Akkor sikerült lefogynia, amikor már nem akarta annyira: így működik az intuitív étkezés

Nem kell kalóriákat számolgatni az új diétatrend, az intuitív étkezés szerint.

intuitiv-eves
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogyókúrás mentalitás, mely szerint minél gyorsabban szeretne az ember megszabadulni a túlsúlyától, nem működik, állítja az új trend, az intuitív étkezés. Hiába van tisztában vele az ember, hogy a gyors fogyás mindig hátulütővel jár, könnyű elhinni, hogy hatásos, hiszen az eredmény kézzel fogható, a mérleg elindul lefelé, és ruhából is egyre kisebb és kisebb méretet kell vásárolni.

Azonban abban a pillanatban, hogy egy kicsit lazít az ember a gyeplőn, a kilók elkezdenek visszaszaladni, előlép az árnyékból a jól ismert jojó-effektus, és ilyenkor általában több szalad fel, mint amennyi eredetileg lement. Ettől a bukástól a diétázó könnyen kedvét veszti, sőt, talán az önmagába, saját kitartásába vetett bizalma is meginog.

Miben más az intuitív étkezés?

Az intuitív étkezés nem egy újfajta diéta, hanem egy egész gondolkodásmód, melyet két amerikai dietetikus, Evelyn Tribole és Elyse Resch vezetett be a köztudatba Intuitive Eating című könyvükkel. A módszer lényege, hogy az ember a saját teste jeleit tartja szem előtt evés közben, erre figyelve dönti el, milyen ételt választ, és mennyit eszik belőle. Ennek a felfogásnak az alapja az, hogy, amikor az ember világra jön, az éhség- és teltségérzet reakcióját teljes egészében az ösztönök vezérlik, tehát a test képes eldönteni, hogy mikor mennyi ételre van szüksége.

etel-adag-tanyer

Az étrend tíz alapelv mentén szerveződik, melyek a következők.

  1. Utasítsd el a fogyókúrás mentalitást - vagyis ne akarj gyorsan sokat fogyni!
  2. Tiszteld az éhségedet - tehát ne éheztesd magad, egyél, ha éhes vagy!
  3. Békülj ki az ételekkel - vagyis ne zárj ki ételcsoportokat az étrendedből, mert, ha tiltod, csak annál jobban fogod kívánni.
  4. Intézz kihívást az Ételrendőrség felé - tehát ne hagyd, hogy a belső ételellenőröd bűntudatot oltson a fejedbe!
  5. Tartsd tiszteletben a jóllakottságodat - vagyis figyelj a tested jelzéseire, hogy mikor vagy tele.
  6. Fedezd fel a megelégedettség-tényezőt - tehát élvezd az étkezés folyamatát.
  7. Tiszteld az érzéseidet ételek nélkül - avagy derítsd fel, mikor fojtod ételekbe az érzéseidet, és találj jobb módot arra, hogy megbirkózz velük.
  8. Tartsd tiszteletben a testedet - vagyis fogadd el magad, és ne támassz lehetetlen elvárásokat önmagaddal szemben.
  9. Sportolj - érezd a különbséget - nem az a lényeg, hogy mennyit, hanem, hogy mozogj, és élvezd a mozgást.
  10. Tiszteld az egészségedet - tápláló, jó ételekkel lásd el a testedet, hogy az jól érezhesse magát.

Az elvek közül több is foglalkozik a teltségérzet elérésével, azzal, hogy meg kell találni azt a pontot, amikor a test a legjobban érzi magát, ennek pedig jó eszköze, ha az ember lassan, odafigyelve eszik, jól megrágva minden falatot. Több kutatás is bizonyította már, hogy a lassú evés támogatja a fogyókúrát, ugyanis az agynak nagyjából 20 percre van szüksége, hogy regisztrálja a teltségérzetet, melynek több forrása is van - egyrészt érzékeli a gyomor tágulását, másrészt azt, amikor az étel a vékonybélbe jut, ekkor ugyanis különböző hormonok szabadulnak fel. Ha lassan eszel, úgy nem fordulhat elő, hogy csak azután érzékeli az agy, hogy tele vagy, hogy valójában már régen túletted magad. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Persze, ez sem ilyen egyszerű, hiszen van, akinél ez nem működik zökkenőmentesen. A nagy túlsúllyal élők egy részénél például kialakulhat leptinrezisztencia, vagyis kevésbé érzékelik a teltségérzetet. Aki hasonlóban szenved, annak természetesen jobban oda kell figyelnie az adagokra, de a lassan evés nemcsak ezért hasznos, hanem, mert a jól megrágott falatoknak köszönhetően hatékonyabban működik az emésztés is, így veszíteni nem lehet vele, ha az ember visszavesz a tempóból.

Az odafigyelve evés abban is segít, hogy az elfogyasztott étel emléke élénkebben éljen az ember agyában, hogy jobban élvezze az étkezés folyamatát, ez pedig azt eredményezi, hogy lassabban éhezik meg. Legközelebb, amikor étel után nyúlna, megáll a keze, ugyanis még tisztán emlékszik a korábban elfogyasztott ételekre. 

A kalória nem olyan fontos, de nem mindegy, mit eszel

A másik lényeges pontja ennek az új trendnek, hogy nem számol kalóriákat, vagy osztályozza az ételeket aszerint, melyiket mikor eheti az ember. Nem kell hozzá bemagolni diétás könyveket. Mindössze arra kell odafigyelni, hogy az ember ne egyen többet, mint amennyi elég a teltségérzethez, és mindig azt egye, amit a teste kíván. 

egeszseges valasztas

Ez a pont azonban több szempontból is trükkös. Az intuitív étkezés szerint ugyan nincsenek tiltott ételek, mégis, a kitalálói arra figyelmeztetnek, hogy ez esetben is a test jelzéseire kell hagyatkozni. Ha egy ételtől az ember nem érzi magát annyira jól, akkor azt ne fogyassza, ha pedig tele van energiával utána, akkor válassza azt. Érdemes őszintének lenni a mérlegelésnél, hiszen, akármilyen finom is egy szelet pizza, utána valószínűleg sokkal gyorsabban éhezik meg az ember, mintha egy kiegyensúlyozott, fehérjében-rostokban gazdag fogást választott volna, így a teste jobban érzi magát az utóbbitól. 

Olyankor sem árt néha felülbírálni a test jelzéseit, ha például édeset kívánsz, hiszen az édes ízt feldolgozó terület az agyban közvetlenül a szomjúságért felelős terület mellett található, így előfordulhat, hogy valójában összekeveredik a két érzés, és csak szomjas vagy. 

Ehhez az életmódhoz nagyfokú önuralomra és önismeretre van tehát szükség. Mielőtt az ember belevág, nemcsak a teste jelzéseivel, de a saját étkezési szokásaival is érdemes jobban megismerkednie. Ennek a legjobb eszköze az étkezési napló, mely segíthet feltérképezni a rossz szokásokat, például, hogy a nap mely szakában vagy milyen érzelmek hatására nyúl az ember leggyakrabban egészségtelen nassolnivalók után. Korábbi cikkünkben mi is foglalkoztunk már vele, hogy hogyan kell étkezési naplót vezetni, és milyen pozitív hatásai lehetnek ennek a fogyókúrára.

Az egészséges, tiszta ételek fogyasztása nemcsak a fogyókúra szempontjából fontos. Azok biztosítják a szervezet rendes működését, az immunrendszert támogatják, és felelősek a test általános egészségéért is, ezért nem érdemes belevágni egy chips- és csokoládéalapú diétába, akkor sem, ha az kalória alapján akár működhet is. Ugyan az intuitív étkezés rendszerét követve nem kell annyira szigorúan figyelni az elfogyasztott ételekre, de azért érdemes a napi étrendet - fogyókúrától függetlenül is - a lehető legegészségesebben összeállítani. 

Szénhidrátszegény édességek

Akár az intuitív étkezést követed, akár valamilyen más diétát, ezek a szénhidrátszegény édességek biztosan beilleszthetőek lesznek az étrendedbe. Gyorsan elkészíthetőek, és isteni finomak. Próbáld ki őket.

Szénhidrátszegény édességek fogyókúra mellé: finomak, és nem lesz bűntudatod utánuk

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük