Sikeres és tartós fogyást hoz a kalóriadeficit: új gondolkodásmóddal nem fogsz jojózni

A fogyáshoz mindig kalóriadeficitre van szükség, de nem mindegy, mennyire.

Fogyás kalóriadeficittel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyors diéták nem működnek - ez nem jelenti azt, hogy nem lehet velük fogyni, mert lehet. Csakhogy a leadott kilók mind visszajönnek. Ezt nevezik jojóeffektusnak. Ahhoz, hogy tartósan és sikeresen csökkenthesd a súlyodat, és elkerülhesd a jojózást, másik megközelítésre van szükség.

A jojóeffektus alatt a gyors fogyás utáni gyors visszahízást értjük, amelynek egyfelől az az oka, hogy a célsúly elérése után a diétázó visszaáll a korábbi étrendjére, másfelől az, hogy az extrém kalóriamegszorítás miatt a szervezet "éhező módba kapcsol", vagyis úgy érzékeli, hogy nem kap elég tápanyagot, ezért a bevitt ételből többet raktároz el zsír formájában, és lelassítja az anyagcserét. Ha emellett a fogyókúrázó visszatér a korábbi étkezési szokásaihoz, amelyek miatt meghízott, könnyű megérteni, hogy lehet, hogy minden leadott kiló pillanatok alatt visszajön, sőt, a hízás még annál is tovább folytatódik. 

Hogy lehet kiküszöbölni a jojózást?

A tartós fogyás alapja a kalóriadeficit, de nem mindegy, hogy mennyi kalóriadeficit. Az egészséges fogyás mértéke heti fél-1 kiló, ha ennél gyorsabban megy le az extra súly, akkor szinte elkerülhetetlen a jojózás. Ehhez heti 3500, napi 500 kalóriányi deficitre van szükség, ezt azonban nem mind az étkezésből kell fedezned. Sőt, az a legideálisabb, ha nagyjából az egyharmadát mozgásból állod.

fogyas-centi-dieta-meroszalag

Az viszont már ezekből az arányokból is látszik, hogy bár a mozgás tagadhatatlanul fontos az anyagcsere rendes működéséhez és a vércukorszint rendben tartásához, a fogyás sikere a táplálkozáson áll vagy bukik. Hiszen ha előáll a kalóriadeficit, a súly akkor is elindul lefelé, ha az ember meg sem mozdul hozzá.

Ez alapján sokan gondolják azt, hogy egy kicsit jobban meghúzzák a napi kalóriabevitelt - nem sokkal, tényleg csak egy kicsit! - hátha akkor gyorsabb lesz a fogyás. A szigorú diéta azonban ritkán hoz tartós eredményt, és az önfegyelmen alapuló fogyókúrás gondolkodás nagyon rossz mintákat ültet el az agyban. Ha szigorú fegyelmet igényel, hogy ne együnk, akkor az étel nyilván valami olyan dolog, amire szörnyen vágyunk, mégsem kaphatjuk meg, innen pedig egyenes az út az ételfüggőség és az étkezési zavarok világába.

A tartós fogyáshoz elengedhetetlen, hogy az ember átprogramozza az agyát, és reálisan közelítse meg a fogyást, ne akarjon többet és gyorsabban fogyni, mint az egészséges, és akkor könnyen elkerülheti a jojózást. Ebben a hozzáállásváltásban segít például az intuitív étkezés is, melynek egyik alapelve éppen az, hogy el kell utasítani a fogyókúrás mentalitást, hiszen ami tilos, arra csak jobban vágyunk, helyette ésszerű, új étrendet kell kialakítani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Jó megközelítés lehet még az úgynevezett 80-20 szabály is, amely arra biztat, hogy az időd 80%-ában igyekezz egészségesen étkezni, és friss, teljes, minőségi alapanyagokból készült ételeket fogyasztani, a 20%-ba pedig belefér néha egy csoki, egy fagyi vagy egy szelet torta, ha máskülönben egészséges az étrended. Ezek az elvek és trükkök mind azt segítik elő, hogy a fogyókúrát ne valami kínzásnak vagy büntetésnek élje meg az ember, hanem egy hosszan tartható, egészséges, új életmódnak, amelyről utána már nem akar majd visszatérni a korábbi rossz szokásaihoz, így pedig elkerülheti a visszahízást.

Az intuitív étkezés 10 alapelve

Az intuitív étkezés sokat segíthet, amikor az ember más a súlytartás állapotába ér, de hasznos támogatás lehet egy újfajta ételekkel kapcsolatos hozzáállás elsajátításában is. Ez az étkezési forma tíz alapelven nyugszik, melyeket felsoroltunk az alábbi képes összefoglalóban.

Ne diétázz, csak tartsd be ezt a 10 alapelvet: így fogyhatsz koplalás nélkül az intuitív étkezés szerint

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük