Serkenti az emésztést, beindítja a fogyást, és kalóriaszegény - Így fogyaszd a kovászos uborkát

Egy nyári, hűsítő savanyúság, amely a fogyásban is segít.

GettyImages-1031321356
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kovászos uborka a legfinomabb nyári savanyúság, hiszen kiváló húsok mellé köretként, salátákhoz vagy szendvicsekhez is remek feltétként szolgál, de kovászosuborka-krémleves is készíthető belőle, valamint a diétába is beépíthető.

Az erjesztett savanyúság amellett, hogy a meleg nyári napokon önmagában is felfrissít, alacsony kalória- és magas víztartalmának köszönhetően segíti a zsírégető folyamatokat, ezáltal a fogyást.

Kalóriaszegény finomság, ami serkenti az emésztést

Akár csemegeuborkából készített savanyúságról, akár kovászos uborkáról van szó, szinte minden megtalálható bennük, ami egy friss zöldségben: vitaminokkal, rostokkal teli ételekről van szó, melyek elősegítik az emésztőrendszer megfelelő működését, és kalóriatartalmuk is elenyésző. Egy darab kovászos uborka csupán 8 kcal-t tartalmaz, így csökkentet kalóriatartalmú étrend részeként is ajánlott bevetni.

GettyImages-1057456684

A savanyúságok levéről sem szabad megfeledkezni, hiszen fogyasztása pozitív élettani hatásokkal bír, nátriumot, káliumot, illetve elektrolitokat is tartalmaz, amelyeket egy kiadós, izzasztó edzés után pótolhatsz.

Miért jók az erjesztett ételek?

A fermentáció, azaz erjesztés során a bélflórát felépítő, jótékony mikroorganizmusokat tartalmazó probiotikumokban gazdag savanyúságok keletkeznek. Az erjedésért felelős tejsavbaktériumok a szénhidrátokat - a glükózt és a laktózt - tejsavvá bontják, a savanyítás ugyanakkor nem csak ezért jó: a zöldség vitamin- és rosttartalma megmarad, ami előny a fogyókúra szempontjából. Utóbbi a gyomorban lassan emésztődik, ezáltal nemcsak az éhséget csökkenti, de teltségérzetet is biztosít.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így készíts kovászos uborkát

A csemege uborka megsavanyodásához egy-két hónapra van szükség, de a kovászos uborka már néhány nap után fogyasztható lesz. A legjobb, ha te magad készíted el, hiszen a bolti változatokat mesterséges édesítők, ecetsav vagy nagy mennyiségű hozzáadott cukor segítségével rakják el.

Hozzávalók:

  • 2,5 kg közepes méretű uborka
  • 3 l víz
  • 3 evőkanál só
  • 10 szem bors
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 nagy szelet kenyér

Elkészítése:

A közepes méretű uborkákat alaposan mosd meg, dörzsöld le, és egy-két apró vágást ejts rajta, hogy jól átjárja az ízesített lé. A vizet tedd forrni, majd sózd meg. A tiszta, sterilizált és száraz üvegek aljára helyezd el a megmosott kapor felét, majd jöhetnek az uborkák, jó szorosan egymás mellé. Szórd bele a borsot, a megpucolt fokhagymagerezdeket, a maradék kaprot, majd végül a kenyeret, és mindezt öntsd nyakon a sós vízzel úgy, hogy ne csak az uborkákat, de a kenyeret is ellepje.

GettyImages-1162604507

A tetejét tányérral fedd le, majd nem túl tűző napon, félárnyékos helyen pihentesd 3-4 napon keresztül, a távozó folyadékot pedig fokozatosan pótold. 

8 zsírégető ételkombináció, ami duplán pörgeti az anyagcserét

Ha a következő ételkombinációkat tudatosan beépíted mindennapjaidba, nemcsak karcsúbb leszel, de sokkal fittebbnek és energikusabbnak is érzed majd magad tőlük.

8 zsírégető ételkombináció, ami duplán pörgeti az anyagcserét, és meggyorsítja a fogyást

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük