Tévhit, hogy félni kell a margarintól: honnan tudhatod, hogy nem káros, amit megveszel?

A margarinok többsége biztonságosan fogyasztható, a csomagolása mindent elárul.

margarin vasarol

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A margarin kapcsán több aggodalom is felmerülhet a tudatosságra törekvő vásárlókban: van, aki a termékek transzzsírsav-tartalmától fél, más egyenesen műanyagnak tartja. A ma kapható krémek többségétől azonban egyáltalán nem kell félni.

Bár jellemzően a növényi eredetű táplálkozás részeként gondol rá az ember, a magyar jogszabályok, illetve az Európai Unió 1994. évi előírásainak értelmében a margarin növényi és/vagy állati zsírokból nyert termék is lehet, amelynek zsírtartalma 80 és 90% közé esik.

Tételesen megnéztük a csomagoláson feltüntetett összetevőket, hogy kiderüljön, melyik hozzávaló miért szükséges a termékekbe, és mire figyeljen a vásárló, ha biztonságos árut vinne haza a boltból.

Növényi olajok

A margarinok alapja túlnyomórészt a növényi olaj, sokszor repce-, napraforgó-, pálmaolaj szerepel az összetevők listájában. Bár sokáig hidrogénezett növényi olajok adták a kenhető állagát, ma már a szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú zsírok, így a kókusz- vagy a pálmazsír biztosítják ezt. 

A csomagoláson minden esetben feltüntetik, ha hidrogénezett növényi olajat tartalmaz egy margarin, vajkészítmény vagy más áru. A hidrogénezett olajok veszélyességét az jelenti, hogy az előállításuk során egészségre káros transzzsírsavak keletkeznek. Magyarországon egyébként a jelenlegi szabályok alapján csak 100 grammonként maximum 2 gramm transzzsírsav engedélyezett az élelmiszerekben, ami még nem káros az egészségre nézve.

Sajnos azonban semmi sem fekete és fehér: a hidrogénezés kiváltása miatt a margarinokban csaknem megkerülhetetlen összetevő ma a pálmazsír, melynek ugyancsak nincs jó híre a tudatos életmódra törekvőknél. Az egészségre gyakorolt hatása mellett sokan környezeti megfontolásból is kerülik az anyagot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Emulgeálószerek

Mivel az olajokhoz víz is kerül, elegyedésükhöz emulgeálószerre van szükség. Az erre használt adalékanyagok a margarin vízmegkötő képességét növelik meg. Gyakran feltűnik a csomagoláson a szója- vagy napraforgólecitin, a zsírsavak mono- és digliceridjei vagy a poliglicerin-poliricinoleát. A lecitinek azt biztosítják a margarinban, hogy a víz és a zsír ne váljon szét, így ezeknek köszönhető az is, hogy a serpenyőben nem fröcsög. 

Étkezési savak és tejsavópor

A margarinok összetevői listáján rendre feltüntetik az étkezési savakat, különösen a citromsav jellemző, mely az élelmiszeripar gyakran használt savanyítószere. Egy penészgomba segítségével állítják elő, ezért a penészallergiások érzékenyek lehetnek rá. Erős sav, de veszélytelen, így mennyiségi korlát nélkül használható ételekben, italokban.

A laktózérzékenyek sem feltétlenül fogyaszthatnak margarint, kivéve, ha kifejezetten feltüntetik a tejcukormentességet. A legtöbb jó minőségű termékbe is kerül tejpor, írópor vagy tejsavópor, utóbbi a sajtgyártás melléktermékeként ismert, édeskés ízű tejsavó porított változata, és mindegyik nagyon magas laktóztatalmú.

Ízanyagok, tartósítószerek, színanyagok

A megfelelő íz eléréséhez egyébként ezen felül sót tesznek a termékbe, illetve aromákat. Sok terméken a sótartalom arányát is feltüntetik, ami megkönnyíti az egészségügyi diétázók helyzetét is. Az aromák között gyakori a diacetil nevű vajaroma, amelyet a csomagolt pattogatott kukoricák gyártásánál is használnak. Bár a fogyasztása veszélytelen, előállítása fokozott óvatosságot igényel, mivel belélegezve súlyos tüdőbetegséget okoz.

Tartósítószerek között gyakran használt a kálium-szorbát, amely gátolja a penészedést. Nem számít veszélyesnek, a szervezetbe kerülve egyszerűen szén-dioxidra és vízre bomlik. A szorbinsavat ugyanígy használják, és mindegyiket kémiai úton állítják elő. 

A csomagoláson a kalcium-dinátrium-EDTA nevű mesterséges antioxidánst tüntetik még fel olykor, amely többek között megakadályozza a szín- és ízváltozást is. Hosszú távon és nagy dózisban a vas kiürüléséhez vezetne, de ez margarinok esetében nem jelent valós veszélyt.

A színezékek közül a sárga szín erősítéséhez használt karotinok a legjellemzőbbek, melyet szintetikusan vagy mikroorganizmusok segítségével állítanak elő. Emellett előfordul az is, hogy mesterséges vitaminokkal dúsítják a kenhető krémeket, így gyakran D-, E- vagy A-vitaminok is kerülnek bele. A csomagoláson ezeket is egytől egyig kötelező feltüntetni, ezek végigböngészésével meggyőződhetsz a biztonságosságról, és a fenti szempontok figyelembevételével dönthetsz a margarinok fogyasztása vagy elhagyása mellett.

Feldolgozott hús: veszélyes szendvicsfeltét

A szalámik, felvágottak népszerűek a szendvicsekben, pedig számos megfontolandó érv szól ellenük.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük