5 mindennapos dolog, ami segít a hasznos koleszterin szintjének növelésében: nem csak az számít, hogy mit eszel

Meglepő dolgok segíthetnek a hasznos koleszterin szintjének emelésében.

GettyImages-1346887540
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koleszterin általában negatív kontextusban bukkan fel, pedig a vegyület fontos szerepet tölt be a szervezetben. A köznyelv megkülönböztet „jó”, vagyis hasznos és „rossz” koleszterint, míg az utóbbival kapcsolatban többnyire a szint csökkentése a cél, előbbinél pont fordítva, az érték emelése lehet a törekvés.

Már egészen mindennapos dolgok is segíthetnek a megváltozott értékek és felborult egyensúly helyreállításában. Bár az egyértelmű, hogy az étkezés szerepe, a transzzsírsavak kerülése nem lebecsülendő, akadnak más tényezők is, amelyek a hasznodra lehetnek. 

Hasznos koleszterin szintjének emelése

A HDL-, vagyis a hasznos koleszterin a nagy sűrűségű lipoprotein (high density lipoprotein), ami a véráramban keringő, illetve az erek falára lerakódott koleszterint felveszi, és a májba szállítja, ahol az le tud bomlani ahelyett, hogy az ereket roncsolná, illetve a keresztmetszetüket szűkítené. Ezzel szemben az LDL-koleszterin, azaz az alacsony sűrűségű lipoprotein (low density lipoprotein) emelkedett szintje éppen az érelmeszesedéssel mutat összefüggést.

Amennyiben a kétféle koleszterin aránya nem megfelelő, nő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Egészséges személyeknél az LDL-koleszterin szintje 3 mmol/l alatt van, az összkoleszterin pedig 5 mmol/l alatt. A HDL esetében körülbelül 1,1 mmol/l a kívánt érték. Az egyensúly helyreállításában néhány életmódbeli változtatás segíthet. 

Rendszeres mozgás

A HDL-szint a metabolikus szindrómával, tehát súlytöbblettel, magas vérnyomással és emelkedett vércukorszinttel élők körében általában alacsonyabb. A rendszeres testmozgás amellett, hogy ezekre a tényezőkre mind jó hatással van, a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló zsírok, a trigliceridek szintjét is csökkentheti amellett, hogy a HDL-értéket növelheti. Az előnyök már heti 60 perc közepes intenzitású aerob edzésnél jelentkeznek. 

Pluszkilók leadása

Az elhízás befolyásolja a vérzsírok értékét, a súlytöbblet beleszól a lipoproteinek előállításának és kezelésének folyamatába. A hasi hízás különösen veszélyes a szív egészségének szempontjából, a pluszkilók leadása pozitív változásokat eredményezhet a koleszterinértékekben, illetve a már említett metabolikus szindróma esélyét is csökkenti. 

Cukorfogyasztás visszafogása

A magas szénhidráttartalmú, hozzáadott cukorban gazdag ételek, fehér kenyér, sütemények, édességek túlzott fogyasztása csökkentheti a HDL-koleszterin szintjét, és növelheti az anyagcserezavarok valószínűségét. Egy 2016-os, cukorbetegek körében végzett felmérés arra az eredményre jutott, hogy a hozzáadott cukor korlátozására vonatkozó táplálkozási tanácsok betartása összefüggésbe hozható a magasabb HDL-szinttel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dohányzásról való leszokás

Nyílt titok, hogy a dohányzás számos kórkép kockázatát növeli, az azonban kevésbé ismert, hogy a hasznos koleszterin szintjét is csökkentheti. Gátolja a HDL szintézisét és érését, gyorsítja a kiürülését. A szakemberek szerint a cigarettáról való leszokás után a szint viszonylag gyorsan megemelkedik újra. 

Antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása

A növények bővelkednek a sejtvédő antioxidáns hatású vegyületekben. Általánosságban elmondható, hogy minél színesebb zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztasz, annál jobbat teszel az egészségeddel. Az antioxidánsokban gazdag táplálékok előnyben részesítése a vérzsírok szintjére is kedvezően hathat, emelheti a HDL-szintet. A zöldségek emellett kitűnő rostforrások is, így a káros LDL-koleszterin szintjét csökkenthetik, valamint a vércukorszint szabályozásában is segíthetnek. 

4 kedvelt étel, ami magas koleszterinszinttel kerülendő

Nem minden magas koleszterintartalmú ételt kell kiiktatni az étrendből. A tojás vagy a belsőségek számos pozitív élettani hatással is rendelkeznek, mértékkel fogyasztva beleférnek a diétába, amennyiben nincs ennek ellentmondó orvosi, dietetikusi javaslat. Vannak azonban olyan ételcsoportok, amelyek összességében is negatív hatással bírnak a szervezet egészségére nézve, magas koleszterinszinttel pedig különösen kerülendők, hiszen megemelhetik a vérzsírok szintjét, kalóriadúsak, idővel elhízáshoz és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethetnek. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük