Serkenti az emésztést, beindítja a fogyást, és kalóriaszegény - Így fogyaszd a kovászos uborkát
Egy nyári, hűsítő savanyúság, amely a fogyásban is segít.

A kovászos uborka a legfinomabb nyári savanyúság, hiszen kiváló húsok mellé köretként, salátákhoz vagy szendvicsekhez is remek feltétként szolgál, de kovászosuborka-krémleves is készíthető belőle, valamint a diétába is beépíthető.
Az erjesztett savanyúság amellett, hogy a meleg nyári napokon önmagában is felfrissít, alacsony kalória- és magas víztartalmának köszönhetően segíti a zsírégető folyamatokat, ezáltal a fogyást.
Kalóriaszegény finomság, ami serkenti az emésztést
Akár csemegeuborkából készített savanyúságról, akár kovászos uborkáról van szó, szinte minden megtalálható bennük, ami egy friss zöldségben: vitaminokkal, rostokkal teli ételekről van szó, melyek elősegítik az emésztőrendszer megfelelő működését, és kalóriatartalmuk is elenyésző. Egy darab kovászos uborka csupán 8 kcal-t tartalmaz, így csökkentet kalóriatartalmú étrend részeként is ajánlott bevetni.

A savanyúságok levéről sem szabad megfeledkezni, hiszen fogyasztása pozitív élettani hatásokkal bír, nátriumot, káliumot, illetve elektrolitokat is tartalmaz, amelyeket egy kiadós, izzasztó edzés után pótolhatsz.
Miért jók az erjesztett ételek?
A fermentáció, azaz erjesztés során a bélflórát felépítő, jótékony mikroorganizmusokat tartalmazó probiotikumokban gazdag savanyúságok keletkeznek. Az erjedésért felelős tejsavbaktériumok a szénhidrátokat - a glükózt és a laktózt - tejsavvá bontják, a savanyítás ugyanakkor nem csak ezért jó: a zöldség vitamin- és rosttartalma megmarad, ami előny a fogyókúra szempontjából. Utóbbi a gyomorban lassan emésztődik, ezáltal nemcsak az éhséget csökkenti, de teltségérzetet is biztosít.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?
A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.
Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2023. november 6. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Így készíts kovászos uborkát
A csemege uborka megsavanyodásához egy-két hónapra van szükség, de a kovászos uborka már néhány nap után fogyasztható lesz. A legjobb, ha te magad készíted el, hiszen a bolti változatokat mesterséges édesítők, ecetsav vagy nagy mennyiségű hozzáadott cukor segítségével rakják el.
Hozzávalók:
- 2,5 kg közepes méretű uborka
- 3 l víz
- 3 evőkanál só
- 10 szem bors
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 1 nagy szelet kenyér
Elkészítése:
A közepes méretű uborkákat alaposan mosd meg, dörzsöld le, és egy-két apró vágást ejts rajta, hogy jól átjárja az ízesített lé. A vizet tedd forrni, majd sózd meg. A tiszta, sterilizált és száraz üvegek aljára helyezd el a megmosott kapor felét, majd jöhetnek az uborkák, jó szorosan egymás mellé. Szórd bele a borsot, a megpucolt fokhagymagerezdeket, a maradék kaprot, majd végül a kenyeret, és mindezt öntsd nyakon a sós vízzel úgy, hogy ne csak az uborkákat, de a kenyeret is ellepje.

A tetejét tányérral fedd le, majd nem túl tűző napon, félárnyékos helyen pihentesd 3-4 napon keresztül, a távozó folyadékot pedig fokozatosan pótold.
8 zsírégető ételkombináció, ami duplán pörgeti az anyagcserét
Ha a következő ételkombinációkat tudatosan beépíted mindennapjaidba, nemcsak karcsúbb leszel, de sokkal fittebbnek és energikusabbnak is érzed majd magad tőlük.
Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!