Izotópvizsgálatod lesz? Ezt kell tudnod róla, hogy felkészülhess
Mikor végeznek izotópvizsgálatot?

pajzsmirigy-ultrahang
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigybetegségek diagnózisa összetett feladat, így előfordulhat, hogy a pajzsmirigyfunkciót vizsgáló vérvételen túl egyéb módszerek is szükségesek.

Az izotópvizsgálat a pajzsmirigygöbök típusának meghatározására szolgál. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont orvosa beszélt róla.

Az izotópvizsgálat

A jód hiányában gyakran alakulnak ki kisebb-nagyobb göbök a pajzsmirigyben, erre nyelési nehézségek, rekedt hang, a torokban lévő gombócérzés utalhat. Nem minden göböt lehet azonban fizikális vizsgálattal kitapintani, ezért más megoldásra is szükség van a pajzsmirigy göbös megbetegedése típusának, méretének, számának meghatározásához.

pajzsmirigy

Az izotópvizsgálat során leggyakrabban vénásan, esetleg szájon át radioaktív sugárzó anyagokat juttatnak be a szervezetbe, hogy tanulmányozni lehessen a pajzsmirigy szerkezetét. Azt figyelik, hogy milyen intenzitással épül be az alkalmazott anyag - J123, Tc99m - az adott területre.

Erre készülj izotópvizsgálatnál

  • A vizsgálat fájdalommentes, nem jár veszéllyel.
  • Az alkalmazott anyagoknál túlérzékenységi reakció nem jellemző.
  • Az izotóp szervezetből történő kiürülését segíti a fokozott folyadékbevitel, ezért a vizsgálat után érdemes minél több folyadékot inni.
  • Terhesség alatt az eljárás nem végezhető el!

Meleg vagy hideg göb?

Egy speciális kamera segítségével látni lehet, hogy a göbökben az izotóp felhalmozódik, ha fokozott, akkor piros színű, míg az inaktív terület nem halmozza fel, világos színű lesz. Az úgynevezett meleg göbök általában jóindulatúak, a pajzsmirigy túlműködésére utalhatnak, a hideg göbök pedig a daganatos átalakulás miatt jelentenek veszélyt, egy részük sajnos rosszindulatú. Ezért hideg göb esetében szükséges a citológiai vizsgálat elvégzése – teszi hozzá a belgyógyász, endokrinológus.

pajzsmirigy

Izotópok és módszerek

Hazánkban a Tc99m alkalmazása terjedt el, főként költséghatékonysága miatt, ez az anyag bekerül a pajzsmirigysejtekbe, a hormonraktárakba, a sejten keresztül azonban már nem jut át, erre csak a J123 képes. Vannak olyan pajzsmirigytúlműködési formák, ahol a Tc99m normális értéket mutat, ellentétben a J123-mal szemben. A pontos diagnózis felállításához a beteg részletes kikérdezését követően a nyaki terület fizikális vizsgálata következik, majd pajzsmirigyultrahang elvégzése is indokolt az izotópos vizsgálat mellett. A túlműködés diagnosztikájában a vérből történő teljes pajzsmirigy hormonpanel magas biztonságot nyújt – mondja a Budai Endokrinközpont főorvosa. A pontos diagnózis a személyre szabott terápia meghatározása érdekében is fontos.

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary)

Pajzsmirigybetegség jelei

Nemcsak a hormonrendszeri zavarok, de olyan külső jelek is figyelmeztethetnek, amiket magadon is észrevehetsz, ha tükörbe nézel.

Ezt is szeretjük