A hízás és a hideg kéz is köztük van: 10 jel, ami pajzsmirigy-alulműködésre utal

Nem biztos, hogy azért hízol, mert sokat eszel.

Pajzsmirigy-alulműködés jelei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alulműködés a pajzsmirigy közvetlen betegsége, kialakulásában bizonyos autoimmun betegség kereshető, de jellemző az öröklött hajlam, illetve a fokozott stressz és életmódbeli tényezők is.

Prof. dr. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosának segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribb tüneteket.

Endokrinológiai kórkép

A pajzsmirigy-alulműködés - hipotireosis - súlyosságától függően igen szerteágazóak és változatosak lehetnek a jelentkező tünetek, ennek magyarázata, hogy szinte minden szervrendszerre hatással van a betegség. Ráadásul a tünetek eltérő intenzitással és gyakorisággal jelentkezhetnek. 

1. Fáradtság, gyengeség, álmatlanság

Pajzsmirigy-alulműködés esetén gyakori tünet, hogy a beteg napi nyolc-tíz óra alvás után is fáradtan, erőtlenül ébred, és ez az állapot az egész napját végigkíséri. 

no-faradt

2. Súlyproblémák

Az alapanyagcsere szabályozása által a pajzsmirigy rendellenes működése a testsúlyra is hatással van. Alulműködés esetén hízás jelentkezhet, akár úgy is, hogy megfelelő a táplálkozás. 

3. Hangulati ingadozások

Ingerlékenység, depresszió vagy éppen napjaink egyre gyakoribbá váló tünetegyüttese, a pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működéséből adódóan.

4. A magas koleszterinszint

Pajzsmirigy-alulműködést jelezhet, ha a koleszterinértékek rendszeres testmozgás és diéta hatására sem csökkennek. 

5. Hideg végtagok

Fázósság, hidegintolerancia jellemzi a beteget, akár a hideg idő beköszöntével lesz túlzottan fázós, de az is előfordulhat, hogy éppen nyáron kerül elő a takaró, a vastagabb ruha. 

6. Menstruációs problémák

A korábbinál erősebb, elhúzódó menstruáció pajzsmirigy-alulműködést jelezhet. Gyakran a meddőség hátterében is pajzsmirigyprobléma található. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

7. Bélpanaszok

A székrekedést alulműködés is kiválthatja.

8. Haj- és bőrproblémák

A pajzsmirigy betegségei a haj és a bőr állapotában is elváltozást okozhatnak. Gyakori panasz a száraz, töredezett haj, akár a hajhullás. A bőr is szárazabb, érdesebb lehet.

9. Alacsony pulzus

A percenkénti szívverések számát mutatja a pulzus. Alacsony pulzusszám esetében is gondolni kell pajzsmirigyzavarra. 

10. Kakukktojás, de lényeges: családi örökség

A pajzsmirigybetegségek kialakulásában is fontos szerepet játszik az öröklött hajlam. Amennyiben a családban korábban előfordult ilyen probléma, akkor fokozottan ügyelj a tünetek korai felismerésére!

Egy-egy fenti tünet megléte önmagában még nem jelenti azt, hogy pajzsmirigy-alulműködésed van, azonban minden egyes gyanút komolyan kell venni, és szakorvoshoz kell fordulni a diagnózis pontos felállítása érdekében. Ehhez a pajzsmirigy-hormonszintek maghatározása szükséges, kiegészítve ultrahanggal.

Pajzsmirigybetegség bőrtünetei

Elsőre talán fel sem tűnik, de a pajzsmirigyműködés zavara egy sor bőrtünetet is produkálhat.

Így jelzi a bőröd, ha pajzsmirigybetegséged van: a legtöbbről nem gondolnád

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük