Pajzsmirigybetegként még fontosabb: 4 teendő, amire muszáj odafigyelni

A pajzsmirigy-alulműködésről holisztikus szemmel.

orvos-tablet
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigy-alulműködés népbetegségnek számít, elsősorban hazánk jódhiányos volta miatt. Ennek ellenére az állapot fennállása esetén igen sokat tehetsz egészséged érdekében, ha az életmódodra is odafigyelsz a gyógyszerszedés mellett.

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa a pajzsmirigy-alulműködés terápiáját ismerteti.

Nem csak egy szerv, az ember beteg

A pajzsmirigyzavarokat az emberek többsége úgy kezeli, hogy beveszi az orvos által javasolt gyógyszert, és hátradől, majd várja az eredmények javulását, na és persze a tünetek megszűnését. Pedig - akármilyen betegségről van szó -, kulcsfontosságú nem csak az adott szerv, hanem az egész test helyreállítása, azaz az állapot holisztikus terápiája. Ebbe beletartozik a gyógyszerszedés mellett a megfelelő életmód kialakítása, enélkül nem lehet maximális eredményt elérni.

Hiszen a piruláknak hála az értékek, bár normalizálódnak, előfordulhat, hogy a tünetek továbbra is megmaradnak, vagy csak minimálisan csökkennek. Éppen ezért lenne fontos a pajzsmirigybetegségeket holisztikusan kezelni, mivel így nemcsak maga a zavar szűnik meg, hanem a beteg szinte teljes életmódváltáson megy keresztül, minek következtében nemcsak a pajzsmirigy hormontermelése áll helyre, hanem az egész szervezet pozitív változásokon esik át.

- Manapság egyre többen értenek egyet abban, hogy a környezet és a belső, pszichés folyamatok igen komoly befolyást gyakorolnak a szervezetre, első körben a hormonális rendszerre. Ezért van az, hogy például környezetszennyezés, illetve stresszes életmód esetén gyakran jelennek meg hormonzavarok, majd utána egyéb, akár súlyos betegségek is, hiszen minden folyamat hormonérintettségű. Ebből kifolyólag célszerű összességében nézni egy-egy kóros állapotot, nem csupán a zavart, hanem az egész embert, az életmódját, családi hátterét, táplálkozását, mennyit mozog, mennyi stressz éri, hol lakik - mondja dr. Bérczy Judit.

Mire figyelj, ha pajzsmirigyzavarral küzdesz? 

Gyógyszer 

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a mirigy által termelt hormonok - T3, T4 - a kelleténél kisebb mennyiségben vannak jelen, így azokat mindenképp pótolni szükséges. Ezért a betegeknek életük végéig gyógyszeres kezelésben kell részesülniük. Érdemes tudni, hogy a dózison időközönként lehet, hogy változtatni kell, ezért fontos, hogy a páciens rendszeresen ellenőriztesse pajzsmirigyfunkcióit!

Étrend 

A pajzsmirigy-alulműködés oka gyakran a jódhiány, ezért érdemes figyelni a jódban gazdag étrendre. Jódban bővelkedő étel a sushi, a tengeri algák, a jódozott só, a jódtartalmú ásványvíz. Emellett érdemes lehet gluténmentes diétát is tartani, mivel több tanulmány szerint is gyakran együtt jár a két állapot. Továbbá fontos az elegendő rostfogyasztás, főleg azért, mert a pajzsmirigy-alulműködés esetén igen gyakori a székrekedés, valamint célszerű elkerülni a glutamát nevű ízfokozót is, ami igen rossz hatást gyakorol az egész hormonális rendszerre.

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa mindezeken kívül felhívja a goitrogén ételek megfelelő módon való elkészítését is - párolás, főzés -, mivel ezek gátolják a TPO tevékenységét, mely fontos lenne a normál pajzsmirigyműködéshez.

Stresszkezelés 

Az állandó stressz jelenléte hamar hormonzavarokhoz vezethet. Ekkor ugyanis megnő a mellékvese által termelt kortizol szintje, ami, ha állandósul, akkor a mellékvese kifárad, továbbá megnő a prolaktin szintje is. Mindkét állapot összefüggésbe hozható a pajzsmirigyzavarokkal, így fontos, hogy, amennyire csak lehet, csökkentsd a stresszt, illetve tanuld meg helyesen kezelni - meditációval, autogén tréninggel.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mozogj!

Sokan úgy gondolják, hogy a mozgás jelentőségét a szakemberek indokolatlanul felnagyítják. Pedig valójában egy sor pozitív egészségügyi vonzata van, ráadásul a stresszt is jelentősen csökkenti, javítja a hangulatot, és plusz energiát ad. Éppen ezért iktass be legalább egy héten háromszor egy kis testmozgást, illetve, ha az idő engedi, legyél kint sokat a szabad levegőn, kirándulj, sétálj!

Jógával a pajzsmirigyproblémák ellen

A következő képeken bemutatott jógapózok célzottan a pajzsmirigy működésére hatnak. Végezd őket napi rendszerességgel!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük