Mikor érdemes pajzsmirigypanel-vizsgálatot kérned? Ne csak egyetlen hormont nézess meg!

Mikor és miért fontos a pajzsmirigypanel-vizsgálat?

pajzsmirigy
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor felmerül a pajzsmirigybetegség gyanúja, többféle diagnosztikai módszer is képbe kerül, hogy kiderüljön, mi áll a tünetek hátterében. Az úgynevezett pajzsmirigypanel teljes képet nyújt a pajzsmirigyfunkcióról, ráadásul egyetlen vérvételből nyújt információt. A különböző hormonszintek meghatározásai a tünetek ismeretében jó támpontot jelentenek a megfelelő kezeléshez.

Dr. Polyák Annamáriától, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológus, diabetológus szakorvosától megtudhatod a legfontosabbakat.

Miért hatékonyabb a panelvizsgálat?

Az agyalapi mirigy által elválasztott TSH, a pajzsmirigyet stimuláló hormon serkenti a pajzsmirigy T4 és T3 termelését. Ezek túlnyomó többsége a vérben fehérjéhez kötve kering, kis százalékuk azonban fehérjéhez nem kötött, biológiailag aktív hormon. A szabályozás fontos része, hogy a két hormon csökkenti az agy TSH-termelését, és így éri el a szervezet stabil, egyenletes hormonszintjét. 

pajzsmirigy

A legtöbb esetben már a TSH-szint ismeretéből következtetni lehet a pajzsmirigy működésére vagy annak valamilyen zavarára, ezért a pajzsmirigybetegségek kivizsgálásakor először ezt nézik meg. Az agy-pajzsmirigy tengely működésének pontosabb meghatározásához azonban érdemes a TSH mellé elvégezni a pajzsmirigyhormon-meghatározásokat, azaz a reflexteszteket - szabad T4, szabad vagy totál T3. 

Pajzsmirigypanel esetén mindegyik - TSH, szabad T4 és totál és szabad T3 - vizsgálatot egyidejűleg elvégzik, így ez teljes képet nyújt a pajzsmirigyfunkcióról, nem kell várni a különböző tesztekre, így, amennyiben szükséges, hamarabb elkezdődhet a megfelelő terápia.

Alul- vagy túlműködés?

- Pajzsmirigy-túlműködés - hipertireózis - esetén a pajzsmirigy fokozott mennyiségű T4 és T3 hormont termel, a TSH termelése viszont visszaszorul, alacsony lesz a TSH koncentrációja. Pajzsmirigy-alulműködésről - hipotireózis - beszélünk csökkent pajzsmirigyértékek, illetve emelkedett TSH esetén - avat be az értékelés részleteibe a Budai Endokrinközpont orvosa. 

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A kapott eredmények irányt mutatnak a kezelőorvosnak, hogy további vizsgálatokat kérjen a pajzsmirigybetegségek okainak még pontosabb kivizsgálására a leghatékonyabb terápia érdekében.

Pajzsmirigybetegség bőrtünetei

Ne várj a kivizsgálással, ha az alábbi bőrtüneteket tapasztalod!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük