Így fogyaszd a mézet őszi fertőzések ellen

Hány fokos teába tedd?

A köhögés és más felső légúti megbetegedések legjobb természetes ellenszere a méz.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy lassan megyünk bele az őszbe, úgy kerülnek elő egyre több háztartásban a mézcsurgatók és csuprok.

Ha szeretnéd kihasználni az aranyló csodaszer minden előnyös tulajdonságát, érdemes megfelelő módon és változatban fogyasztanod.

Mi van a mézben?

A méz körülbelül 20%-ban vízből, 80%-ban pedig cukrokból - glükózból és fruktózból - áll. 18 féle aminosavat, valamint számos enzimet tartalmaz. Ez utóbbiak közül fontos megemlíteni a glükóz-oxidáz enzimet, melynek hatására a hidrogén-peroxid és glukonsav keletkezik - részben ennek tulajdonítják a méz baktériumölő hatását.

Jelentős mennyiségű káliumot is tartalmaz a méz, de említésre méltó a benne lévő foszfor, kalcium, nátrium, magnézium, mangán és vas is. A vitaminok közül a B-vitaminokat - B1, B2, B6 -, valamint C-vitamint érdemes felsorolni. A méz minden, a fejlődő méhek számára szükséges tápanyagot tartalmaz, így nagyjából kétszázféle hasznos vegyülettel büszkélkedhet. Összetétele azonban nagyban függ az időjárási és a talajviszonyoktól is.

Antimikrobiális hatás

Az International Wound Journal egyik 2014. szeptemberi cikkében svéd kutatók vizsgálták a virágméz antimikrobiális hatását. A Lund Egyetemen dolgozó Vasquez professzor által vezetett kutatás során a méhek mézhólyagjában Lactobacillus fajokból álló mikrobiológiai közösséget találtak. Ezek nem csupán a virágméz előállításában segítenek, hanem abban is, hogy az állatok védelmet élvezzenek a különböző baktériumokkal, gombákkal szemben.

A vizsgálatok során arra az eredményre jutottak, hogy míg az antibiotikumok többnyire csak a baktériumok egy szűk csoportja ellen nyújtanak védelmet, addig a Lactobacillusok által termelt, a virágmézben is megtalálható vegyületek többfajta, a szervezetet érő mikrobiális támadás ellen hatásosak.

A mézet tehát érdemes napi rendszerességgel fogyasztani az őszi bakteriális eredetű fertőzések ellen.

Így fogyaszd a mézet!

Mivel az értékes hatóanyagok hő hatására tönkremennek, fontos, hogy soha ne tedd a mézet forró teába. Várd meg, amíg 40°C alá hűl a tea, és csak ezt követően kerüljön bele a méz.

Milyen mézet válassz?

Bár hazánkban legnagyobb sikere kétségkívül az akácméznek van - ami ráadásul hungarikumnak számít -, élettani szempontból legelőnyösebb tulajdonsággal a vegyes virágméz bír, hiszen ez többfajta virág nektárjának pozitív tulajdonságait egyesíti magában. A fent említett antimikrobiális hatás legerősebben a friss mézben van jelen. Nem érdemes tehát bolti változatot fogyasztanod, vásárolj inkább piacon, őstermelőtől.

Ezt is szeretjük