Megfázás elleni házi csodaszer: ez a 2 hozzávaló biztosan van otthon!
A mézes fokhagymatea akár egy nap alatt is hat.
A téli időszak évről évre a szaporodó vírusok korszakát jelenti, ilyenkor nagyon gyakoriak a köhögéssel, torokfájással és orrdugulással járó megfázásos tünetek, amelyek még a legerősebb immunrendszert is kikezdhetik.
Ha neked is meggyűlt a bajod a makacs náthával, meghűléssel, azt javasoljuk, vesd be a két legerősebb házi csodaszert, a mézet és a fokhagymát: a belőlük készült tea egy-két nap alatt megszünteti a tüneteket!
Jótékony méz és fokhagyma
A méz antiszeptikus hatását már a háborúk idején is kihasználták, így védve a katonákat, hogy sebesüléseik ne fertőződhessenek el.
Magas kálium- és energiatartalma révén azonban a mai napig kedvelt csodaszer, amelyet köhögés, torokfájás és náthás tünetek során gyakran vetnek be a házi gyógymódok kedvelői.
A mézben egyébként kis mennyiségben B1- B2- B3- B5- B6- és C-vitamin is található, ami szintén hasznos lehet, ha lever a lábadról a meghűlés.
A fokhagymáról az is köztudott, hogy remek immunerősítő, ráadásul baktérium- és vírusölő tulajdonsággal is bír. A benne található antibakteriális hatású allicin az emésztés során kerül a véráramba, így segítve a szervezetet a tipikus megfázásos tünetekkel szembeni védekezésben.
Ebből adódóan érthető, hogy a fokhagyma és a méz egy időben való alkalmazásával hamarabb enyhítheted a megfázás tüneteit, mint ha gyógyszertári készítményt használnál.
A mézes fokhagymatea receptje
Két-három gerezd fokhagymát pucolj meg, majd a kés lapjával zúzd össze őket. Tedd az összezúzott fokhagymát lábasba, és engedj rá körülbelül fél liter vizet. Amikor felforrt a víz, vegyél vissza a tűzből, és alacsony lángon, körülbelül negyed óráig főzd a fokhagymát. Ha kész, akkor szűrd le a teát, és hagyd, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. Mivel a méz forró italba keverve elveszti jótékony hatását, tényleg várd meg, amíg a tea ihatóra hűl! Csak ezután tegyél bele egy-két kanállal, ízléstől függően.
Ártalmas C-vitamin?
Ha nátha kínoz, nem árt, ha a C-vitamin-mennyiséget is növeled, ám nem mindegy, mekkorára.
Frissen facsart citrom levével is ízesítheted a teát, ez azért is praktikus, mert így még C-vitamin is kerül a csodaszerbe. Lassan kortyolgatva fogyaszd, és lehetőleg ne éhgyomorra, mert a fokhagyma könnyen kikezdheti a gyomrodat. Napi két csészével igyál meg belőle, ha megfáztál.
OLVASD EL EZT IS!
- c-vitamin
- homoktövis
20-szor annyi C-vitamin van benne, mint a narancsban
- gyümölcs
- c-vitamin
Influenza, köhögés és túlsúly ellen: hogyan fogyaszd a pomelót?
- magas vérnyomás
- c-vitamin