4 kedvelt étel, ami magas koleszterinszinttel kerülendő: növelik a szívbetegségek és az elhízás valószínűségét
A koleszterinszint csökkentésének fontos része a helyesen összeállított étrend.

fánk
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koleszterin hallatán sokan egyből a szívükhöz kapnak, hiszen többnyire negatív kontextusban jelenik meg a neve. Pedig a koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható és fontos feladatokat is ellátó vegyület. Nagyrészt a májban képződik, egy kisebb hányada pedig a táplálkozás során jut be a szervezetbe. 

A magas koleszterinszint idővel súlyos szövődményekhez vezethet, az erekben lerakódva, azok keresztmetszetét szűkítve rontja a vérkeringés hatékonyságát. Amennyiben tehát valaki olyan laboreredményt kap kézhez, amely emelkedett értékekről tanúskodik, életmódbeli változtatásokra van szüksége, ennek a testmozgás mellett fontos pillére a diéta is. 

A jó és a rossz

A koleszterinnek szerepe van a sejtek felépítésében, a hormonok és a D-vitamin előállításában és a zsírok emésztéséhez nélkülözhetetlen epesavak alkotóeleme is. Az étkezés során állati eredetű táplálékokkal jut be a testbe.

A köznyelv megkülönbözteti a „jó” és a „rossz” koleszterint. Előbbi a HDL- utóbbi az LDL-koleszterin. Az LDL, az alacsony sűrűségű lipoprotein az, amelynek magas szintje hozzájárul az érelmeszesedéshez, plakkok képződéséhez az erekben. Egészséges személyeknél az LDL-koleszterin szintje 3 mmol/l alatt van, az összkoleszterin pedig 5 mmol/l alatt. A HDL, a nagy sűrűségű lipoprotein a lerakódott vagy keringő LDL-koleszterint felveszi, és a májhoz szállítja, ahol az lebomlik, végül pedig távozik a szervezetből. Komoly érkárosító tényező, ha a vérzsírok másik csoportja, a trigliceridek szintje is magas.

Élelmiszerek, amik nem ajánlottak

Nem minden magas koleszterintartalmú ételt kell kiiktatni az étrendből. A tojás vagy a belsőségek számos pozitív élettani hatással is rendelkeznek, mértékkel fogyasztva beleférnek a diétába, amennyiben nincs ennek ellentmondó orvosi, dietetikusi javaslat. Vannak azonban olyan ételcsoportok, amelyek összességében is negatív hatással bírnak a szervezet egészségére nézve, magas koleszterinszinttel pedig különösen kerülendők, hiszen megemelhetik a vérzsírok szintjét, kalóriadúsak, idővel elhízáshoz és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethetnek. 

Olajban sült ételek

Az olajban sült ételek, a népszerű sült krumpli, valamint a rántott fogások koleszterintartalma jelentős. Emellett pedig kalóriában és transzzsírsavakban is gazdagok, túlzott fogyasztásukat összekapcsolták a szívbetegségek fokozott kockázatával, az elhízással és a szénhidrátanyagcsere-zavarokkal.

Gyorséttermi fogások

A rohanós hétköznapokon sokan a gyorséttermek kínálatához folyamodnak. Ez, illetve a gyakori házon kívül evés viszont alacsonyabb minőségű, tápanyagokban szegényebb, kalóriában és zsírokban viszont többnyire magasabb étrendet feltételez. Összefüggést mutat az elhízás legveszélyesebb formájával, a hasi zsír felszaporodásával, a glükóz- és inzulinzavarokkal, a metabolikus szindrómával és a kardiovaszkuláris megbetegedésekkel.

Feldolgozott húskészítmények

A feldolgozott húskészítmények, felvágottak, kolbászfélék, virslik a magas koleszterintartalmú ételek közé sorolhatók. Bár a vásárlók sokszor nincsenek vele tisztában, de gyakran hozzáadott cukrot is tartalmaznak, ami a cukorbetegeknek például egyáltalán nem mellékes szempont. Ezek a termékek többnyire vörös húsokból készülnek, a vörös húsok túlzott fogyasztása pedig a vizsgálatok szerint fokozhatja a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Desszertek, kekszek

Az édesszájúaknak rossz hír, hogy a különböző desszertek, sütemények, péksütemények, jégkrémek nemcsak a hozzáadott cukorban bővelkednek, hanem az egészségtelen zsírokban is, magas a koleszterin- és a kalóriatartalmuk. Ellenben a szervezet számára hasznos tápanyagoknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak, rostoknak, fehérjének, egészséges zsíroknak általában híján vannak.

Amennyiben gyakran szerepelnek az étrendben, súlygyarapodáshoz, inzulinrezisztenciához, 2-es típusú cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri problémákhoz, nem alkoholos zsírmáj kialakulásához, kognitív hanyatláshoz vezethetnek.

5 koleszterincsökkentő tipp

A magas koleszterinszint kialakulásában az örökletes tényezőkön és bizonyos betegségeken túl az életmód játszik kiemelten fontos szerepet, éppen ezért átgondolt étkezéssel és rendszeres mozgással csökkenthető is az érték. Az életmódváltás a társbetegségek kivédésében is segíthet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük