Így fogyaszd a mézet őszi fertőzések ellen
A köhögés és más felső légúti megbetegedések legjobb természetes ellenszere a méz.
Ahogy lassan megyünk bele az őszbe, úgy kerülnek elő egyre több háztartásban a mézcsurgatók és csuprok.
Ha szeretnéd kihasználni az aranyló csodaszer minden előnyös tulajdonságát, érdemes megfelelő módon és változatban fogyasztanod.
Mi van a mézben?
A méz körülbelül 20%-ban vízből, 80%-ban pedig cukrokból - glükózból és fruktózból - áll. 18 féle aminosavat, valamint számos enzimet tartalmaz. Ez utóbbiak közül fontos megemlíteni a glükóz-oxidáz enzimet, melynek hatására a hidrogén-peroxid és glukonsav keletkezik - részben ennek tulajdonítják a méz baktériumölő hatását.
Jelentős mennyiségű káliumot is tartalmaz a méz, de említésre méltó a benne lévő foszfor, kalcium, nátrium, magnézium, mangán és vas is. A vitaminok közül a B-vitaminokat - B1, B2, B6 -, valamint C-vitamint érdemes felsorolni. A méz minden, a fejlődő méhek számára szükséges tápanyagot tartalmaz, így nagyjából kétszázféle hasznos vegyülettel büszkélkedhet. Összetétele azonban nagyban függ az időjárási és a talajviszonyoktól is.
Antimikrobiális hatás
Az International Wound Journal egyik 2014. szeptemberi cikkében svéd kutatók vizsgálták a virágméz antimikrobiális hatását. A Lund Egyetemen dolgozó Vasquez professzor által vezetett kutatás során a méhek mézhólyagjában Lactobacillus fajokból álló mikrobiológiai közösséget találtak. Ezek nem csupán a virágméz előállításában segítenek, hanem abban is, hogy az állatok védelmet élvezzenek a különböző baktériumokkal, gombákkal szemben.
A vizsgálatok során arra az eredményre jutottak, hogy míg az antibiotikumok többnyire csak a baktériumok egy szűk csoportja ellen nyújtanak védelmet, addig a Lactobacillusok által termelt, a virágmézben is megtalálható vegyületek többfajta, a szervezetet érő mikrobiális támadás ellen hatásosak.
A mézet tehát érdemes napi rendszerességgel fogyasztani az őszi bakteriális eredetű fertőzések ellen.
Így fogyaszd a mézet!
Mivel az értékes hatóanyagok hő hatására tönkremennek, fontos, hogy soha ne tedd a mézet forró teába. Várd meg, amíg 40°C alá hűl a tea, és csak ezt követően kerüljön bele a méz.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Milyen mézet válassz?
Bár hazánkban legnagyobb sikere kétségkívül az akácméznek van - ami ráadásul hungarikumnak számít -, élettani szempontból legelőnyösebb tulajdonsággal a vegyes virágméz bír, hiszen ez többfajta virág nektárjának pozitív tulajdonságait egyesíti magában. A fent említett antimikrobiális hatás legerősebben a friss mézben van jelen. Nem érdemes tehát bolti változatot fogyasztanod, vásárolj inkább piacon, őstermelőtől.
OLVASD EL EZT IS!
- méz
- paleolit táplálkozás