Pillanatok alatt megemeli a vércukorszintet ez a gyakori adalékanyag: cukormentes termékekben is megtalálható
Gyakran cukorhelyettesítőként alkalmazzák a feldolgozott élelmiszerek előállításakor, ám nem kifejezetten előnyös a cukorbetegek, IR-esek számára.
A speciális étrendet folytatók nincsenek könnyű helyzetben a vásárlás során. Hiába keresnek a táplálkozásuknak megfelelő termékeket, azok gyakran olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyek nem felelnek meg a diétás céljaiknak.
A szénhidrátanyagcsere-zavarral élőknek különösen nagy kihívás a címkék tanulmányozása, hiszen a cukor sokféle néven szerepelhet rajtuk. További nehézséget jelent, hogy az egyes adalékanyagok vércukorszintre gyakorolt hatása is eltérő. A feldolgozott élelmiszerekben például gyakran találkozni a maltodextrinnel, ami nem feltétlenül jó választás a cukorbetegeknek és az inzulinrezisztenciásoknak.
Maltodextrin hatása a vércukorszintre
A fogyni vágyók, illetve a cukorbetegek és inzulinrezisztenciások jól tudják, hogy számukra a legtöbb édesség kerülendő, és a boltok kínálatát különösen kritikus szemmel kell megvizsgálniuk. A szénhidrátanyagcsere-zavarral élők számára az állapot karbantartásának legfontosabb eleme az egyenletes vércukorszintre törekvés, így azok az élelmiszerek, amelyek az értékek gyors emelkedését, majd zuhanását idézik elő, nem javasoltak.
Főként a kezdő életmódváltók esnek abba a hibába, hogy a diétás termékeket kínáló polcokról fenntartások és a címkék tanulmányozása nélkül vásárolnak, holott ezek a készítmények sem feltétlenül illeszthetők be a speciális étrendjükbe. Még a cukormentes finomságok között is akadnak olyanok, amelyekkel jobb óvatosan bánni. Ilyenek például a maltodextrint tartalmazók. De mi is az a maltodextrin?
A maltodextrin egy keményítőből, jellemzően kukorica- vagy búza-, esetenként rizs- vagy burgonyakeményítőből kivont poliszacharid, összetett szénhidrát. Fehér, vízben oldódó por, amit általában sűrítőanyagként vagy térfogatnövelőként használnak az élelmiszerekben. A készítmények eltarthatóságát is növeli, és gyakran kombinálják édesítőszerekkel a cukormentes termékek édesítéséhez. Bár növényi eredetű adalékanyagról van szó, erőteljesen feldolgozott.
Glikémiás indexe, ami a vércukorszint-emelő képességét mutatja, magas, így gyors vércukorszint-emelkedést idézhet elő. Diabéteszesként és IR-esként érdemes vigyázni vele, és szakemberrel konzultálni a tolerálható mennyiségről, illetve arról, hogy ajánlott-e egyáltalán a fogyasztása.
Fogyókúrában, gluténérzékenységgel
A fogyókúrázók számára az is érdekes lehet, hogy 1 gramm maltodextrin 4 kalóriát tartalmaz, ami megegyezik a glükóz, vagyis a szőlőcukor kalóriatartalmával. Ráadásul a vércukorszint ingadozása gyakrabban jelentkező éhségérzettel is jár, ezért aztán nem biztos, hogy a maltodextrint (is) tartalmazó feldolgozott élelmiszer a legjobb választás a diétába. Intenzív sportolás, versenyzés esetén alkalmanként használható mint gyorsan felszívódó szénhidrátforrás, ami segít feltölteni a glikogénraktárakat.
A gluténérzékenységgel élők esetleg elbizonytalanodhatnak, hogy ehetnek-e olyasmit, amiben megtalálható a maltodextrin, hiszen az akár búzakeményítőből is készülhet. Ugyanakkor az anyag jelenlététől függetlenül a termék még lehet gluténmentes, mivel az erőteljes feldolgozás során a fehérjék nagy része eltávolításra kerül.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
A maltodextrin emésztőrendszerre gyakorolt hatásával kapcsolatban vegyesek az eredmények, míg egyes kutatások szerint rontja a bélflóra összetételét, és így fogékonyabbá tesz bizonyos betegségekre, akad olyan vizsgálat is, ami szerint épp, hogy támogatja egy hasznos bélbaktérium szaporodását.
Összességében kijelenthető, hogy kis mennyiségben valószínűleg nem okoz problémát az adalékanyag, ám az egészséges étkezésben a feldolgozott élelmiszerek visszaszorítására kell törekedni. Már diagnosztizált anyagcserezavar esetén ez különösen fontos.
A 4 legrosszabb vércukorszint-emelő reggeli, amit sokan fogyasztanak
A legnépszerűbb reggelik között számos olyan opció szerepel, ami valójában nem ideális választás a napkezdéshez, ugyanis gyorsan megemeli a vércukorszintet, és nem lát el kellő mennyiségű energiával sem.
A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
A népszerű reggelik nem mind bizonyulnak jó választásnak a napindításhoz.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- egészség
- cukorbetegség