, mert a margarin „műélelmiszer” lenne. A hangyák kedvelt táplálékai között a rovarok és a lárvák mellett a cukortartalmú mézharmat is szerepel, ezért ösztönösen keresik az ehhez hasonló ételeket. A margarinok szénhidráttartalma és ezen belül cukortartalma minimális, így nem vonzó a hangyáknak - ezzel szemben a tejcukrot tartalmazó vaj remek választásnak bizonyul a számukra.  

A margarin valódi élelmiszer? 

Ha nem is a hangyák miatt, de gyakran megkérdőjelezik, hogy a margarin „igazi ételnek” számít-e. Pedig a vajhoz hasonlóan a margarinoknak is zsír és víz a fő alkotóeleme azzal a különbséggel, hogy a zsiradéktartalmat - tejzsír helyett - növényi olajok biztosítják. A felhasznált növényi olajok értékes összetevői a készítés folyamán is megmaradnak, hiszen a gyártás egyszerűen az alapanyagok hűtés közbeni keverését jelenti, számos lépése pedig megegyezik a vaj gyártása során alkalmazottakkal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vállalkozó kedvűek akár otthon is készíthetnek házi margarint: ehhez a növényi olajok, a kenhetőséget biztosító kókuszzsír, víz és egy kis tejszín mellett egy jéggel teli edénybe tett keverőtálra vagy fagylaltgépre van szükség, amelyben az összetevők folyamatos hűtés közben keverhetők össze.

A margarint egy hajszál választja el a műanyagtól? 

Gyakori érv a margarinnal szemben, hogy kémiai szempontból hasonló szerkezetű molekulaláncokból áll, mint a műanyagok. Ez így van, ám ugyanez a helyzet a vaj vagy akár az emberi szervezetben megtalálható zsírsavak esetében is. Ahogy ránézésre a víz képlete szinte ugyanaz, mint a hidrogén-peroxidé, úgy bármely, hasonló atomokból, ám eltérő struktúrában felépülő anyaggal kapcsolatban ki lehet jelenteni, hogy csak egy hajszál választja el egy mérgező vagy csak teljesen más tulajdonságú vegyülettől.

margarin 3
Fotó: DJClaassen / Getty Images Hungary

Fontos, hogy ezeket a rémhíreket, városi legendákat a helyén kell kezelni. Ahelyett, hogy azonnal, gondolkodás nélkül bárki elfogadná, bölcsebb megpróbálni minél több hiteles, szakértői forrásból tájékozódni. 

Rákellenes és immunerősítő E-vitamin: 10 növényi olaj, aminek minden konyhában ott a helye

Hidegen sajtolva a magok értékes vitaminjai és esszenciális zsírsavai megmaradnak az olajban, készítésükhöz vegyszereket és hőt sem használnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük