Kalóriaszegény, fogyókúrás saláta 3-4 alapanyagból: így készítsd, hogy laktató és finom legyen

Egy saláta is lehet kiadós, de nem mindegy, hogyan készíted.

Laktató saláták
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok fogyni vágyó esik abba a hibába, hogy próbál kevesebb kalóriát és több zöldséget bevinni, de ezzel az igyekezettel túlzásba esik. Egy csupa zöld levélből álló saláta nem lesz elég laktató ahhoz, hogy főétkezés legyen, sőt, nassként is sok jobb választás létezik. A koplalás pedig hosszútávon tarthatatlan. 

Hibás következtetés lenne ez alapján azt gondolni, hogy a saláta nyuszitáp, ami csak arra jó, hogy a főétel mellé, a savanyúság helyett lehessen csipegetni. Ha megfelelő alapanyagokból állítod össze, salátát is lehet kiadósat készíteni.

Laktató saláták

A csupa leveles zöldségből álló saláták hiába vannak tele vitaminokkal és laktató rostokkal, sok minden hiányzik belőlük. Elég csak arra gondolni, hogy 400 gramm spenóttal is még csak 92 kalóriát vittél be, ami messze elmarad az általában ajánlott 4-600 kalóriás, diétás ebédekhez képest, noha az adag maga nem kicsi.

Ennyi kalórián belül jóval kiadósabb lesz a saláta akkor, ha a diétába beilleszthető makrotápanyagokat - lassú felszívódású szénhidrátok, sovány fehérjék, egészséges zsírok - együtt fogyasztod, így értékes összetevőik maximális hatást fejthetnek ki. Egyszerű salátarecepteket mutatunk, melyekhez csak három-négy alapanyag kell, de igazán laktatóak!

Az egyik legegyszerűbb fogyókúrás salátához használj 80-100 gramm natúr csirkemellet kókuszolajon, sóval, borssal megpirítva. Egészítsd ki egy-két paradicsommal, uborkával és sok-sok leveles zöldséggel, majd ízesítsd egy teáskanál balzsamecettel.
A tojásból is lehet saláta kalóriadús majonéz nélkül. Ehhez a változathoz csak három főtt tojás, 10-14 szem mag nélküli olajbogyó, 50 gramm csíra és ízlés szerint jégsaláta kell.
70-100 gramm magas hústartalmú sonka mellé jól illik a paradicsom, a lilahagyma és a fodros saláta minden színben. Locsold meg egy evőkanál cukormentes mustárral elkevert olívaolajjal.
Fotó: gbh007 / Getty Images Hungary
Igazi ínyencség, mégis egyszerűen elkészíthető ez a tál, melyhez 50-70 gramm zsírszegény kéksajt, 150 gramm ananász, nyolc fél dióbél és két-három marék bébispenót kell.
Fotó: from_my_point_of_view / Getty Images Hungary
Törd apróra 80-100 gramm párolt vagy grillezett lazac, makréla vagy tőkehal húsát, majd keverd két paradicsom és leveles zöldségek közé. Jól illik hozzá a rukkola, míg ízesítésként citromlével is meglocsolhatod.
100-110 gramm párolt csirkemellet fűszerezz kicsi sóval, borssal, majd keverd három evőkanál gránátalma, egy evőkanál fekete vagy sima szezámmag és sok-sok spenót közé.
Főzz puhára 60 gramm quinoát, keverj hozzá 30-60 gramm főtt babot, egy felkockázott, fél avokádót, 50 gramm ananászt és a kedvenc leveles zöldségeidet. Kicsi lilahagymával is kiegészítheted.
Olvaszd ki, csepegtesd le, majd most át a koktélrákokat. 100 grammot piríts meg sóval, citromlével kókuszolajon, majd szórd őket 150 gramm zellerszár, 100 gramm kaliforniai paprika, és ízlés szerint zöldhagyma közé. Ízesítsd lime levével vagy mértékletesen kicsi chilivel.
A Buddha-tálat megpakolhatod az összes kedvenc zöldségeddel. Nemcsak a madársaláta, uborka, paradicsom jó ötlet, de a salátacukkini és a répa is. Egészítsd ki 80 gramm csirkemellel, 50 gramm csicseriborsóval és egy negyed avokádóval, majd öntsd le fél evőkanál citromlével, citromhéjjal és borssal elkevert olívaolajjal.
Fotó: Lilechka75 / Getty Images Hungary

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük