Ki lehet gyógyulni az inzulinrezisztenciából? Nem kell élethosszig gyógyszer, de van, amire figyelni kell

A gyógyszert nem kell életünk végéig szedni, de erre a két dologra fontos ügyelni!

cover-ver
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az inzulinrezisztencia terápiája igen komplex, hiszen személyre szabott diétából, rendszeres mozgásból és szükség esetén gyógyszeres kezelésből áll. Hogy az értékek újra normál tartományba kerüljenek hosszú időt is igénybe vehet, és joggal merülhet fel az érintettekben a kérdés, hogy vajon meg lehet-e szabadulni örökre az IR-től, és vissza lehet-e térni a régebbi életvitelhez?

A választ dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája mondta el.

Az IR kezelésének alapja: életmód-terápia

Igen sok betegség okozója a helytelen életmód, ám többségük első számú terápiája a gyógyszeres kezelés, és csak azt egészíti ki az életmódváltás - már, ha kiegészíti. Az emberek nagy része sajnos egyedül a tablettáktól vár tartós megoldást, hiszen ez az egyszerűbb út, mivel nem kerül komolyabb erőfeszítésbe. Az életmódváltás ezzel szemben komoly befektetést kíván, mivel ekkor át kell térni egy - akár merőben más - étrendre, plusz be kell iktatni a rendszeres testmozgást is. Ehhez elszántság, türelem, valamint erős motiváció szükséges.

szoveg-ok

Az IR kezelése azonban sok más betegséggel és kóros állapottal szemben a hangsúlyt az életmód-terápiára helyezi, a gyógyszer csakis kiegészítésnek kell - már, ha kell. A betegeknek ekkor személyre szabott szénhidrátdiétát szükséges követniük, valamint egy héten minimum háromszor mozogniuk. A diagnózis és a kezelési terv hallatán sokan kétségbeesnek, vajon hogy tudják majd véghezvinni ezeket a változtatásokat, valamint igen hamar megfogalmazódik bennük a kérdés, hogy mégis meddig kell követni az előírásokat, mikor gyógyulnak meg, és térhetnek vissza régi életvitelükhöz.

Mikor lesz már vége?

"Nem mindegy, hány kalóriát eszik!" "Számolja a szénhidrátokat!" "Tegyen különbséget gyors és a lassú szénhidrátok között!" "A kardió mellett súlyzózzon is!" Ezek olyan instrukciók, melyekkel szinte az összes IR-es találkozik. Elsőre nehéznek és betarthatatlannak tűnnek, tele buktatókkal. Pedig - főleg, ha az illető szakszerű, profi segítséget és iránymutatást is kap orvosától, dietetikusától - hamar bele lehet jönni, és el lehet sajátítani az életmód-terápiát. Ennek ellenére sokan már a végét várják a kezelésnek, és, hogy azt mondja nekik az orvos: "gyógyult".

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyógyszert nem kell végig szedni, de az életmódot tartani kell

Dr. Koppány Viktória elmondta, hogy az IR kezelésében a gyógyszereket nem feltétlenül kell tartósan szedni, ugyanis a tabletták hatásának lényege, hogy visszaadják a sejtek inzulinra való érzékenységét, így a diéta és a mozgás mellett gyakran nincs szüksége rájuk a betegnek élete végéig. Az új életmódra viszont igen.

- Gyakran kérdezik tőlem a betegek, hogy vajon mikor gyógyulnak meg, és térhetnek vissza a megszokott kerékvágásba. Fontos tudni, hogy a gyógyszert nem kell végig szedni, de az életmódot tartani kell! Az inzulin- és a vércukorszintek helyreállíthatók, ám, ha a beteg nem tartja az új életmódját, és visszatér az egészségtelen ételekhez és a mozgás hanyagolásához, ismét elcsúsznak az értékek, sőt, 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat. Éppen ezért szoktam javasolni azt, hogy a diétát és az edzést tartsa akkor is a páciens, ha tökéletesek a laboreredmények - mondja dr. Koppány Viktória.

Allergiás kiütés - képeken

A következőkben megmutatjuk, milyen különbségek lehetnek a különféle, bőrön jelentkező allergiás tünetek között.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük