Mi köze a margarinnak a műanyaghoz? 4 dolog, amit sokan rosszul tudnak
Rengeteg tévhit terjeng a margarinról, sokan hiszik, hogy műanyagból van. Mi az igazság?

margarin nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miért választják a hangyák a vajat a margarin helyett? Érdemes a zsírokat száműzni a táplálkozásból az elhízás elkerülése ellen? Tényleg csak egy hajszál különbözteti meg a margarint a műanyagtól?

Rengeteg mítosz terjeng a gyakran démonnak kikiáltott margarin kapcsán, de most segítünk megfejteni a városi legendák hátterében álló magyarázatokat. 

A zsír egészségtelen

A zsírok és olajok elengedhetetlen részei a táplálkozásnak, a napi kalóriabevitel 20%-át ajánlott zsiradékok formájában elfogyasztani. Az azonban tényleg nem mindegy, mit választasz: az egészség érdekében csökkentsd a telített zsírok bevitelét, mert megemelhetik a vér koleszterinszintjét. Helyettük részesítsd előnyben a többszörösen telítetlen zsírokat, ezeket az emberi szervezet nem tudja előállítani, így fogyasztásuk elengedhetetlen.

A jó minőségű margarinok a vitaminok mellett tartalmaznak esszenciális zsírsavakat, hiszen olyan értékes alapanyagokból készülnek, mint a repce-, lenmag- vagy napraforgóolaj. Ha csökkentenéd az elfogyasztott zsír mennyiségét, válogass az alacsonyabb kalóriatartalmú termékek között.  

Miért választják a hangyák a vajat a margarin helyett?

Biztosan mindenki látta már azt a videót, amelyben azt tesztelik le, hogy a hangyák a vaj és margarin közül melyiket választják. Míg az előbbit elfogyasztják, a növényi alapú margarint elkerülik. Ez a közismert magyarázattal szemben azonban nem azért történik, mert a margarin „műélelmiszer” lenne. A hangyák kedvelt táplálékai között a rovarok és a lárvák mellett a cukortartalmú mézharmat is szerepel, ezért ösztönösen keresik az ehhez hasonló ételeket. A margarinok szénhidráttartalma és ezen belül cukortartalma minimális, így nem vonzó a hangyáknak - ezzel szemben a tejcukrot tartalmazó vaj remek választásnak bizonyul a számukra.  

A margarin valódi élelmiszer? 

Ha nem is a hangyák miatt, de gyakran megkérdőjelezik, hogy a margarin „igazi ételnek” számít-e. Pedig a vajhoz hasonlóan a margarinoknak is zsír és víz a fő alkotóeleme azzal a különbséggel, hogy a zsiradéktartalmat - tejzsír helyett - növényi olajok biztosítják. A felhasznált növényi olajok értékes összetevői a készítés folyamán is megmaradnak, hiszen a gyártás egyszerűen az alapanyagok hűtés közbeni keverését jelenti, számos lépése pedig megegyezik a vaj gyártása során alkalmazottakkal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vállalkozó kedvűek akár otthon is készíthetnek házi margarint: ehhez a növényi olajok, a kenhetőséget biztosító kókuszzsír, víz és egy kis tejszín mellett egy jéggel teli edénybe tett keverőtálra vagy fagylaltgépre van szükség, amelyben az összetevők folyamatos hűtés közben keverhetők össze.

A margarint egy hajszál választja el a műanyagtól? 

Gyakori érv a margarinnal szemben, hogy kémiai szempontból hasonló szerkezetű molekulaláncokból áll, mint a műanyagok. Ez így van, ám ugyanez a helyzet a vaj vagy akár az emberi szervezetben megtalálható zsírsavak esetében is. Ahogy ránézésre a víz képlete szinte ugyanaz, mint a hidrogén-peroxidé, úgy bármely, hasonló atomokból, ám eltérő struktúrában felépülő anyaggal kapcsolatban ki lehet jelenteni, hogy csak egy hajszál választja el egy mérgező vagy csak teljesen más tulajdonságú vegyülettől.

margarin 3
Fotó: DJClaassen / Getty Images Hungary

Fontos, hogy ezeket a rémhíreket, városi legendákat a helyén kell kezelni. Ahelyett, hogy azonnal, gondolkodás nélkül bárki elfogadná, bölcsebb megpróbálni minél több hiteles, szakértői forrásból tájékozódni. 

Rákellenes és immunerősítő E-vitamin: 10 növényi olaj, aminek minden konyhában ott a helye

Hidegen sajtolva a magok értékes vitaminjai és esszenciális zsírsavai megmaradnak az olajban, készítésükhöz vegyszereket és hőt sem használnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük