20-szor annyi C-vitamin van benne, mint a narancsban
Így fogyaszthatod!
Az apró, narancsszínű bogyó igazi C-vitamin-bomba.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elsősorban a tajgák jellegzetes növénye, de hazánkban is őshonos az apró, narancssárga termésű homoktövis - Hippophae rhamnoides.

Az elmúlt években egyre többet hallhattál egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságairól. Különösen C-vitamin-tartalmát dicsérik, de számos más hasznos vegyületét is érdemes sorra venni.

Immunerősítő homoktövis

Erős antioxidáns tulajdonsággal bír, aminek köszönhetően fogyasztásával ellensúlyozható a szabadgyökök sejtkárosító hatása. A homoktövis gazdag B-vitaminokban - B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaz -, kalciumban, vasban és cinkben egyaránt. Mindezeknek köszönhetően támogatja az immunrendszer működését.

Ha homoktövisterméket vásárolsz, érdemes megnézned a csomagoláson a szárazanyagtartalmat: legyen minél magasabb! Ha csak 10-20%-ot tartalmaz, vélhetően barátságosabb áron vásárolhatod meg, ám kevés homoktövis van benne.

Korábbi cikkünkből megtudhatod, pontosan mi a különbség a gyümölcslé és a gyümölcsital között. Ha a homoktövisolaj elválik a létől, és kiül a gyümölcslé tetejére, az egyértelműen jó jel.

Természetes C-vitamin-bomba

100 gramm homoktövisben körülbelül 7-900 milligramm C-vitamin van. Csak összehasonlításként: ugyanennyi narancs hozzávetőlegesen 50 milligramm immunerősítő hatású vitamint tartalmaz. Vagyis a homoktövisben csaknem 20-szor annyi bújik meg, mint a régóta C-vitamin-bombaként ismert déligyümölcsben.

Mi a helyzet a hőkezeléssel?

Tudjuk, hogy a C-vitamin körülbelül 40°C felett elillan, a zöldség- és gyümölcslevek esetében pedig a hazai gyakorlatban igen elterjedt a hőkezelés. Így érik el, hogy a termék hosszabb időn át eltartható legyen. A hőkezelésen átesett gyümölcslevek esetében a tönkrement C-vitamint sokszor visszapótolják.

Jóból is megárt a sok?

Ha nem a természetes formát választod, előfordulhat, hogy túladagolod a C-vitamint. Nézd meg az alábbi videót!

Rövid eltarthatósági idő

Amennyiben szeretnél olyan terméket fogyasztani, mely kevéssé feldolgozott, keress olyan terméket, melynek eltarthatósági ideje rövid, mindössze pár hét. Az ilyen homoktövis-készítményt jó eséllyel nem hőkezelték.

Homoktövist otthonra!

A másik lehetőség, hogy vásárolsz magadnak legalább két tő homoktövist - mivel a növény kétivarú, így a terméshez szükség van egy hím és egy női egyedre is. Ha több növényt szeretnél, úgy kalkulálj, hogy öt-hat nőivarú növényre kell egy hím. A homoktövis bár bírja a szárazságot, meghálálja az öntözést.

Immunvédelem a természet erejével

Az Immunarom illóolaj-keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült, diffúzorba párologtatáshoz vagy szaunázáshoz ajánljuk.

Az erdeifenyő, a madagaszkári kámforfa és a niaouli a legerőteljesebb vírusölő, nyákoldó és immunerősítő illóolajok közé tartoznak. Mellettük megtalálható a keverékben a sárgafenyő, amely erőteljes fizikai és pszichés görcsoldó hatású, tüdőt tisztító és a tüdőt energiáit gyógyító olaj. Összetevői közül a populáris aromaterápia legnépszerűbb illóolaja, a teafa is megtalálható, mely baktérium- és gombaölő, általános fertőtlenítő hatású.

Ha szeretnéd az egészséged megőrizni, válaszd a természet patikáját!

Tudj meg róla többet!

Promóció

Fogyaszthatod a savanykás ízű növényt frissen, vagy aszalhatod is - így hónapokkal később is lesz otthon C-vitaminban gazdag nassolnivalód. Ha szörpöt készítenél belőle, áztasd a homoktövistermést tiszta hideg vízbe - elég annyi, hogy ellepje a bogyókat - körülbelül fél napra. Ezután ízesítheted az egészet sztíviával  vagy akár eritrittel, majd turmixold össze az egészet, és már kész is a szörp vagy ivólé.

Ezt is szeretjük