Hátfájás, lelassult emésztés és csökkent libidó ellen: ez a jógapóz segít

A Kandarászana számos egészségügyi problémán segít.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Kandarászana elnevezése a szanszkrit kandar - barlang - szóból ered, utalva a gyakorlás során felvett homorú, barlangszerű testtartásra.

Kandarászana - kis jógahíd

Haladó változata az úgynevezett teljes jógahíd, amelynek végzése során mind a kezek, mind a lábak teljes nyújtása mellett emelkedik a csípő - tudjuk meg Feövenyessy Krisztina alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, Dorn-gerincterapeuta, gerincjóga-oktatótól.

Kandarászana - kis jógahíd

A jógahídnak erőteljes szexuális energia-ébresztő hatást tulajdonítanak. A medence emelésével és nyitásával, a szexcsakra harmonizálásával valóban a női megnyílást és befogadást szimbolizálja.

Ugyanakkor a mellkas kitárásával - nemtől függetlenül - magában hordozza a külvilág felé való nyitást is, így kiváló természetes gyógymód depresszió ellen.

A kedvező pszichés hatások mellett számtalan erőteljes fizikai hatását is tapasztalhatod. Növeli a gerinc rugalmasságát, és kompenzálja a görnyedt testtartásból - ülőmunka, gyakori emelés, hajolgatás - adódó gerinc- és mozgásszervi elváltozásokat.

Nyújtja és átmasszírozza a hasi és alhasi szerveket, javítja az emésztést és a kiválasztást, valamint a nemi szervek működését. Méhelőreesés esetén kiváló oki és tüneti terápia.

Serkenti a felső légutak keringését, így a megfázás, a légcsőhurut vagy akár az asztma kezelését is bátran kiegészítheted az ászana mindennapos gyakorlásával. Mint minden fordított vagy félfordított testhelyzet, a jógahíd is serkenti a pajzsmirigy működését, így a szerv alulműködése esetén remek kiegészítő terápia.

Erőteljesen javítja az agy vérkeringését, így vizsgák előtt érdemes egy csöndes helyen gyakorolni néhány percig, garantáltan javul a teljesítményed! Végül, de nem utolsósorban erősíti a hátizmokat, formában tartja a comb, a csípő és a far izmait.

Életelixír ingyen, 10 perc alatt: napüdvözlet lépésről lépésre

Nézegess képeket!

Elolvasom

Így építsd fel a Kandarászanát!

 • Helyezkedj el hanyatt fekvésben.
 • Belégzéssel nyújtsd meg a tested két ellentétes irányba - fejtetővel és sarokkal -, és finoman szorítsd le a derekad, karok nyújtva a test mellett, tenyér a talajra simítva.
 • Kilégzéssel húzd fel mindkét lábat talpra csípőszélességben, lábfejek párhuzamosak, közelítsd a sarkakat az ülőgumók felé úgy, hogy az ujjhegyeiddel éppen elérd azokat.
 • Belégzéssel emeld el a csípőd a talajtól, a kézujjakat kulcsold a medencéd alatt, a vállakat forgasd be a tested alá, a kézfejekkel nyújtózz meg a sarkak irányába.
 • Tartsd ki az ászanát néhány légzés erejéig.
 • Kilégzéssel bontsd a kulcsolást, majd lassan, csigolyáról csigolyára engedd le finoman a medencét a talajra.
 • Végezetül pihenj néhány percet hanyatt fekvésben, Savászanában.
 • Az ászanát gyakorolhatod folyamatosan, a légzés ütemére, de ki is tarthatod néhány légzés erejéig. A gyakorlás végén kompenzációképpen végezz könnyedén két lábas Apánászanát - zsugor pózt.

Könnyítések

Ha túlságosan feszülne a térded, kissé távolítsd a sarkakat az ujjhegyektől. Ha érzékeny a derekad, vagy porckorongsérved van, csupán addig emeld a csípőt, amíg a comb és a törzs egy, a talaj felé tartó egyenest hoz létre.

Ellenjavallatok
A jógahíd erőteljes félfordított ászana, így ne végezd a menstruáció ideje alatt, pajzsmirigytúltengés, kizáródott porckorongsérv, láz és akut gyulladásos betegségek esetén, illetve ellenjavallt be nem állított magas vérnyomásnál, valamint akkor, ha a kórelőzményben valamilyen agyi történés szerepel.

Erre figyelj!

 • A gyakorlat során puha és egyenletes, de mély mellkasi légzést végezz, tárd a mellkast.
 • A két kar és a két sarok aktívan tol felfelé és kissé hátrafelé, így nemcsak a medence, de a mellkas is kiemelkedik, és létrejön a spontán garatzár.
 • Kitartás közben a combok párhuzamosak a talajjal, a térd a boka felett marad.
 • A nyak végig hosszú és laza, a testsúlytöbbletet a váll viseli.
 • A has puhán besüpped.
 • A térdek ne közelítsenek, de ne is távolodjanak el egymástól.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük