Ennyi kalória van egy evőkanálnyi olajban - Dietetikus mondta el, melyek a legjobb zsiradékok
Az egészséges zsírok is fontos részei a kiegyensúlyozott étrendnek.
Az igazi forró nyár és a bikiniszezon beköszöntével sokan törekednek egészségesebben táplálkozni, de a tévhitek ellenére nem szükséges teljesen mellőzni a zsírokat az étrendből. A telített zsírok visszafogott fogyasztása ugyan jogos, de emellett előnyös a növényi zsírforrások, például olajos magvak, növényi olajok, valamint a halak beiktatása az étrendbe, mivel ezek telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. A hidegen sajtolt olajok ezek közül is kiemelkednek: gazdagok E-vitaminban, fito-tápanyagokban és antioxidánsokban, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint segíthetnek bizonyos daganatok megelőzésében.
A legegészségesebb olajok
Bár a magyarok 10-35 százaléka folytat valamilyen mentes diétát, amelyből allergia vagy ételérzékenység miatt kizár bizonyos ételeket, az egészségre jótékony hatást gyakorol a változatos táplálkozás. Shenker-Horváth Kinga az Eisberg dietetikus szakértője reagált a zsírokkal és olajokkal kapcsolatos hiedelmekre és tévhitekre.
Az olajokkal kapcsolatos egyik leggyakrabban előforduló hiedelem az, hogy a zsírok nem férnek bele a diétába, és csak egészségtelenek lehetnek a szervezet számára.
- A zsírok számos alapvető élettani mechanizmusban vesznek részt a szervezetünkben amellett, hogy energiát biztosítanak. Egészségünk megőrzése szempontjából nemcsak az a fontos, hogy mennyi zsírt fogyasztunk, hanem az is, hogy milyen zsiradékot - mondja Shenker-Horváth Kinga sportdietetikus, táplálkozástudományi szakember.
A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető halálokoknak számítanak, ezek kialakulásában hangsúlyos szerepet játszik a telített zsírok túlzott bevitele, ezért fogyasztásukat valóban érdemes korlátoznunk. A telített zsírok fő forrásai az állati élelmiszerek, mint a zsíros húsrészek, a szárnyasok bőre, kolbászfélék, pástétomok, tejszín, disznó-, kacsa-, libazsír, valamint növényi források közül a kókuszzsír és a pálmaolaj.
Azonban a dietetikus szerint a növényi zsírforrásoknak - az olajos magvaknak, a növényi olajoknak (a kókuszzsír és a pálmaolaj kivételével) -, valamint a halaknak, halolajoknak a fogyasztása éppen, hogy előnyös a szervezet számára, hiszen ezek döntően telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyeknek szív-érrendszeri védőhatást tulajdonítanak. A növényi olajoknak általában a különféle magok, hüvelyesek, dió- és mogyorófélék szolgálnak alapjául.
- Az egészségtudatos étkezés szerint az olajos magvakból heti 2-3 alkalommal egy félig zárt maréknyit (20 g, 120 kcal) javasolt fogyasztani, a növényi olajokat pedig naponta egy evőkanál (100 kcal) mennyiségben használjuk. Halak (busa, pisztráng, kecsege, tengeri halak) hetente legalább egyszer szerepeljenek az étrendünkben - teszi hozzá a dietetikus. Kifejezetten előnyösek a szervezet számára a hidegen sajtolt, finomítatlan olajok, melyek zsírsavösszetételükből adódóan a hőre érzékenyebbek, ezért ezeket nem javasolt hevíteni, hidegen, például salátára locsolva élvezzük ki ízüket. Ide kattintva kiderítheted, hogy mikor melyik olaj a legjobb választás!
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Hidegen sajtolt növényi olajok előnyei
A „hidegen sajtolt” olajokat nem finomítják, a kíméletes préselési módnak köszönhetően tökéletesen megőrzik a magok természetes ízét, valamint a bennük rejlő egészségvédő tápanyagokat és növényi eredetű bioaktív hatóanyagokat. Emellett értékes tápanyagtartalmuknak köszönhetően egyszeresen és többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakban, E-vitaminban, fito-tápanyagokban és antioxidánsokban gazdagok. Sőt, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, szerepet játszhatnak bizonyos daganattípusok megelőzésében, valamint felveszik a harcot a szabad gyökök káros hatásai ellen.
A leggyakrabban használt olajok kalóriatartalma - Ritkán számolják bele az ételbe
Fogyókúra alatt nemcsak a különböző ételek összetevőire kell figyelni, hanem a sütésre vagy kiegészítésként használt olajra is.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)