Csökkenti a koleszterinszintet, stabilizálja a vérnyomást: a lenmagtea 6 áldásos hatása

A lenmagtea meglepően jótékony hatással bír a szervezetre, a cikkből kiderül, pontosan miért érdemes gyakran fogyasztani.

GettyImages-1468441408

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas omega-3 és omega-6 zsírsavtartalmáról ismert lenmagot változatosan be lehet építeni a mindennapok étrendjébe, pudingot, kenyeret is készíthetsz belőle, de egyszerű forrázatként is érdemes elkortyolni.

Az anyagcsere működését támogató magocska tele van magnéziummal, tiaminnal és káliummal, magas rost- és fehérjetartalommal is bír - valójában olyannyira magas a rosttartalma, hogy csak húsz-harminc gramm a javasolt beviteli mennyisége.

A lenmagtea hatása

A benne lévő lenmagolajaknak hála csökkenti a szervezet összkoleszterinszintjét, és véd a szívbetegségek kialakulása ellen vérnyomást stabilizáló hatása miatt, ami alfa-linolénsav-tartalmának köszönhető. Egy 2007-ben publikált tanulmányban bizonyították ezen tulajdonságát, hiszen a 12 hetes vizsgálat során azon résztvevők vérnyomása, akik alfa-linolénsavban gazdag olajat kaptak, mind a szisztolés, mind pedig a diasztolés érték csökkent, mindez mellékhatások nélkül. 

GettyImages-876926838

Ezenkívül a lenmag a benne lévő élelmi rostoknak hála székrekedés, cukorbetegség vagy elhízás megelőzésére is beválhat. A teát fogyasztva az egyik legfontosabb összetevői a lignan polifenolok, melyeknek ismert gyulladáscsökkentő tulajdonsága, aminek hála segítik az emésztést és kiegyensúlyozzák a bélflórát is.

Sőt, évszázadok óta használják a teát a menopauza kellemetlen tüneteinek az enyhítésére is, magas fitoösztrogén-tartalma miatt, ami ösztrogénszerű hatásokkal rendelkezik. Csökkenti a hőhullámok erősségét, az éjszakai izzadást, a hüvelyszárazságot, sőt még a csontritkulás kockázatát is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A belőle készült forrázat mogyorós ízű, halványsárgás színű, és némileg viszkózus állagú itóka. Főleg Ázsiában népszerű fogyasztani az egészségére gyakorolt pozitív hatása miatt. A magas antioxidáns-tartalmú magocskából pofonegyszerű elkészíteni ezt a meleg italt. 

1-2 evőkanálnyi lenmagot kanalazz 200 milliliter forró vízbe, és lefedve áztasd legalább 10-12 percig (de akár egész éjszakára így hagyhatod), majd szűrd le. Ha szeretnéd, citrommal ízesítheted, illetve még az olyan fűszerek, mint a fahéj, a kardamom vagy a gyömbér ugyancsak illenek hozzá, de akár mentát is beletehetsz. Naponta maximum 2-3 csészével fogyassz belőle az étkezéseket megelőzően. 

GettyImages-1387978297
Fotó: Elena Zakharova / Getty Images Hungary

Ez is érdekes: 8 hatékony gyógynövény, ami a kávét is kiválthatja

Néhány gyógynövény segíti a koncentrációt, felébreszt, fókuszáltabbá tesz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük