1 kanál méz: tényleg minden tápanyagot tartalmaz?

Az aranyló méz ásványi anyagokat és baktériumölő vegyületet is tartalmaz. Ismerd meg jobban!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt évtizedekben a táplálkozási szakemberek mind gyakrabban javasolják a cukorfogyasztás háttérbe szorítását. Helyette édesítésre sokan a mézet ajánlják.

Ha már benned is megfogalmazódott a kérdés, hogy mitől olyan egészséges a méz, pontosan mi is van benne, most kiderül.

Méz kontra cukor

A cukor édes, olcsó és könnyen szállítható, ám csak egyetlen, majdnem vegytiszta tápanyagból, a szacharózból - répa- vagy nádcukorból - áll. A szacharóz egy glükózmolekulából - szőlőcukorból - és egy fruktózmolekulából - gyümölcscukorból - épül fel, és a szervezet csak összetevőire bontva tudja felhasználni. A méz is ezt a két cukormolekulát tartalmazza, keverék formájában.

A mézben 65-80% cukor, viszonylag kevés - 15-22% - víz és 0,5%, néha valamivel több fehérje található. A nektár szacharóztartalmából kezdetben a mézben 6-10% van, amelyből az érés után körülbelül 4% marad, a többit az invertáz enzim glükózzá és fruktózzá hasítja. Némelyik méz maltózt tartalmaz, a hársmézben pedig nagyobb mennyiségben a melozitóz fordul elő.

Ez szól a méz mellett

Ha a méz és a kristálycukor között nincs lényeges különbség, melyiket fogyaszd inkább? A kristálycukor gyártása során a cukorrépából vagy cukornádból csaknem vegytiszta terméket állítanak elő, a méz ellenben a cukrok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek kismértékben hozzájárulnak ásványianyag- és vitaminszükségleted kielégítéséhez. A méz tömegének negyedrésze víz, és kisebb az energiatartalma - 288 kcal/10 dkg -, mint a cukornak - 394 kcal/10 dkg. Ezek az érvek mind a méz mellett szólnak.

Mi van a mézben?

Nehéz munka vagy sportolás alkalmával az izmok glükóztartaléka kimerül. Ilyenkor a méz jó szolgálatot tesz, mert cukortartalma gyorsan felszívódik, és hamar eljut az izmokba. A méz a gyors energiaszolgáltatás miatt a szívműködést is kedvezően befolyásolja. Feltételezik, hogy a mézben található acetilkolin segíti az erek tágulását és a szövetek táplálását.

Képek! A 7 legerősebb természetes köhögéscsillapító

Nézegess képeket!

Elolvasom

18 féle aminosav

A méz természetes alapanyaga nem tartalmaz fehérjét, fehérjetartalma a virágporból és a méhek garatmirigyének váladékából származik. A mézből kis mennyiségben 18 féle aminosavat mutattak ki. A zsályamézben fenilalanin található, a prolin pedig általában a mézek aromáját befolyásolja. A méz további összetevői enzimek, vitaminok, szerves szag- és ízanyagok. Az enzimek közül fontos a szacharózt glükózzá és fruktózzá alakító invertáz és a keményítőt bontó diasztáz. Az enzimek szintén a méhek garatmirigyéből kerülnek a mézbe, és működésük hő hatására megszűnik.

A gomba ellenes plusz

Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Ásványi anyagok és baktériumölő hatás

Figyelmet érdemel a glükóz-oxidáz enzim, amelynek hatására glukonsav és hidrogén-peroxid keletkezik. Feltételezik, hogy az utóbbi vegyületnek a méz baktériumölő hatásában lehet szerepe. Érés közben a mézben feldúsulnak a szerves savak. Közülük a foszfor-, citrom- és az almasav növényi eredetű, míg a glukonsav enzimhatásra keletkezik. Az ásványi anyagok közül a méz jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, ezen kívül foszfor, nátrium, kalcium és magnézium, a mikroelemek közül vas, mangán és réz található benne. A méz kevés B- és C-vitamint is tartalmaz.

A helyes táplálkozás alapjai

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, a dietetikus milyen táplálékok fogyasztását tartja lényegesnek az egészség szempontjából.

Minden tápanyagot tartalmaz?

A méz jó tulajdonságait rendeltetésével magyarázzák: mivel a fejlődő méhek egyetlen tápláléka, minden olyan anyag megtalálható benne, ami ehhez szükséges. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy pontos összetételét a nektártartalmú növény faján kívül egyéb tényezők - például időjárás és a talajviszonyok - és befolyásolják.

Aggódsz a cukortartalom miatt?

A mézből édes íze és állaga miatt egyszerre csak kevés fogyasztható, így nehéz tőle meghízni. Ugyanakkor az egyszerű cukrokban gazdag élelmiszerek fogyasztása káros a vércukorszint alakulására. A glükóz - a szénhidrát-anyagcsere központi vegyülete - bőven megtalálható a gyümölcsökben, mézben, édes kukoricában és a gyökérzöldségek többségében. A fruktóz a méz, a gyümölcsök és a juharszirup fő összetevője, és másfélszer édesebb a szacharóznál. A fruktóz és a glükóz kémiai összetétele azonos, de szerkezetük eltérő. A fruktóznak - hogy a szervezet hasznosítani tudja - előbb májban glükózzá kell alakulnia.

A fruktóz fogyasztása után a vércukorszint nem emelkedik olyan gyorsan, mint más cukrok esetén. A szacharózfogyasztás viszont azonnal emeli a vércukorszintet, ezért a rendszeres gyümölcsfogyasztás a magas fruktóztartalom miatt segíti az édességek utáni vágy leküzdését.

Cikkünk megírásában dr. Százados Imre és Miklós Útikönyv a táplálékok világához című könyve segített.

Ezt is szeretjük