Hasfájás és puffadás: a pajzsmirigybetegség kevésbé ismert tünetei

Bizonyos élelmiszerek közismerten felfújják az embert: azonban más is okozhatja a kellemetlen tüneteket.

szekrekedes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hasfájás, puffadás, hasmenés vagy épp székrekedés - a sokakat érintő tünetek kapcsán rendszerint elsősorban a stressz, a rossz étkezési szokások, az ételallergia, -intolerancia vagy az irritábilis bél szindróma gyanúja merül fel.

A panaszokat azonban a pajzsmirigy rendellenes működése is okozhatja. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa erről és a betegség egyéb, kevésbé ismert tüneteiről beszélt. 

Visszatérő hasi gondok

A rendszertelen étkezés, a stresszes életmód miatt napjainkra népbetegséggé vált a hasfájás, a puffadás és a székelési panasz. A rostban szegény táplálkozás, a kevés folyadék fogyasztása és a mozgásszegény életmód miatt gyakran jelentkezik székrekedés.

aranyér nő betegség aranyeres székrekedés wc mosdó (2)

Ha ezeken a tényezőkön változtattál, és gondjaid továbbra sem rendeződnek, gondolj arra - különösen, ha egyéb tünet is jelentkezik -, hogy székrekedést pajzsmirigy-alulműködés is okozhat. Túlműködés jele lehet, ha ennek ellenkezőjét tapasztalod, vagyis gyakori hasmenés jelentkezik. Ilyenkor jellemzően ételérzékenység, esetleg irritábilis bél szindróma irányába indulnak meg a vizsgálatok, azonban nem árt a pajzsmirigy állapotát is ellenőriztetni.

Zsibbadó kezek

A kéz vagy csukló alagút szindróma néven ismert betegségben szenvedőknél a felső végtagokban főként éjszakánként jelentkezik fájdalom vagy zsibbadás. A tüneteket a kéz túlerőltetése mellett valamilyen gyulladás, sérülés is kiválthatja. Kevesen gondolnak rá, de a háttérben csökkent pajzsmirigyműködés is állhat.

zsibbadás

- Egy számítógépes program segítségével rangsoroltuk a pajzsmirigy-alulműködéssel kezelt betegek panaszait, és ez alapján az a meglepő eredmény született, hogy a kezek zsibbadására vonatkozó panasz gyakran megelőzte az orvosi irodalomban ismert, tipikus tüneteket - számolt be az összefüggésről Balázs professzor.

Szemszárazság

Szemtünetek kapcsán elsősorban a pajzsmirigy-túlműködéssel járó Basedow-kórt kell megemlíteni, melynek gyakran első tünete a szemek megnagyobbodása, kidülledése. Azonban nem ez az egyetlen szemet érintő panasz, mely összefüggésbe hozható a pajzsmiriggyel. Napjainkban egyre több ember életét keseríti meg a szemszárazság, melyért elsősorban a légkondicionáló berendezések használatát és a számítógép előtt végzett munkát tesszük felelőssé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Fontos tudni azonban, hogy ez a tünet is lehet a pajzsmirigybetegség kezdeti jele. Ilyen esetekben a szemcsepp használatával nem, csak az alapbetegség kezelésével szüntethetők meg a szúró érzéssel, szemek kivörösödésével járó tünetek.

Száraz bőr

- Egy kézfogás is árulkodó lehet. Bemutatkozásnál érezni, ha a beteg keze feltűnően száraz. A tenyereken sárgás elszíneződés látható, ez felvetheti annak gyanúját, hogy nincs minden rendben a pajzsmirigyével - sorolja Balázs professzor. Ha szemügyre veszed a körmeit is, és azt látod, hogy azok repedezettek, hosszanti és keresztirányban csíkozottak, az megerősítheti, hogy valóban érdemes ez irányban tovább vizsgálódni.

Pajzsmirigybetegség jelei az arcon

Megváltozik az arc a betegségtől: mi mutatja, hogy a pajzsmiriggyel komoly baj van?

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük