Nemcsak fogysz, a stressz-szinted is durván lecsökken, ha így edzel: a kutatókat is meglepte

Különböző módon reagál a szervezet attól függően, hogy egyedül vagy csoportosan edzel.

edzes 2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberek rendkívül sokfélék, így teljesen természetes, hogy mindenki másfajta edzésformára esküszik: valaki szívesebben sportol egyedül, míg mások nagyobb örömüket lelik csoportos foglalkozásokban.

Ez teljesen rendjén van, egy, a Journal of the American Osteopathic Association című szaklapban megjelent tanulmány szerint viszont a csoportos edzés nemcsak a testképet, az életminőséget is jelentősen megváltoztathatja.

Csökkenti a stresszt a csoportos edzés

A kísérlet során 69 orvostanhallgatót vizsgáltak, akiknek 12 hetes programban kellett részt venniük. Három csoportra osztották őket, az első csoport tagjai közösen, hetente egyszer 30 percet edzettek. A másodikban egyedül sportoltak, a harmadikban pedig egyáltalán nem. 

A megfigyelés idején az önkéntesekkel havonta egy alkalommal a mentális-emocionális-fizikai egészségükre vonatkozó kérdőívet is kitöltettek. A kutatók a kísérlet végére megállapították, hogy, bár az egyedül edzők kétszer több időt töltöttek mozgással, az életminőségükben nem történt komolyabb változás. A csoportos órák résztvevőinél ehhez képest a töredékére, 26%-ra esett a stressz-szint. A mért adatok még őket is meglepték.

Több boldogsághormon termelődik csoportos edzés során

Legalábbis erre a megállapításra jutottak az Oxfordi Egyetem munkatársai, a Biology Letters from the Royal Society szaklapban publikált tanulmányukban. A kísérlet során a helyi férfi evezőcsapat-válogatott 12 tagjának fájdalomtűrő képességét vizsgálták egyéni, illetve csoportos edzés után.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A 24 éves átlagéletkorú versenyzőket hatos csoportokra osztották, majd 45 perces gyakorlatokat kellett végrehajtaniuk először közösen, aztán egyedül. A két edzés között a sportolók karjára automata, extra mandzsettával ellátott vérnyomásmérőt tettek, és, miután bekapcsolták, arra kérték őket, szóljanak, ha kellemetlennek érzik. 

Érdekes módon a fájdalomtűrő képesség az egyéni és a csoportos tréning után egyaránt növekedett, mégis, az alanyok sokkal jobban tűrték a szorítást közös testmozgást követően. Robin Dunbar, az Oxford Egyetem kognitív és evolúciós antropológia tanszékének vezetője szerint, bár az edzés alapból megemeli a szervezet endorfinszintjét, társas tevékenységeknél ez még inkább fokozódik. A több endorfin pedig jobban elnyomja a fájdalmat. 

2018 nagy fogyásai

Van, aki a testsúlya felétől szabadult meg. Van, aki a szorongása, a depressziója és a policisztás ovárium szindrómája ellenére is sikerrel járt. A legtöbben teljesen természetesen dobták le hatalmas túlsúlyukat, de akad olyan is, aki bypass-műtéten esett át, és épp arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy műtét ide vagy oda, a fogyás akkor is a helyes táplálkozáson és a sok mozgáson múlik. Inspiráló előtte-utána átváltozásokat mutatunk.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük