
Serkenti az emésztést, beindítja a fogyást, és kalóriaszegény - Így fogyaszd a kovászos uborkát
Egy nyári, hűsítő savanyúság, amely a fogyásban is segít.


A kovászos uborka a legfinomabb nyári savanyúság, hiszen kiváló húsok mellé köretként, salátákhoz vagy szendvicsekhez is remek feltétként szolgál, de kovászosuborka-krémleves is készíthető belőle, valamint a diétába is beépíthető.
Az erjesztett savanyúság amellett, hogy a meleg nyári napokon önmagában is felfrissít, alacsony kalória- és magas víztartalmának köszönhetően segíti a zsírégető folyamatokat, ezáltal a fogyást.
Kalóriaszegény finomság, ami serkenti az emésztést
Akár csemegeuborkából készített savanyúságról, akár kovászos uborkáról van szó, szinte minden megtalálható bennük, ami egy friss zöldségben: vitaminokkal, rostokkal teli ételekről van szó, melyek elősegítik az emésztőrendszer megfelelő működését, és kalóriatartalmuk is elenyésző. Egy darab kovászos uborka csupán 8 kcal-t tartalmaz, így csökkentet kalóriatartalmú étrend részeként is ajánlott bevetni.

A savanyúságok levéről sem szabad megfeledkezni, hiszen fogyasztása pozitív élettani hatásokkal bír, nátriumot, káliumot, illetve elektrolitokat is tartalmaz, amelyeket egy kiadós, izzasztó edzés után pótolhatsz.
Miért jók az erjesztett ételek?
A fermentáció, azaz erjesztés során a bélflórát felépítő, jótékony mikroorganizmusokat tartalmazó probiotikumokban gazdag savanyúságok keletkeznek. Az erjedésért felelős tejsavbaktériumok a szénhidrátokat - a glükózt és a laktózt - tejsavvá bontják, a savanyítás ugyanakkor nem csak ezért jó: a zöldség vitamin- és rosttartalma megmarad, ami előny a fogyókúra szempontjából. Utóbbi a gyomorban lassan emésztődik, ezáltal nemcsak az éhséget csökkenti, de teltségérzetet is biztosít.
A cikk az ajánló után folytatódik
-
Ezüst nyaklánc K betűs medállal7 490 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló csepp alakú ezüst foglalatban11 900 Ft
-
Antracitszürke Swarovski® kristálygyöngy karkötő ezüst medállal11 900 Ft
-
Cirkóniával díszített ezüst karika fülbevaló5 550 Ft
-
Ezüst nyaklánc cirkónia kövekkel díszített medállal9 150 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített fülbevaló14 990 Ft
-
Krémfehér édesvízi igazgyöngy nyaklánc féldrágakövekkel14 990 Ft
-
Rózsaszín és fehér Swarovski® kristályos nyaklánc14 290 Ft
-
Rock and Roll szív alakú fülbevaló8 490 Ft
-
Kék és fehér cirkónia kristályokkal díszített ezüst ékszerszett27 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Swarovski® kristályos Eiffel tornyos nyaklánc7 990 Ft
-
Rák ezüst horoszkópos nyaklánc6 990 Ft
-
Ezüst nyaklánc M betűs medállal7 490 Ft
-
Fehér Swarovski® kristályos dupla ékszerszett17 490 Ft
Így készíts kovászos uborkát
A csemege uborka megsavanyodásához egy-két hónapra van szükség, de a kovászos uborka már néhány nap után fogyasztható lesz. A legjobb, ha te magad készíted el, hiszen a bolti változatokat mesterséges édesítők, ecetsav vagy nagy mennyiségű hozzáadott cukor segítségével rakják el.
Hozzávalók:
- 2,5 kg közepes méretű uborka
- 3 l víz
- 3 evőkanál só
- 10 szem bors
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 1 nagy szelet kenyér
Elkészítése:
A közepes méretű uborkákat alaposan mosd meg, dörzsöld le, és egy-két apró vágást ejts rajta, hogy jól átjárja az ízesített lé. A vizet tedd forrni, majd sózd meg. A tiszta, sterilizált és száraz üvegek aljára helyezd el a megmosott kapor felét, majd jöhetnek az uborkák, jó szorosan egymás mellé. Szórd bele a borsot, a megpucolt fokhagymagerezdeket, a maradék kaprot, majd végül a kenyeret, és mindezt öntsd nyakon a sós vízzel úgy, hogy ne csak az uborkákat, de a kenyeret is ellepje.

A tetejét tányérral fedd le, majd nem túl tűző napon, félárnyékos helyen pihentesd 3-4 napon keresztül, a távozó folyadékot pedig fokozatosan pótold.
8 zsírégető ételkombináció, ami duplán pörgeti az anyagcserét
Ha a következő ételkombinációkat tudatosan beépíted mindennapjaidba, nemcsak karcsúbb leszel, de sokkal fittebbnek és energikusabbnak is érzed majd magad tőlük.
Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!