Milyen a kézfogásod? Ez és más külső jegyek is árulkodnak a pajzsmirigybetegségről
A gyakorlott orvos akár első ránézésre is gyanakodhat pajzsmirigyproblémára.

doktorno-kezfogas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden korosztályban előfordulhatnak, de különösen a negyven év feletti nők körében gyakoriak a pajzsmirigybetegségek. A gyakorlott szakember számára külső jelek is segítik a diagnózist.


Arról, hogy pontosan melyek ezek, Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa beszélt a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában.

A kézfogás is sokat elmond

Attól függően, hogy alul- vagy túlműködik-e ez az apró, de a szervezet számos területére nagy hatással bíró szerv, különböző tüneteid jelentkezhetnek. A pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő beteg feltűnően ideges, ingerült, fénylő szemei mellett meleg, nedves tenyere is árulkodik állapotáról. Izzadékony, rosszul viseli a meleget. A beszélgetés során aztán az elbeszélése rendszerint megerősíti a jól látható jeleket: alvászavarra, fokozott étvágy mellett fogyásra, fokozott bélmozgásra, hasmenésre panaszkodik. Túlműködés esetén gyakoriak a szívritmuszavarok is, a szájszáradás, a nyelészavar, nőknél a menstruációs zavar, a vetélés.

Árulkodó arcvonások

Puffadt arc és szemek, különösen a külső szélén ritkuló szemöldök jelzi, ha alulműködik a pajzsmirigy. Ritkuló hajkorona, elvékonyodó hajszálak, száraz bőr, strúma miatt megvastagodott nyak, mély hang és a körmön hosszanti csíkok megjelenése is erre utal. Ha ezek mellett a páciens fáradékonyságra, feledékenységre, aluszékonyságra, hízásra, szorulásra, depressziós tünetekre panaszkodik, az tovább erősíti ezt a felvetést. Jellemző még, hogy az alulműködéssel küzdő betegek gyakori éjszakai izomgörcsök és fázékonyság - hidegintolerancia - és meddőség miatt fordulnak orvoshoz.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

Balázs professzor előadásában ismertette azt a listát, mely tapasztalatai szerint a pajzsmirigy-alulműködés tüneteinek előfordulását jelzi, a gyakoriságuk sorrendjében. Eszerint a betegség a legtöbb esetben fáradékonysággal és gyengeséggel kezdődik. Ezt követően az alábbi tünetek fordulnak elő, gyakoriság szerinti sorrendben:

  • érdes, száraz bőr,
  • puffadt arc és végtagok,
  • lassú szívműködés,
  • hideg végtagok, állandó hidegérzet,
  • hajhullás,,
  • koncentrálási nehézség, romló memória,
  • székrekedés,
  • rossz étvágy melletti testsúlynövekedés.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A TSH csapdája

A fentiek alapján jól látható, hogy már a külső jelek is sokat elárulnak a pajzsmirigy rendellenes működéséről, azonban a diagnózishoz több vizsgálat elvégzésére is szükség van. A fizikális vizsgálat, a pajzsmirigy tapintása mellett az ultrahang is fontos információkat árul el, ám a legismertebb kétségkívül a TSH-szint ellenőrzése laborvizsgálattal. Sajnos sokan úgy hiszik, hogy ez az adat, a TSH értéke önmagában elegendő bizonyíték annak eldöntésére, hogy a beteget kezelni kell-e pajzsmirigybetegség miatt, vagy sem. Pedig a TSH-érték mellett más laborleleteket - fT4 és anti-TPO - is fontos figyelembe venni, illetve a TSH értékelését minden esetben személyre szabottan kell elvégezni. Mennyiségét ugyanis több tényező is befolyásolja - Balázs professzor előadásában kiemelte, hogy ilyen például az életkor is.

- Míg negyvenéves korban például a 8-as TSH-érték magasnak számít, addig hatvan év körül már a normál tartományba esik. Kezelni tehát minden esetben személyre szabottan a beteget kell az összes tünet és vizsgálati eredmény függvényében.

Ezt is szeretjük