Magas vérnyomásra és menopauzára is jó a pár száz forintos csodamag: reggel és este fogyassz belőle

A magvak fogyasztása segíti az emésztőrendszert, és a szív egészségét is védi.

Egészséges magvak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szupermarketek és a bioüzletek polcain sorakoznak a különböző színű, nagyságú és formájú magocskák, amelyeknek különösen kedvező élettani hatásaik vannak a szervezetre nézve, hiszen nemcsak kiemelkedően magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, de fehérjékben, esszenciális zsírsavakban, enzimekben és rostokban is bővelkednek, így elősegítik az emésztőrendszer optimális működését, valamint segíthetnek betegségek kialakulásának megelőzésében is.

A magvaknak számos pozitív hatása van a szervezetre nézve, azonban fontos megjegyezni, hogy sajnos nincsenek olyan magvak, melyek tápanyagtartalmát ne viselnék meg a különböző pörkölési eljárások és hőkezelések. Egyes hőkezelt magvakban méreganyagok szabadulhatnak fel, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk pedig ennek következtében csökken, így ajánlott natúran fogyasztani őket salátákban, joghurtban, müzliben, levesekben.

Az egészséges magvak hatásai

Ha igazán egészséges és tápláló rágcsálnivalót szeretnél, akkor a következő jótékony hatású magvak bármelyike nagyszerű választás lehet a számodra. Mutatjuk, melyik mire jó!

A mustármagban található réz, vas, magnézium és szelén a vérnyomás szabályozásában működik közre, valamint a menopauza tüneteit is enyhébbé teszi, a benne található élelmi rostok pedig javítják az emésztést. A napi ajánlott mennyiség egy teáskanálnyi adag.
A kendermag omega-6 illetve omega-3 zsírsavakat tartalmaz, melyek kedvezően befolyásolják a szív és az immunrendszer működését, elősegíti a sebek gyógyulását, és csökkenti a vérnyomást. A mag nem tartalmazza a kábító hatású THC-t, ugyanakkor a napi egy kanál mennyiséget ne lépd túl.
Napi 1-2 kanál lenmagolaj szabályozza az étvágyat, fogyaszt, az omega-3 zsírsavnak köszönhetően pedig gyulladáscsökkentő hatása van. A mag csökkenti a vércukorszintet, de a menopauza tüneteit is enyhíti. Óvatossággal ajánlott terhes és szoptató nőknél.
A szezámmag az egyik legjobb és leggyorsabban ható öregedésgátló és gyulladáscsökkentő. Omega-3, -6, -9 zsírsavak, valamint nagy mennyiségű ásványi anyag - vas, nikkel, mangán - és vitamin - főleg E-vitamin - található benne.
Fotó: Amarita / Getty Images Hungary
A tökmagban nagy mennyiségű rákellenes vitamin van. Kiegyensúlyozza a koleszterinszintet, javítja a keringést, csökkenti az érelmeszesedés mértékét, ezáltal pedig mérsékli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Ajánlott mennyiség napi háromszor 5-10 szem.
A köménymag nagyszerű gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, fogyasztó, agyserkentő, de a benne található vas a vérszegénység kezelésében is segíthet.
A bolhafűmag tökéletes méregtelenítő és zsírégető, csökkenti az étvágyat, és fogyaszt. Napi ajánlott mennyisége 5 gramm, amit sok folyadék mellett fogyassz, különben - szélsőséges esetben - bélelzáródást okozhat.
A chiamag sok fehérjét, kalciumot, C-vitamint, magnéziumot tartalmaz, fogyasztása enyhíti az ízületi panaszokat, a cukorbetegség és szívbetegségek megelőzésében vesz részt, fogyaszt és energetizál. Napi 15 gramm chiamag fogyasztható, ennél több emésztési problémát okozhat.
Fotó: kajakiki / Getty Images Hungary
A fenyőmagnak magas a kalcium- és a magnéziumtartalma is, elősegíti az anyagcsere-folyamatok beindulását. Jó hatással van a vérnyomásra, ezáltal segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbetegeknek is kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
A napraforgómag csökkenti az asztmarohamok hevességét, véd a stroke ellen, és migrénre is kifejezetten ajánlják.
Fotó: Drbouz / Getty Images Hungary

(Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük