Méhsüllyedést okoz a futás?

A nőgyógyászt kérdeztük

Dr. Oláh Orsolya elmondja, mit kell tudnod a kismedencei szervek és a futás kapcsolatáról.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kismedencei süllyedések - más szóval genitális prolapszusok - esetében az első tünetek körülbelül 35 év körül jelentkeznek.

Hogy milyen életmódbeli tényezők súlyosbíthatják a panaszokat, illetve mit tehetsz ellenük, arról dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

Egy kis anatómia: a medencefenék

- A medencefenék egy olyan izmokból és kötőszövetből álló réteg, ami a szeméremcsont és a farokcsont között feszül, és kétoldalt a medencecsonton rögzül. Főként ez a réteg támasztja alá a kismedencei szerveket - csakúgy, mint a húgyhólyagot, a méhet és a végbelet. Egy jól működő medencefenék ezen kívül segíti a húgycső és végbél záróizomzatát, emellett fontos szerepe van a szexualitásban is - tudjuk meg Oláh Orsolyától.

A kismedencei szervek süllyedése

A kismedencei szervek süllyedésének hátterében a medencefenék elégtelen támasztófunkciója áll, aminek legfőbb oka a medencefenéki izomzat és kötőszövet gyengesége. Ennek eredményeképpen alakulhatnak ki különböző típusú és súlyossági fokú süllyedések - így például a méh- és a hüvelyfali süllyedések vagy a végbélsüllyedés, amelyeket gyakran kísér vizeletinkontinencia.

Enyhe fokú gyengeségre utal, ha szex közben levegő kerül a hüvelybe, vagy kádfürdő esetén megtelik vízzel. Ilyenkor tapasztalható a szexuális élet romlása, mivel a hüvelyi érzőidegeket kevesebb inger éri. Súlyos fokú süllyedéskor - például méhelőesésnél - már a járás is nehezített lehet. Gyakori kísérő tünet a vizelet terhelésre - köhögésre, nevetésre, emelésre - történő elcsepegése, vagyis az inkontinencia.

Mitől alakul ki a kismedencei szervek süllyedése?

- Vannak olyan hajlamosító tényezők, amelyek fennállása esetén nagyobb eséllyel alakulnak ki ezek az állapotok. Ilyen a terhesség, a hüvelyi szülés, több szülés, túlsúly, krónikus székrekedés vagy krónikus köhögés - magyarázza Oláh Orsolya.

A futás hatása a kismedencei szervekre

A futás magas intenzitású testmozgás, amelynél a kemény felületre érkezéskor a testsúlyból adódó nyomást a medencefenék és a lábak továbbítják a talajra. Ez hosszú távon a medencefenékre húzó-vonó hatást gyakorol, amitől az izmok és kötőszövetek megnyúlhatnak és elgyengülnek.

Tehát az évekig, évtizedekig tartó rendszeres futás is hajlamosíthat az ilyen betegségek kialakulására. Egy meggyengült medencefenéknél, illetve egy már fennálló hüvelyfali vagy méhsüllyedésnél a futástól állapotrosszabbodás várható. Ennek mértéke függ a testsúlytól, genetikai hajamtól, a lefutott távtól, a futópálya felületétől.

- Mint hobbifutó, úgy gondolom, a futás az egyik legfantasztikusabb sport. Felszabadít, örömet szerez, önbizalmat ad és kreatív gondolatokat szül. Mint orvos, az egészségre gyakorolt pozitív hatásait is jól ismerem: növeli az állóképességet, felgyorsítja az anyagcserét, fokozza a tüdő oxigénfelvevő képességét, javítja a szív- és érrendszer működését, segít az ideális testsúly elérésében. Senkit sem szeretnék tehát lebeszélni róla, de bizonyos óvintézkedéseket fontos megtenni - magyarázza dr. Oláh Orsolya.

Előzd a kismedencei szervek süllyedését!

Ne fuss betonon vagy aszfalton. Ezzel nemcsak az ízületeidet terheled, hanem a medencefeneket is. Egyre több gumisalakpálya épül országszerte, keress ilyet a környezetedben, de választhatod az erdei pályákat, esetleg edzőtermi futógépeket is.

Ne fuss lejtőn lefelé! Ilyenkor minden lépésed többszörös erővel hat, és nagyobb terhelést jelent a medencefenékre. Korlátozd a napi megtett távot! Alkalmanként beleférnek a hosszú edzések, de tartósan nem javasolt.

Csökkentsd a lépéstávolságot. Minél hosszabbak a lépéseid, annál nagyobb erővel érkezel a talajra, és ez a lejtőn lefele futáshoz hasonlóan nagyobb terhelés.

Szabadulj meg a súlyfeleslegtől. Minden plusz kiló felesleges plusz teher. Egy túlsúlyos nőnél fennálló medencefenéki károsodás esetén nagyobb eséllyel fokozódnak a panaszok, ha elkezd futni.

Ha hajlamos vagy a székrekedésre, ügyelj rá, hogy naponta legalább öt adag zöldséget- gyümölcsöt elfogyassz. A magasabb rosttartalmú étrend mellett az elegendő mennyiségű folyadék bevitele is lényeges - hiszen segít gyorsítani az emésztési folyamatokat.

A futáson kívül építs be más mozgásformákat - például kerékpározást, spinninget, úszást - is az edzéstervedbe. Ezen kívül végezz naponta többször medencefenék-, más néven intim tornát. Ahogy erősödik a medencefenék izomzata, úgy fogja jobban bírni a terhelést.

Nemcsak a terhesség és a szülés, de a szoptatás is gyengítheti a medencefenék izomzatát. Mivel szoptatás alatt a vér ösztrogénszintje alacsonyabb, a medencefenéki izomzat sem működik annyira jól. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy szoptatás végéig ne fuss, de fontos a fokozatosság!

Sport a hétköznapokban

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, mások életébe mennyi sport fér bele!

Még mit tehetsz a kismedencei szervek süllyedés ellen?

- Ha már kialakultak a panaszok, merj orvoshoz fordulni. Ha igazolódik a kismedencei süllyedés vagy a terheléses inkontinencia, a medencefenéki izomzat tornáján kívül érdemes megfontolni a hüvelyi pesszáriumok használatát. Ezek az általában szilikonból vagy műanyagból készült kis eszközök a hüvelybe helyezve, esetenként ösztrogéntartalmú krémmel kiegészítve segítik a medencefenék alátámasztását. Megoldást jelenthet annak, akinek már valamilyen fokú kismedencei süllyedése van, de nem akarja abbahagyni a futást. Több cég több formában és méretben gyárt már ilyet, egy, a témában jártas kezelőorvossal kiválasztható a páciens számára legmegfelelőbb - magyarázza dr. Oláh Orsolya.

Ezt is szeretjük